Na linii 61 była prowadzona wymiana szyn na jednym torze. Na jednej z szyn zauważałem taki napis. Co oznacza ten napis? Czy napis wykonano jeszcze w Hucie, czy też przez służby drogowe? Może to numer zamówienia?
Wygląda na Ж. (Железная)
Postaram się podać wymiary, ale pewnie najwcześniej będę tam na wiosnę
Wsz (wysokość szyny) = 529 pikseli
SzG (szerokość główki) = 239 pikseli
SzS (szerokość stopki) = 445 pikseli
...a później obliczam stosunek wysokości do szerokości główki: 529 : 239 = 2,213 (~2,2), i stosunek wysokości do szerokości stopki: 529 : 445 = 1,188 (~1,9). Następnie sprawdzam czy wyniki pasują mi do któregokolwiek typu szyny, w tym wypadku rosyjskiego. Można też obliczyć np. stosunek obu szerokości stopki do główki, ale w tym wypadku, po dwóch pierwszych wynikach, z dużym prawdopodobieństwem można już ocenić, że jest to rosyjska szyna typu IVa (31a) lub IVb (31b), bo ma ona niemal identyczny stosunek - wysokości do szerokości główki: 119,25 mm : 53,5 mm = 2,228 (~2,2) oraz wysokości do szerokości stopki: 119,25 mm : 100 mm = 1,192 (~1,9). Zakładam więc, że to szyna typu IVa/b (31a/b).
Czy typu "a" lub "b" tu trzeba by ocenić ilość otworów na śruby łubkowe, bo IVa (31a) miała trzy otwory, a typu IVb (31b) dwa otwory. Wprawdzie na zdjęciu Kolegi widać dwa otwory, ale nie wiem czy nie było tam też trzeciego.... Dodam, że szyna tego typu miała ciężar 30,11 kg/mb. a więc była dość lekka jak na dzisiejsze standardy...
Czy moja dedukcja na podstawie zdjęcia i wymiarów w pikselach jest słuszna, można tylko ocenić w "naturze", kiedy będzie miał Kolega możliwość zmierzenia podstawowych wymiarów uwidocznionej na zdjęciu szyny. Jednak jeżeli jej wysokość to 119,25 mm, a odpowiednie szerokości stopki i główki to 100 mm i 53,5 mm to analiza jest słuszna. Dodam może, że stosunki analizowanych wyżej parametrów w innych typach szyn rosyjskich np. typu Ia (40a), typu IIa/b (39a/b), typu IIIa/b (38a/b), typu 26, typu 28, czy typów Nr 41, lub Nr 42 znanych z linii leżących na terenie Polski pod zaborem rosyjskim, są jednak inne i różnią się od tych wynikających z pomiaru zdjęcia, do których najbardziej pasują wyniki uzyskane z analizy parametrów szyny typu IVa/b (31a/b). Ale to oczywiście bardziej zabawa, niż jakaś "matematyczna analiza" , tak więc tylko pomiar "w naturze" może rozwiać wszelkie wątpliwości z tym związane i pozwolić ustalić na 100% typ szyny.
- 1
- 2
- Pokaż wszystkie