@Andrzej Harassek, wiesz co, skróty to używasz codziennie co jest zupełnie zwyczajnym, i nie oznacza niczego innego jak tylko użycie skrótu.
Natomiast niedopuszczalne jest ich NADużywanie. Ja też kiedyś szukałem, co to jest "Iw84u"
ATPO (a tak przy okazji

), czy Ty, jak piszesz NEM, PKP, SBB, PRL i inne takie, to też lekceważysz czytelników i znaczy że jesteś leniuszek? To że większość wie co znaczą to bez znaczenia, ale w sumie to też skróty

I co, jedne można stosować bez uwag a za używanie innych należą się bęcki?
Pytanie było nieprecyzyjne:
Można je rozumieć tak, jak Ty, że chodzi o gniazdo sprzęgu NEM, a można tak, jak ja, że chodzi o typowy sprzęg oczkowy, który też jest unormowany w NEM - podałem tę drugą możliwość.
Nie to, żebym się czepiał, ale do pytania dołączone było zdjęcie głowicy sprzęgu uszkowego wg NEM, co jednoznacznie sugerowało odpowiedź

Zresztą te sprzęgi zaproponowane przez Ciebie to nie są sprzęgi wg NEM, choć NEMy opisują tylko samo uszko i zaczep. Takie konstrukcje stosuje się w starszych typach kolejek, zwłaszcza tam, gdzie nie ma możliwości, bo np. konstruktor nie przewidział, zamontowania całej KKS, tj. konstrukcji krótkiego sprzęgu.