• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare-nowe hobby

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Marek ;) to ma być makieta do zabawy...raczej nie będzie eksponowana na zewnątrz...więc profile FREMO są raczej zbędne. Ale wszystko zależy od Borsuka...

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Marek, Statom ma rację, ta makieta będzie na stałe dla zabawy i dla zabicia wolnego czasu a najważniejsze to dla hobby , którym bawię się od lat z ta różnicą że wcześniej to była skala TT a teraz będzie H0.
Kolego "Stare tory" może rysunek je nie za dokładny ale już Ci odpowiadam.
Wymiar 3800 mm to cała długość ściany razem z kanalizacją
Komin przy drzwiach po lewo ma równe 1000 mm po obu stronach.
Ściana po prawej do kanalizacji ma 3500 mm
Wymiar kanalizacji 1200 mm
Uzupełniłem szkic o wymiary z powyższego opisu.
szkic 2.jpg

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Marek, Statom ma rację, ta makieta będzie na stałe dla zabawy i dla zabicia wolnego czasu a najważniejsze to dla hobby , którym bawię się od lat z ta różnicą że wcześniej to była skala TT a teraz będzie H0.
Kolego "Stare tory" może rysunek je nie za dokładny ale już Ci odpowiadam.
Wymiar 3800 mm to cała długość ściany razem z kanalizacją
Komin przy drzwiach po lewo ma równe 1000 mm po obu stronach.
Ściana po prawej do kanalizacji ma 3500 mm
Wymiar kanalizacji 1200 mm
Uzupełniłem szkic o wymiary z powyższego opisu. Zobacz załącznik 120485
Nie wiem w czym potrzebujesz pomocy??Dla zabawy to zrób na pierwszym miejscu plan makiety.Dla zabawy;)

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dla zabawy to nie znaczy że to ma być jakiś knot, którym nie będzie można się pochwalić nawet tu na forum.
A potrzebuję pomocy bo kiedyś używało się innych materiałów niż obecnie do budowy makiet się stosuje i wolałbym skorzystać z rad doświadczonych modelarzy niż kombinować. A co mi po planie jak nie będę miał przygotowanego odpowiedniego miejsca.
Ustawię stoły wtedy będę widział co mogę zrobić.

marekh0

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
marekh0 niepotrzebnie się spinasz. Człowiek po prostu chce się pobawic i ja to rozumiem, sam zrobiłem właśnie taką makietę- do zabawy, można zobaczyc w innym wątku. A ty pozaznaczałeś propozycje dwóch modłów FREMO w miejscach gdzie ma byc przejście i dojście do okna.

A ty pozaznaczałeś propozycje dwóch modłów FREMO w miejscach gdzie ma byc przejście i dojście do okna

To może tam będą tunele??FREMO!![DOUBLEPOST=1368216525,1368216114][/DOUBLEPOST]Koszt tej makiety to skromne 20 000zł.Jest wymiar pomieszczenia.To dlaczego kolega borsuk58 nie zrobi sam planu makiety i da go do oceny???ja (my)nie jestemy wróżkami żeby wiedzieć co tam kolega chce mieć!!!

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Pytanie: Czy x oznacza miejsce na makietę?
Jeśli tak to pomiędzy pionem kanalizacyjnym a makietą zostanie na przejście 20cm! Od strony okna 40cm na to żeby stać i coś robić to też zdecydowanie za mało! Potrzeba przynajmniej 50cm, a najlepiej 60 żeby się można spokojnie obrócić czy usiąść na jakimś taborecie. Parapetu nie ma?
Zdecydowanie za szeroki stół "na dole" nie dostaniesz do ściany, chyba że umiesz fruwać;) .
Jeśli x to nie są stoły pod makietę to zaznacz dokładnie gdzie ona ma być.
marekh0 ma rację: spróbuj narysowac jakiś plan. Chociaż schemat:) .

