• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare-nowe hobby

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Mam makietę o szerokości 135 cm z obejściem z dwóch stron i uważam, że to jest absolutnie max. Precyzyjne rzeczy jak trzeba zrobic na środku to jest już niezła gimnastyka.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolega "stare tory", któremu serdecznie dziękuje za poświęcony czas poprawił i narysował nowy układ torów na makiecie wg moich sugestii.
Wygląda to teraz tak: W dolnej części będzie tunel nad którym będzie bocznica towarowa, która jest widoczna na drugim rysunku.

makieta propozycja 2a.jpg

makieta propozycja 2b.jpg

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Nie bardzo rozumiem, po co dwie stacje ślepe po lewej i na dole? Po lewej bym dał ze cztery tory, ale przelotowe w układzie schodkowym, czy jak to się zwie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Ogólnie fajny plan, ale skoro masz tyle miejsca, że można puszczać dłuższe składy - bo mają gdzie jeździć - to bym stację zrobił po prawej u góry, na łuku. Towarową też bym zmienił. Na razie wygląda na to, że nie będziesz miał gdzie wstawić jakichś budynków :)
Później pokażę o co mi chodzi :) Muszę przejść na 'dużego' kompa, bo na laptopie, to można pocztę sprawdzać ;) :p

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Tory stacyjne o długosci 160cm to trochę mało przy tej ilości miejsca.
Można zastosować zwrotnice łukowe i będą dłuższe.
Brak możliwości przejazdu pomiedzy parami torów.
Zbyszek ma rację! Przy takim układzie to manewry raczej zerowe. Brak możliwosci objechania składu.
Nad takim dużym zadaniem to trzeba posiedzieć. Nie da sie tego dobrze zrobić w 5 minut.
Jak chcesz manewrować to pomyśl nad górką rozrządową.

Załączniki

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak już wcześniej pisaliście że pośpiech nie popłaca a planowanie nie jest takie proste a to jeszcze nie plan wykonawczy.
Macie większe doświadczenie jak ja więc coś zaproponujcie.
Cała makieta jest na etapie projektu a ja na pewno nie rzucę się z motyką na księżyc.
Makieta będzie trochę kosztowała więc chciałbym żeby była funkcjonalna.
Każda rada i sugestia mile widziana za które bardzo dziękuję.
Kris czekam na Twoja propozycję.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Moja propozycja jest taka. Masz cztery przelotowe tory prawie takiej samej długości. Na dwóch pierwszych, możesz robic oblot krótkiego składu.
Stacja dolna-tu trzeba troszkę pokombinować.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Nie chciało mi się bawić z wymiarami, sorry. Tylko poglądowo zrobiłem. Po pierwsze możesz mieć problem z dotarciem łapami po lewej stronie do skraju makiety. Szczególnie przy różnicach poziomów.
Ja podszedłem do tematu zupełnie inaczej. Tam w środku jest bocznica towarowa, może być na nadbrzeżu. ;) Zamiast tej "pięciolini" zrobiłem szlak jednotorowy, lokalny do stacji końcowej. Szału z ilością torów nie ma, ale jak ładnie zrobisz "dekorację", to będzie ładnie :) Poza tym te głowice głównej stacji, też tak na szybko robiłem, można je dopracować. Chodzi o ogólny układ.
Żebyś miał jasność - legenda kolorów:
pomarańczowy-dworzec, turkusowy-nastawnia, ciemnozielony-lokomotywownia, ciemnoszary-peron, jasnoszary-plac ładunkowy, brązowy-rampa lub magazyn. Przedstawiam sam układ i układ z dekoracją. Skromną, podstawową :)
TO JEST LUŹNA PROPOZYCJA-przypominam, poglądowa :)

Załączniki

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak sobie zerkam na ten ostatni układ i zastanawiam się nad ogromną ilością torów na tym planie. W wolnej chwili prześledzę od początku ten wątek, bo być może takie są założenia autora, że ma być gęsto od torów. Jak dla mnie za dużo..ale rzecz gustu :)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kris plan Twój jest niczego sobie ale ni jak, mimo braku wymiarów nie pasuje do mojego pomieszczenia.
Ten szary prostokąt na wcześniejszym rysunku to komin a z prawej strony są drzwi i pierwotnie jest tam planowana część podnoszona.
Makieta jest w fazie planowania więc z racji mojego małego doświadczenia projektowego korzystam z grzeczności i życzliwości forumowiczów.
Kolega "stare tory" zaproponował taki układ, który akurat pasuje do mojego pomieszczenia ale to nie znaczy że będzie taka makieta wykonana.
Dlaczego tyle torów, bo jak już pisałem chciałbym żeby można było zarówno pojeździć w koło jak i po manewrować na bocznicach.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Borsuk, sorry, ale nie znam Twojego imienia :) Namalowałem plan mając na względzie komin i to u góry (tylko nie umieściłem tego na rysunku), więc wszystko powinno pasować, kwestia dostosowania wymiarów.
:)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Gwoli ścisłości na imię mam Roman i nie masz co przepraszać.
Wg Twojego rysunku i opisu są dwie stacje. Ta na dole była by na stole o długości 2400 mm a u góry długość stołu stacyjnego 3800 mm.
Miejsce jest ale planowanie i wybór jest trudny, ale bez pospiechu.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
No to, żeby zadość była konwenansom, jestem Krzysiek :D
Tak, zrobiłem 2 stacje, 1większa, 2ga mniejsza-lokalna. Wymiary trzeba by dopasować do pomieszczenia.
Jak wspomniałem, to plan poglądowy. Na ogólny układ.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie, jako że mi nie idzie jeszcze rysowanie na komputerze pomyślałem żeby szerokość stołów wstępnie przyjąć 800 mm , tylko ten z prawej strony zrobić 400 mm. I do takiej szerokości dalej próbować planować. W dolnej części jak widać jest tunel ale można i rozplanować wiadukty.
Będę jeszcze musiał pomyśleć nad koncepcją zabudowy makiety bo to też jest istotne.
Cały czas mam na uwadze że makieta będzie powstawała etapami więc to też muszę uwzględnić.
Plan torowiska zrobiony przez "Stare Tory" mi jak na razie odpowiada ale myślę że z pomocą doświadczonych forumowiczów uda się go zmodyfikować żeby był funkcjonalny.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Pamiętaj o najważniejszej zasadzie: Mniej znaczy więcej. W tym wypadku mniej torów, a paradoksalnie więcej zabawy. Mniej dekoracji, ale ładniejszej - więcej pozytywnych wrażeń. ITD.
Szczerze powiem, że podziwiam stare tory za wyobraźnię, bo dzięki jego planowi, ja namalowałem swoją wersję.
:)
Takie pomieszczenie nie jest łatwe do zagospodarowania w mądry sposób. Zapodam Ci 3 fotki, które, jeśli nie przydadzą się Tobie, to może komu innemu. Zaczerpnięte ze Stummiforum.

Załączniki

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobre zdjęcia, jednak mnie zastanawia jak podnieść taki kawałek toru do góry nie dając przerwy w układzie odpowiadającej wysokości szyny...na trzecim zdjęciu widać że miejscu załamania blatu nie ma torów..co innego gdyby tam były..wydaje mi się że nie dałoby rady tak podnieść. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ;) bo jakoś tak mało składnie to napisałem.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Jeśli oś obrotu jest powyżej główki szyny a przeciwległy koniec ma podcięcie od spodu to będzie działać dokładnie jak na zdjęciu.