• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
142 1 0
Śladem kolorowania mogą też być niebieskie złączki i kurki przewodów hamulcowych. Te elementy mają ściśle ustaloną kolorystykę (czerwony lub żółty). Zakładam, że taka niezgodność koloru jest więc raczej efektem błędu podczas retuszowania, niż błędem popełnionym przez producenta taboru.
Za naszą wschodnią granicą nasz żółty sprzęg jest malowany na niebiesko.

Ale czy przy sprzęgu samoczynnym nie używa się zderzaków?
Używa się zderzaki m. in. przy wagonach osobowych aby eliminować szarpnięcia które mogły by być nieprzyjemne dla pasażerów.

Nie wiem czy ktoś wcześniej to zauważył, że ten elektrowóz stoi na szerokotorowych wózkach transportowych, które nie maja silników trakcyjnych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.955 531 30
Nie wiem czy ktoś wcześniej to zauważył, że ten elektrowóz stoi na szerokotorowych wózkach transportowych, które nie maja silników trakcyjnych.
No faktycznie, tam jest tak ciemno, że niewiele widać, ale jak się przyjrzeć dokładniej, to widać pustkę między pierwszym kołem a zgarniaczem. A to tylko potwierdza moje przypuszczenie, że zdjęcie było zrobione w fabryce przed wysyłką do Polski, a nie w Karsznicach.