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
OK, dzięki na razie więcej pytań nie będzie. Jak wynikną jakieś problemy to napiszę i zamieszczę fotki.
Założenia moje są takie że na dużym prostokącie będzie jedna część makiety a na długim stole szerokości 600 mm wzdłuż ściany będzie bocznica z której będzie połączenie na następną część makiety. Swój pomysł zagospodarowania makiety przedstawię tu na forum.
A co do kosztów to dla mnie nie ma znaczenia.
Boruch dzięki przeanalizuję Twoje spostrzeżenia i dokonam korekty.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Spokojnie nie jestem taki obrażalski, ale dzięki Twoim Boruch uwagą zmieniłem ułożenie makiety tak żeby dostęp był bez utrudnień. Linią przerywaną narysowałem ewentualna rozbudowę makiety. Teraz spróbuję narysować układ torowiska. Jeżeli coś jest jeszcze nie tak to proszę pisać.
Teraz to było by tak:
Makieta II.jpg

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Jeśli przewidujesz część demontowalną (przy drzwiach) w postaci wiaduktu, mostu czy czegokolwiek innego to proponowałbym makietę umieścić dookoła pokoju przy ścianach. Na szlaku nie musi być wcale szeroko.Zachować taką szerokość, żeby w razie wykolejenia tabor nie spadł na podłogę lub dać "listwy bezpieczeństwa". Tam gdzie przewidujesz stacje, przystanki czy inną infrastrukturę to szerzej (np. 50-60cm). Zdecydowanie zwiększa to długość torów. Jest większa szansa na "bardziej prawidłowe" ustawienie semaforów i wskaźników. Nie bardzo widzę sens tego prostokąta na środku (przy tak dużej powierzchni pokoju). Wydaje mi sie, że to co planujesz to czyste marnotrawstwo miejsca. Jak bym miał tyle to bym się nawet nie zastanawiał (a mam tylko 260 x 170).
Na środku pokoju zostaje Ci miejsce na biurko czy stolik do pracy z detalami i duuużo miejsca na narzędzia. Dodatkowo pod makietą można zrobić półki na pudełka po modelach i inne różności i materiały. Nad makietą piękne gabloty na modele.
Ale, Ty tu urządzisz!;)
Są programy do planowania makiet np ten:
http://www.scarm.info/index_pl.html
Spróbuj rozrysowac różne wersje.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Boruch jeszcze raz dzięki, myślałem o zrobieniu dookoła pomieszczenia ale musiał bym znaleźć jakieś rozwiązanie koło komina.
Korzystając z Twojej sugestii wyglądało by to tak:
Makieta III.jpg

Mógłbym wtedy patrząc na rysunek z lewej strony zrobić kompleks stacyjny a a na tym stole 800 mm w prawym rogu bocznicę albo parowozownię ale to tylko sugestia więc przeglądnę jeszcze trochę planów. W części demontowalnej byłby zamontowany wiadukt.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Sprawdź, czy sięgniesz na 70-80cm, żeby sie nie okazało, że masz za krótkie ręce. Dotyczy to zwłaszcza narożników pomieszczenia. Dla mnie maksymalne podejście to 60cm. Tak żeby się schylić i nie zniszczyć tego co sie ma przed sobą.
Przy kominie nie widzę problemów. Wszystko zależy jakie łuki zaplanujesz.
Wypróbuj SCARM-a:). Bedziesz miał w nim również widok w 3D!

Przemek Kamiński

Znany użytkownik
Reakcje
423 3 0
Uważam to rozwiązanie za zdecydowanie lepsze. I łuki które będziesz mógł zastosowac nie będą takie ostre-"tramwajowe". Nawet tej częśc która jest u ciebie przewidziana do demontażu, to bym zrobił na stałe na takiej wysokości aby przechodzic pod nią a nie demontowac.

OP
OP
borsuk58

borsuk58

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przekam część demontowalną na stałe musiałbym zamontować 800 mm nad podłogą bo ten prostokąt przed drzwiami jest 200 mm wyżej od całej podłogi. Ale jest to dobry pomysł mniej kłopotliwy a pod torowiskiem można się przecisnąć.
Boruch co do stołu szerokości 800 mm i wysokości 700 mm sięgam bez problemu, ale będę miał na uwadze Twoją uwagę.
Teraz spróbuję opanować SCARM-a bo jeszcze nie miałem do czynienia z takim programem.