Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Fotka SN61-544 który po przyjeździe do naprawy pod koniec lat 80. chyba z Grudziądza pozostał już na stałe w ZNTK Poznań i przez wiele lat służył jako magazyn części
Poznań, lipiec 1998 roku
Kilka zdjęć które zrobiłem podczas wizyty SN61-168 ze Skansenu w Chabówce w Wolsztynie podczas Parady Parowozów
Ów Ganz został wynajęty przez Wolsztyńskie Towarzystwo Miłośników Kolei do przejazdu wokół Wolsztyna .
Do Wolsztyna dotarł z przygodami (w okolicy Leszna został oszpecony przez graficiarzy)
Fotka SN61-544 który po przyjeździe do naprawy pod koniec lat 80. chyba z Grudziądza pozostał już na stałe w ZNTK Poznań i przez wiele lat służył jako magazyn części
Poznań, lipiec 1998 roku
SN61-544 dokładnie pamiętam z lat dzieciństwa. Nim często jeździłem pomiędzy Olsztynem Gł. a Czerwonką. Jeszcze pamiętam - był taki pociąg (SN61 + dwa ryflaki) z Olsztyna do samej Czerwonki. Raz trafiłem właśnie SN61-544 podczas postoju (luzem) na jednym z peronów w Czerwonce. Wtedy miałem dłuższą podróż ganzem, bo wszedłem do środka, gdy jeszcze nie podjechał po wagony, które miał dociągnąć do stolicy Warmii. Miałem wtedy z 11 lat.... Ech, piękne czasy!
Ja mam podobne wspomnienia z Aleksandrowa Kujawskiego i Ciechocinka z roku 1984. Na tej linii latem kursował skład złożony SN61 i dwóch ryflaków. A lat miałem wtedy dziewięć.
Fantastyczne zdjęcia panie Krzysztofie! Z mojej strony niskie ukłony!
To chyba pierwsze tak dokładne i dobre technicznie zdjęcie doczepy do SN52 dostępne publicznie.
@piotrek092: Skoro wagon był pomalowany na błękitno, znaczy że był już użytkowany tylko jako techniczno-gospodarczy (TG) zapewne na potrzeby lokomotywowni.
Znam ten ból, bo też wtedy latałem z aparatem i z oszczędności nie wszystko fotografowałem.
A może jest szansa na ustalenie stacji macierzystej wagonu? Na moje oko Grudziądz albo Bydgoszcz, ale żadnej pewności nie mam, a powiększenie nic nie daje.
Kiedy to oczywiście nie wiem, bo zdjęcie nie moje, a w danych pliku brak informacji. Ale miejsce jest do rozpoznania: wagon stoi (jedzie?) na torze linii z Wolsztyna do Nowej Soli, obok tor do Leszna, a w tle widać wznoszący się w lewo tor w kierunku Grodziska i Poznania, który za kilkaset metrów przejdzie wiaduktem nad torami do Nowej Soli i Leszna.