Akurat to jest typ, na którego wciąż czekam, aż będzie Mi dane z bliska sfotografować tabliczkę.
Mam zdjęcie z większej odległości, napisy nie do rozczytania, ale potencjalnie dałoby się dospawać jakich zakładów to tabliczka.
Niemniej tabliczka występuje na ułamku z wszystkich wagonów tego typu. Mam zdjęcia tylko dwóch egzemplarzy z nią.
Co więcej wstrzymałbym się z pochopnymi wnioskami, że to na pewno tabliczka producenta.
Moim zdaniem to tabliczka firmy, która wykonała kołpaki przesuwne na platformie
- sugeruję że sam wagon jest od nich starszy i była to późniejsza modyfikacja.
Zobacz załącznik 777473
Na pewno mam dobrze udokumentowane, że wagon 31 56 4773 065-6 stał na wózkach produkcji ANF Industrie (Crespin 1981).
Ale tu też wsztrymałbym się, że jest to tabliczka producenta. Wózki mogły być przełożone, lub wyprodukowane przez inne zakłady niż sam wagon.
Mam też zdjęcie na którym widoczny jest wybity i przekreślony poprzedni numer wagonu 32 55 4772 002-0 H-AXBSK, to jest: 33 62 4772 002-6.
No i kod kraju 62 to Czarnogóra, ale też wcześniej w czasie szwajcarskie koleje prywatne i raczej chodzi o to drugie.
I w tym miejscu kończą się moje pewne informacje. Dalej pozwolę sobie pospekulować.
Moim zdaniem, będzie to wagon produkcji francuskiej, szwajcarskiej, potencjalnie belgijskiej. Kształt samej ramy i jej wzmocnień jest praktycznie taki sam jak wielu wagonów ustandaryzowanej serii Shimms produkowanej przez wiele zakładów min: Waggon Union Siegen, Talbot Aachen, La Brugeoise et Nivelles, Josef Meyer, Jenbacher AG... na przełomie lat '70 i '80. Z tego też powodu lekko założyłbym, że wózki ANF'81 były orginalnie w tych wagonach od nowości.
Na Internecie da się znaleźć zdjęcia gdzie widać czyste błyszczące kołpaki ze stali nierdzewnej. Obecnie jak widać mocno zmatowiały i się zabrudziły. Moim zdaniem blachy nierdzewnej na wagonach towarowych się nie czyści i i nie poleruję do połysku, dlatego zaryzykowałbym stwierdzenie, że kołpaki są relatywnie młode.
Co do oznaczeń. Moim zdaniem to nic nadzwyczajnego.
Wagony są zapewne własnością AXbenenetu i są długotrwale wypożyczone ZSSKC, albo są leasingowane z docelowym wykupem. Proszę zwrócić uwagę chociażby na wagony serii Hbbins i Habbins na PKP, które jednocześnie noszą oznaczenia PL-PKPC i logo AAE, bo wagony były pierwotnie własnością AAE i zostałe leasingowane przez PKPC z wykupem. Oznaczenie Konsorcjum huty od której wożą ładunki, to też nic nadzwyczajnego.
A nie potrzebuje może kolega pomocy w identyfikacji innych platform użytkowanych przez AXbenet? Inne typy zwykle mam lepiej opracowane.