Kolejne pytanie do szanownego grona Miłośników Kolei (przepraszam, że tak ciągle o coś pytam, ale "pomocy znikąd" , i tylko tu, na Forum, można uzyskać jakąś sensowną odpowiedź). Na zdjęciu poniżej szyna Huty Bankowej ze stycznia 1927 r, zlokalizowana w Dobrym Mieście, na torze nr (101) bocznicy, za rozjazdem nr (100). Cechowana dość tajemniczym symbolem 81. Czy to jakiś typ szyny, a jak tak, to co on może oznaczać?
Zdjęcie nr 1. HB - 81 - I - 1927
Dodam, że na torze nr 100 prowadzącym na dobromiejską bocznicę, przed reliktem bramy, leży, prezentowana już przeze mnie kiedyś, szyna Huty Bankowej z tego samego roku 1927 ale z października, cechowana w miejscu, gdzie na zdjęciu wyżej jest "81", symbolem S-26 określającym typ tzw. polskiej szyny, opracowanej przez Ministerstwo Komunikacji w 1926 r. (S-26 ważyła 42,5 kg/m). Poniżej, dla przypomnienia, zdjęcie tej szyny, oraz podobnej z 1929, też z symbolem S-26, leżącej na odcinku za przystankiem Swobodna w kierunku wiaduktu w Knopinie, po prawej stronie toru, na początku km. 18.0 linii nr 221.
Zdjęcie nr 2. HB - S-26 - X - 1927
Zdjęcie nr 3. HB - S-26 - III - 1929
Tak więc, czy symbol "81" na szynie ze zdjecia nr 1, oznacza biorąc pod uwagę jego lokalizację w sekwencji cechowania, jakiś typ szyny, na wzór oznaczenia S-26 na szynach ze zdjęć nr 2 i 3 ???
Szkoda tylko, że na zamieszczonym zdjęciu widać rok produkcji, a nie widać nazwy producenta
Nie uważacie, że cechowanie TRINEC jest o wiele bardziej "akceptowalne", niż niemieckie TRZYNIETZ ale mam w związku z tym drugie pytanie. Czy spotkaliście może szynę tego producenta cechowaną hipotetycznie TRZYNIEC ? Hipotetycznie, bo w sumie to nie wiem, czy kiedy w 1938 Polska zajęła Zaolzie to szyny huty w Trzyńcu cechowane były polską nazwą TRZYNIEC, czyli czy Polacy zrobili coś na wzór tego, jak Niemcy zmienili nazwę na szynach na TRZYNIETZ.... Ciekawe czy w ogóle istniały szyny cechowane polską nazwą, ale chyba musiały istnieć, bo Zaolzie przejęte zostało w październiku 1938, tak więc niemal rok, do września 1939, jakieś szyny w "polskim" Trzyńcu chyba walcowano ??? A może zachowano nazwę TRINEC ? Może ktoś coś wie na ten temat, a może coś przeoczyłem i gdzieś już był podobny temat (może nawet zdjecie takiej szyny?)
Niby nic takiego, ale szyna ma już 69 lat, i jest zapewne o wiele starsza, niż 90% urzytkowników Forum , czas płynie nieubłaganie... niedługo szyny z lat 40-tych i 50-tych będą rzadkością, więc, jak już ktoś, kiedyś napisał "spieszmy się je fotografować, tak szybko odchodzą"....
Na koniec przepraszam za off-top, ale po ściągnięciu pliku kolegi Jarka (wielkie podziękowania za stworzenie tych plików!), pomimo tego, że mam program WinRAR, plik nie chce się rozpakować (?), wyskakuje taka informacja (nieznany format lub plik zniszczony ???) - zdjęcie zrzutu ekranu poniżej. Może ktoś pomoże o co chodzi ? Dodam, że kolega Jarek wspomina o Excelu, ja mam wprawdzie tylko Apache OpenOffice 4, ale jest w nim arkusz kalkulacyjny, więc chyba powinien otworzyć plik w Excelu ? a może to jest przyczyna błędu jaki mi wyskakuje?
Zdjęcie nr 1. HB - 81 - I - 1927
Dodam, że na torze nr 100 prowadzącym na dobromiejską bocznicę, przed reliktem bramy, leży, prezentowana już przeze mnie kiedyś, szyna Huty Bankowej z tego samego roku 1927 ale z października, cechowana w miejscu, gdzie na zdjęciu wyżej jest "81", symbolem S-26 określającym typ tzw. polskiej szyny, opracowanej przez Ministerstwo Komunikacji w 1926 r. (S-26 ważyła 42,5 kg/m). Poniżej, dla przypomnienia, zdjęcie tej szyny, oraz podobnej z 1929, też z symbolem S-26, leżącej na odcinku za przystankiem Swobodna w kierunku wiaduktu w Knopinie, po prawej stronie toru, na początku km. 18.0 linii nr 221.
Zdjęcie nr 2. HB - S-26 - X - 1927
Zdjęcie nr 3. HB - S-26 - III - 1929
Tak więc, czy symbol "81" na szynie ze zdjecia nr 1, oznacza biorąc pod uwagę jego lokalizację w sekwencji cechowania, jakiś typ szyny, na wzór oznaczenia S-26 na szynach ze zdjęć nr 2 i 3 ???
Taka ciekawostka z Pomorza.
Trzyniec 1923.
polska z 1949 roku, wiem że to nic takiego, ale zawsze coś.
Proszę bardzo. W środku pliku są dwa pliki excela; jeden z sygnaturami, drugi z typami szyn.