• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare-nowe hobby

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czytałem że makieta powinna być na wysokości 700 mm do 800 mm żeby była widoczna z góry. Wiadukt mogę zrobić wyżej wtedy pociąg będzie jechał pod górkę. Ewentualnie tory można zrobić na podporach w kierunku na wiadukt i z wiaduktu.
Co do programu mimo iż łatwy to trzeba nauczyć się z niego korzystać.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Plan jest bardzo fajny ale mam pytanko bo tory które są w dolnej części można dać w tunelu a tory ze środkowej części dać nad tunelem , wtedy w prawym dolnym rogu można postawić lokomotywownię jakieś warsztaty albo zakłady.
Ogólnie układ mi się podoba. Dzięki za poświęcony czas na narysowanie torowiska.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Czytałem że makieta powinna być na wysokości 700 mm do 800 mm żeby była widoczna z góry. Wiadukt mogę zrobić wyżej wtedy pociąg będzie jechał pod górkę. Ewentualnie tory można zrobić na podporach w kierunku na wiadukt i z wiaduktu.
Co do programu mimo iż łatwy to trzeba nauczyć się z niego korzystać.
Chcesz sobie dobić plecy na stare lata? Minimum 1000mm. Fremo-ludki stosują 1300mm do poziomu szyny i taka wysokość jest bardzo dobra, ale ja niczego nie sugeruję.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok, przyjmuję wysokość 1000 mm.
Kolego "Stare Tory" wielkie dzięki , żeby nie kombinować wykorzystam Twój plan. Może i masz rację żeby zrobić makietę bez tunelu ale chciałbym środek mieć pusty stąd moja mała zmiana. Zrobię najpierw stół w koło i zobaczę jak będzie z miejscem wtedy zadecyduję czy zostaje tak jak jest czy będę budował tunel. No i policzę sobie ile potrzeba torowiska , zwrotnic i krzyżówek.
A na obecną chwilę wielkie dzięki.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No to w tym tygodniu koniec remontu pomieszczenia i sprzątanie. w miedzy czasie rozrysuje stoły pod makietę.
Makieta na wysokości 1000 mm spowoduje że nie będę musiał robić podnoszonego modułu.
Jakiej grubości korek zastosować na podtorze?

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No to w tym tygodniu koniec remontu pomieszczenia i sprzątanie. w miedzy czasie rozrysuje stoły pod makietę.
Makieta na wysokości 1000 mm spowoduje że nie będę musiał robić podnoszonego modułu.
Jakiej grubości korek zastosować na podtorze?
5 mm.
Życzę wytrwałości i cierpliwośći.
Pozdrawiam.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki za info, chodziło mi o grubość bo u mnie w Castoramie i OBI korka jest pod dostatkiem w arkuszach.
Myślę że zrobione samemu podtorze da większą satysfakcję.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Układ torowy genialny....!
Wcale nie!
Po raz kolejny zwracam uwagę na odległość od ściany przy oknie: 1m!? Obsługa niewykonalna. Sianie trawy, szutrowanie itp. itd. niewykonalne!
Na dole 70cm i problem ten sam przy wysokosci 1m. No chyba, że komuś się stawy biodrowe zginają na wysokosci 1m i ma ręce o długosci 1m od stawu barkowego do nadgarstka.
Wysokości zaproponowane przez Zbyszka "Minimum 1000mm. Fremo-ludki stosują 1300mm do poziomu szyny " są dobre przy modułach i dostepie z 2 stron przy szerokosci modułu 50cm i to do zabawy (lepiej się ogląda składy pod kątem 15-20* niż z ''lotu ptaka'') a nie do wykonywania makiety. Przy takiej wysokości makiety stacjonarnej wszystkie prace należałoby wykonywać na stojąco!
Dla mnie najlepsza jest wysokość biurkowa czyli 76-80cm. Wygodnie sie pracuje i dobrze ogląda na siedząco.
Borsuk58 najpierw 10 razy zmierz, a potem rób. Porawki są bardzo pracochłonne.
Pooglądaj torty i wyciagnij wnioski.
To tyle i już...

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No więc przespałem się trochę z wizją mojej makiety i jednak widział bym to tak że patrząc na rysunek w dolnej części tory szlakowe były by w tunelu a nad tunelem tory towarowe z bocznicą zakładową, z lewej strony stół bym zrobił szerszy i umieścił bym tam stację i tory odstawcze osobowe. Stół od strony okna zrobiłbym na 700 mm i tam została by parowozownia. Zrobiłem również sobie test co do wysokości i szerokości makiety tak więc przy wysokości 800 mm i szerokości stołu 900 mm wszędzie sięgam bez żadnych problemów. Skrupulatnie analizuje Wasze uwagi i sugestie tak żeby wybrać jak najbardziej optymalny wariant. Poczytałem też o FREMO i nie biorę tego pod uwagę z racji tego że jest to makieta modułowa do przewożenia.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Zrobiłem również sobie test co do wysokości i szerokości makiety tak więc przy wysokości 800 mm i szerokości stołu 900 mm wszędzie sięgam bez żadnych problemów.
Też tak myślałem, że przy szerokosci 170 i dostępie z dwóch stron sobie poradzę i...
...wycinałem w środku makiety dużą dziurę. Nie po to żeby "sięgnać bez żadnych problemów", ale żeby coś móc zrobić.
Miałam już nic nie pisać na ten temat. Wydawało mi się, że jasno przedstawiłem sytuację w poprzednim poście. Widzę jednak, że musisz sam się przekonać na własnych błędnach... Powodzenia :).

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Boruch nie masz co się obruszać, zrobiłem tylko test to nie znaczy że akurat tak będzie.
Wcześniej koledzy pisali żeby lepiej 10 razy przymierzyć i zmienić niż później poprawiać.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Boruch nie masz co się obruszać, zrobiłem tylko test to nie znaczy że akurat tak będzie.
Wcześniej koledzy pisali żeby lepiej 10 razy przymierzyć i zmienić niż później poprawiać.
:) Ja tylko się dzielę swoim kilkuletnim doświadczeniem:) . To wcale nie znaczy, że zjadłem wszystkie rozumy:).:).

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, Twoje uwagi są bardzo istotne, dlatego też nie podejmuję decyzji zbyt pochopnie, napracować się można, tylko co z tego jak makieta nie będzie funkcjonalna. Jestem na etapie planowania i testowania.