Vilru 76 ciekawe bo nieczęsto można ją znaleźć, rok produkcji hm, po prostu nie wiem, w 1876 już była w 1976 róznie różne źródła podają.
W 1876 zakład istniał ale według mojej wiedzy nie cechował symbolu VILRU, tylko MICHEVILLE. O producencie i samych szynach VILRU 76 (czyli z tego samego rocznika 1976), na stacji Zakopane, można przeczytać we wpisie
#1.165
I ciekawostka przynajmniej dla mnie ceownik z Huty Nowotko z 1985 roku i to jest ciekawostka bo po raz pierwszy na wyrobach stalowych innych niż szyny razem z cechą producenta widzę tez rok produkcji
We wpisie
#699 z 9 grudnia 2018 jest zdjęcie bardzo podobnego kształtownika z 1971 r. ale z lżejszego profilu NP160.
..... Na prawdę nie wiem, nie potrafię na razie dać sobie jasnej odpowiedzi.
Da mnie, obecnie, jest to jeden z najciekawszych wątków na Forum. Skrzętnie odnotowuję i zapisuję sobie "znaleziska" Kolegów, zwłaszcza to, gdzie (na jakiej stacji, w jakiej miejscowości lub na jakiej linii kolejowej) można spotkać dane szyny, zwrotniki itp itd. Fajnie było by znać "szynową" mapę Polski - czyli to, z jakich typów szyn, % jakich producentów, przynajmniej tak ogólnie, wyrywkowo, zbudowane były / są konkretne linie (odcinki danej linii), stacje.... niestety wiem, że to nieosiągalne, zwłaszcza, że od kilku lat postępuje wymiana nawierzchni...
Cóż, pozostaje forma "kolekcjonerska" wątku, ale uważam, że właściwie każdy temat i wątek na Forum, po pewnym czasie staje się tym, o czym Kolega napisał. Uważam, że jak na temat istniejący nawet nie 3 lata, praca (choć pasję i zainteresowania trudno nazwać pracą), jaką wykonali Koledzy, zwłaszcza Ty Pawle, jest najbardziej "nowatorska" i "odkrywcza" w dziedzinie ogólnie pojętego tematu szyn kolejowych, ze wszystkich tematów dostępnych w internecie w j. polskim. Można sobie zadać pytanie, cóż takiego wiedzieliśmy o szynach jeszcze 4 lata temu ??? To, że były S49 czy UIC 60, jakieś niemieckie i rosyjskie, ot cała wiedza... Był wprawdzie temat o szynach np. na stronie Stary Tczew (od 2011 do 2018, obecnie chyba zawieszony) ale oparty głównie o rozpoznawanie cech producentów. Myślę, że po tych nieco ponad 2,5 latach od powstania tematu, każdy w Polsce, kto chce dowiedzieć się czegoś więcej o szynach kolejowych i o tym cóż takiego widać w ich cechowaniu, gdzie, jakie szyny można spotkać itp. itd. wchodzi na stronę naszego Forum i w temat utworzony przez Ciebie Pawle.
Myślę więc, że pomimo Twoich wątpliwości i rozterek odpowiedź jest jasna. Cytując Kolegę
torowy "nie stanęliśmy w miejscu, a toczymy się po szynach swoim tempem".

Powolutku, pomalutku... jednak zawsze do przodu.
Życzę Koledze nie tylko fascynujących i intrygujących znalezisk, ale także tych "codziennych", "zwyczajnych" bo choćby z kronikarskiego obowiązku warto chyba tworzyć tą "szynową mapę" Polski.... może w przyszłości, za 100 lat, któreś ze zdjęć będzie jedynym, namacalnym dowodem na to, że takie czy inne szyny, danego producenta czy danego rocznika, można było spotkać na terenie Polski. Bo to też jest historia polskiego kolejnictwa...