Panowie termin "
szyna klockowa" był, jest i będzie (dopóki na torowiskach będą leżały szyny cechowane literami KL) i nie podlega to według mnie dalszej dyskusji - wszak pojazdy szynowe poruszają się po SZYNACH a nie kształtownikach. Można dodać, że obecnie szyny klockowe formują, obok dziobownicy, element rozjazdu zwany krzyżownicą ale właśnie ten "szczegół" krzyżownicy jest na zdjęciach które zamieściłem - tych wczesniejszych i tym poniżej.
Prezentowałem już zdjęcia szyn z 1970 i 1971 cechowanych KL49, tym razem dorzucę szyny klockowe cechowane tylko KL, z rocznika 1966.
Zdjęcie nr 1. Szyny klockowe Huty Pokój z 1966 [cecha
P.K.P. 22 1966 KL (HP)]. Dobre Miasto - tor bocznicy, rozjazd prawdopodobnie nr 101 (niestety nie znam dokładnej numeracji rozjazdów, nieczynnej od ponad 20 lat bocznicy byłego zakładu WARFAMA).
A teraz rysunek techniczny z maszynopisu o przyznanie nagrody państwowej za opracowanie i uruchomienie produkcji nawierzchni kolejowej typu S60, gdzie w załącznikach są rysunki techniczne poszczególnych elementów nawierzchni w tym szyn, iglic, podkładek, łapek itd. - tak na marginesie pozyskany od Kolegi Jarka (
ksiezyc_nad_gieesem) przy wymianie "kwitów" - wprawdzie zależało mi na atlasie typów nawierzchni, o którym Kolega Jarek wspomniał we wpisie
#483, ale dodatkowo zostałem uraczony także kilkoma innymi pozycjami o nawierzchni kolejowej za co także tu, na Forum pragnę podziękować Ci Jarku, bo myślę, że materiały, które pozyskałeś ode mnie nie były tak znaczące i cenne dla "kolejowej wiedzy", jak te, które otrzymałem od Ciebie.
Zdjęcia nr 2 - 5. Strona tytułowa i str. 9 wspomnianego maszynopisu oraz rysunki techniczne
szyny iglicowej J60 (jak widać tak jest opisany rysunek, gdyby ktoś miał napisać, że nie ma czegoś takiego jak szyna iglicowa) oraz
szyny klockowej KL60.
A jak jest dzisiaj, to proszę spojrzeć np do instrukcji Id4 z 2015 r. na stronę nr 56 gdzie wyraźnie widać, że słowo "szyna klockowa" nie wyszło jeszcze z użycia....
Instrukcja jest dostępna na stronie PKP PLK tu
https://www.plk-sa.pl/files/public/...rawne_i_przepisy/Instrukcje/Podglad/Id-4_.pdf
Zdjęcia nr 5 i 6. Strona tytułowa instrukcji i wspomniana strona nr 56.