• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare-nowe hobby

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Statom dobra uwaga i masz rację ale trochę stolarką się zajmuje i ktoś kto to robił, to wiedział że trzeba zrobić uskok na zawiasach podnosząc go na klockach do góry. Ogólnie zdjęcia są bardzo pomocne i pewnie jeszcze sporo pozytywnych rad tutaj będzie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 66 5
Podnoszenie łuku można zrobić, jak na fotkach, które zapodałem właśnie w tym celu. :) Może będzie więcej kombinowania, bo powierzchnia większa, ale jakiś patent na pewno znajdziesz :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak na razie to zwożę materiały , w Castoramie znalazłem korek w arkuszach.
No i korzystając z Waszych propozycji próbuję narysować na papierze zarys torowiska.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Jak na razie to zwożę materiały , w Castoramie znalazłem korek w arkuszach.
No i korzystając z Waszych propozycji próbuję narysować na papierze zarys torowiska.
Zawsze powtarzam to z uporem maniaka, dać sobie troszkę czasu i na papierze pakowym narysować to w skali 1:1, przy modułach zdaje egzamin celująco.
Tu też możesz zrobić przymiarki po kawałku.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pewnie będę rysował w skali 1:1 ale najpierw muszę dopracować koncepcję co ma być na makiecie i ostateczny jej układ.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przejrzałem sporo książek i wydawnictw dotyczących budowy makiet, natrafiłem na dwa plany, które można zaadoptować do kształtu mojego pomieszczenia.
Za radą Zbyszka kupiłem papier pakowy i na strychu będę układał kształt stołu w skali 1:1. Następnie będę próbował na podstawie rysunków kolegi "Stare Tory" narysować ten układ i zobaczę jak będzie z miejscem i dostępem do makiety. Nie ukrywam że mogą nastąpić jakieś zmiany zależne od tego jaka będie koncepcja zabudowy makiety.
Tu przedstawiam te dwa plany makiet, o których pisałem wyżej
Plan makiety I.jpg

Plan makiety II.jpg

Są to plany w których muszę uwzględnić istniejący u mnie komin.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 66 5
...Odważnie...Jak znajdę na dużym kompie, to Ci wyślę parę podobnych planów (zaś z laptopa piszę :/ ) :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spoko to tylko materiał pomocniczy do opracowania makiety pod moje wymiary, im więcej pomysłów i wzorów tym może łatwiej coś będzie można narysować.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak zastanawiam cię cały czas jak by pasowała na mojej makiecie parowozownia wachlarzowa w miejsce bocznicy towarowej( patrząc na rysunek w dolnej części obok komina) a bocznicę towarową zrobić na tym stole od strony okna.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Tak zastanawiam cię cały czas jak by pasowała na mojej makiecie parowozownia wachlarzowa w miejsce bocznicy towarowej( patrząc na rysunek w dolnej części obok komina) a bocznicę towarową zrobić na tym stole od strony okna.
Pewnie gdzieś by można ją umieścić, ale najpierw trzeba zaprojektować schemat całości. Wachlarz nierozłącznie związany jest z obrotnicą a to przeważnie wymaga dużo miejsca (jeszcze zależy ile miałoby być stanowisk) no chyba, że tak jak tu tylko 3 to wtedy nie będzie problemu
Plan makiety I.jpg

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie pomysłów i planów jest sporo i coraz większa gmatwanina co wybrać.
Spróbuję narysować torowisko w programie komputerowym i zobaczę co z tego wyjdzie.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Żeby już rozwiązać część problemów z planowaniem makiety możecie mi podpowiedzieć, które tory wybrać PIKO A-GLEIS czy ROCO G-oline, które mają więcej możliwości rozbudowy? Wstępnie przyjąłem tory PIKO ale chciałbym poznać waszą opinię.
Również tu na forum widziałem kilka sposobów wykonania podtorza z korka, jedne są szerokości podkładów inne są wycinane szerzej i brzeg jest skośny, które lepiej wykonać?

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tory Piko na makietę domową to dobry wybór :) a co do podtorza, to tnij go prostopadle do podłoża..mniej się narobisz. No chyba że chcesz wydać troszkę kasy na gotowe profile cięte w trapez to proszę bardzo :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok, dzięki. Podtorze chcę wykonać sam. Arkusz korka 960x400x5mm kosztuje 34 zł więc można sporo z tego wyciąć. No i szuter też wszystko zasłoni.
A makieta wykonana własnoręcznie daje większą satysfakcję tym bardziej że mam trochę żyłki modelarskiej bo budowałem modele latające.

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Nie zgodził bym się z kolegą który pisał wcześniej, że tory PIKO to dobry wybór. Co najwyżej cenowy i to też nie do końca. Dużo lepszej jakości są tory Tilliga-Elite i Roco ale z serii Roco-Line. Oby dwie firmy oferują znacznie większy wachlarz asortymentu. Zwrotnice PIKO o ile też wiem nie mają polaryzacji.

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sam mam ułożone torowisko na pikolcach i uważam, że na potrzeby rekreacyjnej jazdy w domowym zaciszu, tory PIKO są w zupełności wystarczające :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Też tak myślę jak Statom, może jakaś różnica w jakości jest ale cenowo PIKO jest trochę tańsze.
Co do polaryzacji to nie wiem czy przy sterowaniu cyfrowym ma to jakieś znaczenie. Analoga u siebie nie przewiduję.
Prz czym PIKO jest kompatybilne z ROCO bo mają tą samą wysokość i prawie identyczny kształt.
Sterowanie MultiMAUS już mam w domu.

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Brak polaryzacji-kłopoty z niektórymi lokami przy przejeżdżaniu przez zwrotnice. To nie ma nic wspólnego ze sterowaniem. Zwrotnice Roco Line które kupowałem przez allegro płaciłem od 25-50 zł. Oczywiście używane, ale w stanie jak nowe.