• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare-nowe hobby

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
I mam pytanko, czy można na makiecie użyć semafory czy raczej sygnalizatory świetlne a jeżeli tak to jakie, bo spotkałem oznaczenia S-5 i SP-2 i dobrze by było gdyby ktoś poradził w jakich miejscach makiety ustawiać takie sygnalizatory.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
I jedno i drugie to semafory. Kształtowe i świetlne. Jakie zastosować? To wszystko zależy od tego w jakiej epoce robisz makietę lub jakie chcesz ustawić.
Poza tym to chyba trochę za wcześnie mówić o sygnalizacji. Może najpierw to zrób projekt makiety;).
Jak będziesz miał taki ostateczny, porządny, nieodwołalny projekt to wtedy kompetentni koledzy na pewno Ci pomogą.
Pooooowoooli! Jak się będziesz się spieszył to bankowo cos sp....;).
Na razie to zaczęlismy 8-mą stronę wątku i nic...
O sygnałach to sobie poczytaj na odpowiednich stronach na przykład tu: http://przepisowa.prv.pl/
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 18 lipca 2005 r. w sprawie ogólnych warunków prowadzenia ruchu kolejowego i sygnalizacji (Dz. U. z dnia 9 września 2005 r.) dział III, rozdział 2.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Boruch dzięki, już niebawem wrzucę rysunek makiety i opiszę koncepcję co by na niej miało być.
Przemyśleń jest sporo więc nie spieszę się żeby czegoś nie popsuć a przy okazji zbieram informację bo w niektórych tematach jestem zielony.

OP
OP
borsuk58
Reakcje
0 0 0
Przeanalizowałem całość mojego projektu oraz dostępność materiałów jak również koszt budowy makiety etapami.
Wykorzystuje jednak tory A-Gleis, do amatorskiej makiety chyba mi to wystarczy.
Na razie przeglądam w necie wszystkie możliwe tematy dotyczące budowy makiet i używanych materiałów oraz podglądam tematy tutaj na forum.

Reakcje
0 0 0
Mozna zrobic otwory aby dostac sie do rogow . Do jazdy tylko cyfra zaoszczedzisz sobie duzo nerowow . Sterowanie mozesz miec w analogu . System blokowy dziala bez problemowo .

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spokojnie to nie zupa nie da się ugotować w godzinkę ale tak na poważnie jak na razie kompletuję materiały na stoły oraz torowisko.
Plan zaadaptuję do swojego pomieszczenia ale koncepcja wystroju zostaje jak na planie.