Dziękuję bardzo za odzew i rozjaśnienie sytuacji.
Nie ma za co

. Proszę zwróć jednak uwagę na to, że na zdjęciu jakie zaprezentowałeś jest szyna z 1878 (cecha ma postać
UNION D 1878 II SS), a we wcześniejszym poście podałeś, że to rocznik 1887 r. Niby tylko 10 lat różnicy, ale dla szyn z XIX w., tak jak już wspominałem, jest to zauważalna różnica, podnosząca wartość historyczną szyny (jak i kolekcjonerską, czyli materialną). Te SS (oznaczające szynę ze stali zlewnej), które napisałem na końcu cechy kolorem czerwonym, jest niepewne, ale dopisałem je, bo wszystko na to wskazuje, że za symbolem II (miesiąc produkcji) powinno być coś jeszcze. Te SS było wówczas najczęstsze (oceniając po sposobie cechowania szyn UNION D w tym okresie, bo takie oznaczenia miały szyny produkowane przede wszystkim dla kolei niemieckich), choć mogą tam być (mniejsza szansa), także, np. symbole cechowane cyrylicą (skoro szyna znaleziona w Polsce, a dortmundzki Union produkował w tym czasie szyny m.in. na zamówienie kolei rosyjskich). Gdyby była cyrylica, to wg mnie, wartość historyczna / kolekcjonerska szyny rośnie. Dodatkowo, rocznik 1878 to ciekawy rocznik, bo dortmundzka huta spółki Union Aktiengesellschaft für Bergbau, Eisen- und Stahlindustrie, dopiero co rozpoczęła cechować szyny nazwą UNION D (wcześniej, do co najmniej 1876 r., było to
UNION DH).
Oczywiście pomyłka z odczytaniem rocznika zdarza się wszystkim. Ja natomiast, dokonując poprzedniego wpisu, zamiast "9" napisałem "8", pomimo, że pisałem o ostatniej dekadzie XIX w.
Np. wg. mnie, ciekawsza byłaby szyna z 1894, ostatniego rocznika istnienia cechy UNION D, bo w 1895 cechowanie szyn normalnotorowych z tej huty przybiera formę samodzielnego UNION, a już pewnym rarytasem - może tylko dla mnie, byłaby szyna UNION D z rocznikiem 1895 - osobiście nie znam takich szyn, lub szyna UNION z rocznika 1894, również takich nie znam, ale nie wykluczam, że gdzieś mogą być takie szyny, bo dokładnie nie wiem w którym miesiącu 1884/1885 zmieniono sposób cechowania, zakładam, że nastąpiło to z początkiem 1885 r.
Oczywiście powinno być
"nie wiem w którym miesiącu 1894/1895 zmieniono sposób cechowania, zakładam, że nastąpiło to z początkiem 1895 r."
Dzień dobry. Zwracam się z prośbą o rozszyfrowanie sygnatur dwóch szyn. Jedna szyna ma napis T.I.C 1868. z kropkami po środku a druga W.W.T.I.C. 1866 Zastanawia mnie kto je wyprodukował i dla czego są do siebie podobne sygnatury. Na szynach są dwa symbole nr. 1 i 2 które różnią się od siebie kreseczką pod kółkiem. Poświęciłem sporo czasu na poszukiwaniach w internecie ale niestety nic nie znalazłem.
Chciałbym jeszcze wrócić do szyny, której zdjęcie zamieścił
Astaroth. Uważam, że
mamy prawdopodobnie unikat na skalę kraju, bo sprawdziłem, i to może być najstarsza, znana (przeze mnie, może ktoś zna starszą ?) szyna z cechą
W.W. (Warszawsko-Wiedeńska) !!! Skoro to rocznik 1866, to "Wiedenka", funkcjonowała w użytku publicznym, zaledwie od 21 lat, a po szynie tej poruszały się jeszcze parowozy o układzie osi B1 i 1A1. Mam w związku z tym prośbę do autora zdjęć. Czy możesz napisać, w jakim mieście (miejscu) leżą te szyny (czy jeszcze leżą ? są bezpieczne ?), coś więcej o swoim znalezisku, bo wg mnie, szyna z taką cechą powinna znaleźć się w muzeum, o czym zresztą wspomniałem już wcześniej.
Mam także prośbę, aby rozwiać wszelkie wątpliwości, czy mógłbyś (jeżeli możesz), dokonać podstawowych pomiarów szyny - wysokości, szerokości główki, szerokość stopki oraz szerokości szyjki. Oczywiście szyna ma swoje lata, jest zużyta (wyraźnie starta główka), korozja postępuje (to jeszcze szyna żelazna), więc wymiary mogą nieco różnić się od fabrycznych. Poniżej zamieszczam planszę, tym razem ze szczegółowym profilem i opisem wymiarów szyny DŻWW opracowanej w 1865, układanej od 1866, oraz fragment tabeli, również z parametrami tej szyny. Myślę, że jeżeli wymiary potwierdzą, że to szyna DŻWW, to mamy (przynajmniej na fotografii) bardzo cenną szynę dla historii polskiego kolejnictwa. Teraz (chyba z wrażenia

), mam nawet wątpliwości co do symbolu W.W., ale T.I.C. w tym miejscu (przed cechą nazwy producenta), cechował oficjalne skróty dróg żelaznych, dla jakich produkował szyny (przykład na zdjęciu na samym dole, szyna z sierpnia 1885 dla VR - australijskich kolei Victorian Railways, stanu Victoria).
1. Szczegółowy rysunek elementów nawierzchni DŻWW typu 1865 (1866), w tym szyny.
2. W czerwonej ramce, podstawowe parametry szyny dla DŻWW typu 1865 (1866).
3. Szyna walijskich zakladów Tredegar Iron Company dla kolei australijskich Victorian Railways (
VR).
... a w tym roku, już w czerwcu, obchodzimy okrągłą,
180 rocznicę otwarcia DŻWW dla ruchu publicznego. Tak więc szyna mogłaby być bardzo interesującym eksponatem, na jakiejś okolicznościowej wystawie.