• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.468 682 30
Zakupione były EU05 a mowa o EP05, a to już inna lokomotywa, prawda?
No i co z tego, prawda? Pisałem o tym, że nie znalazłem informacji o tym, by ani w oryginalnych EU05, ani w zmodernizowanych EP05 były jakieś różnice konstrukcyjne, więc nie rozumiem tej kpiny. Wygląda na to, że kolega @robertkroma nie doczytał nawet tego fragmentu mojej wypowiedzi, który sam przytoczył. ;) Także w ciekawej informacji kolegi @kilanziom nie ma niczego o takich różnicach - myślę, że gdyby faktycznie były, to we wspomnianej czeskiej monografii pewnie coś na ten temat by się znalazło.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.468 682 30
EU05 i EP05 to ta sama lokomotywa
Tak, EP05 to ta sama, co EU05, tylko po modernizacji - to nie znaczy, że jest taka sama, jak wcześniej. Ale to wcale nie jest specjalnie zabawne ani specjalnie smutne, po prostu takie są, moim zdaniem, fakty. Może to kwestia semantyki i innego rozumienia znaczenia pojęć "ta sama" i "taka sama". ;)
Czy czeska monografia jest o polskich przebudowach tych lokomotyw z EU na EP?
Z relacji kolegi @kilanziom wynika, że w czeskiej monografii jest też mowa o przebudowie z EU na EP05. Ja sam tej monografii nie znam.
Andrej zwrócił uwagę, że proces modernizacji z EU05 na EP05 rozpoczęto już w 1967 roku, dokonując próbnej adaptacji EU05-29 w zakładach Fablok Chrzanów. Przebudowa polegała na zmianie przełożenia przekładni z 84:37 na 82:49, po czym w 1968 roku, podczas prób na odc. Konin-Spławie osiagnięto tą maszyną prędkość 174 km/h. Seryjna modernizacja została natomiast przeniesiona do zakładów ZNTK Gdańsk, gdzie dokonywano wymiany całych osi wraz z fabrycznym rozwiązaniem przekładni 77:44. Modernizacja poszczególnych egzemplarzy trwała od 1972 do 1977 roku, obejmując sumarycznie 27 z 30 dostarczonych maszyn. Stało się tak dlatego, ze w okresie poprzedzającym modernizację 3 egzemplarze zostały już skreślone z inentarza PKP w wyniku zniszczeń w wypadkach i katastrofach. Jeżeli chodzi o inne przekształcenia, Andrej zwracał uwagę, że w toku ekspoatacji część maszyn serii EP05 skierowano do prowadzenia najcieższych pociągów na CMK, co wiązało się także z obsługą m. in. w trakcji podwójnej, a co za tym idzie, w latach 1982-1989 niektóre maszyny otrzymały na ścianach czołowych sprzęgi sterowania ukrotnionego (# inwentarzowe 01, 03, 04, 06, 16, 18, 23 i 26).