• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SN61

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
bo gdy zobaczyłem zasoby archiwum Autora, wiedziałem że wymaga to publikacji.
Oj, mają ludzie zasoby! Jeden znajomy pokazywał mi zdjęcia SN52 na linii Toruń-Unisław Pomorski i to co ciekawe - z krytym wagonem na haku....!
[DOUBLEPOST=1449083209][/DOUBLEPOST]Kiedyś - gdzieś w początku lat 80-tych - w Olsztynie stał rozbity SN61. Macie jakieś informacje na temat tego wagonu?

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
@Pt47-106 - Czy mógłbyś ustalić, gdzie zostało zrobione zdjęcie wagonu SN61-80? Widać że to w jakiejś szopie, ale trudno mi dojść co to za miejsce konkretnie. Na Wzgórze Hetmańskie to nie wygląda, Kołobrzeg też to raczej nie jest, ani Słupsk, więc gdzie, jeśli na Pomorzu Zachodnim?
Fajnie by było, gdyby udało Ci się rozwiązać tę zagadkę :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Prawdę mówiąc, nie bardzo widzę po czym kolega Bodek poznaje, że fotki SN61-80 były zrobione w szopie. Ciekaw jestem ew. odpowiedzi kolegi Pt47-106, a tu dodam tylko, że niektóre ze zdjęć przez niego pokazanych, w tym SN61-80, były już dwa lata temu zamieszczone na forum przez śp. kolegę Piaskowego: http://forum.modelarstwo.info/threads/wagony-motorowe-w-europie.15235/page-6

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
Czy mógłbyś ustalić, gdzie zostało zrobione zdjęcie wagonu SN61-80? Widać że to w jakiejś szopie, ale trudno mi dojść co to za miejsce konkretnie. Na Wzgórze Hetmańskie to nie wygląda, Kołobrzeg też to raczej nie jest, ani Słupsk, więc gdzie, jeśli na Pomorzu Zachodnim?
Mnie to wygląda na... Olsztyn! Pewności jednak nie mam.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Koledzy, pomóżcie proszę odnaleźć linię -- b. Kleinbahna bodaj na Warmii albo Mazurach (względnie, w płn. Polsce) -- na której wpierw służyły małe tendrzaki, a potem SN61. Linia została rozebrana bodaj jeszcze w l. 80. lub na pocz. 90. XX w., a zaczynała się od tzw. "małego dworca" obok zasadniczego dworca PKP. Zdawało mi się, że kiedyś o niej przeczytałem albo w tym wątku, albo gdzieś indziej na forum, ale teraz nie mogę znaleźć, a przewertowałem 11 stron niniejszego wątku... a bez nazwy stacji początkowej nie da rady. :(

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Dziękuję za sugestie, ale to jednak nie te miejsca. Przeszukałem właśnie forum pod kątem ww. nazw geograficznych, ale nie pojawiły się zdjęcia SZT z tych lokalizacji, a pamiętam przez mgłę, że było na nim(-ch) widać właśnie SZT Ganza na tle bodaj typowego pruskiego dworca z cegły z rejonu Mazur. Parowozy przed wojną na tym Kleinbahnie to albo Elny, albo 2-osiowe, względnie T3. Teraz żałuję, że sobie tego nigdzie nie zapisałem... Linia miała być dość krótka i w opisie publikował zdjęcia chyba mechanik, który tam kiedyś jeździł. Ale to na pewno nie był Kolega. Na linię zwróciłem uwagę, bo miała dedykowany "mały dworzec", a sam jej przebieg miał charakteryzować się krótkimi peronami lub krótkimi p.o./ład. Oj, nie boli, ale trzeba się nachodzić... ;)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
No to może spróbujmy z drugiej strony:
- Twarda Góra - Nowe,
- Morzeszczyn - Gniew,
- Terespol - Świecie,
lub trochę wyżej:
- Puck - Krokowa.

A w tym rejonie par. typu ELNA to chyba tylko na Haffuferbahn.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.463 58 3
Cytat ze strony http://www.it.mragowo.pl/historia-szestna,3,2082,pl.html
Może chodzi o to

W
tym czasie zaczęto również budowę kolei żelaznych. W roku 1898 oddano do użytku pierwszy odcinek linii wąskotorowej Kętrzyn - Sławkowo - Mrągowo oraz odgałęzienie Sławkowo - Salpik - Ryn. Oficjalna nazwa kolei brzmiała Rastenburg Sensburg Kleinbahn. Linia nie przebiegała jednak przez Szestno. Mały dworzec kolejowy zbudowano w odległym o 3 km Popowie Salęckim oraz w Wyszemborku. Budowa linii kolejowej nie dała więc impulsów do rozwoju gospodarczego Szestna, a nawet spowodowała powolny spadek liczby mieszkańców. Wygodniej bowiem było mieszkać w Mrągowie.

A

AJ

Gość
Hmmm.... Claytony, mały dworzec, kleinbahna, pogranicze Pomorza i Warmii i Mazur, krótkie perony - to mi chyba tylko Chełmża - Mełno przychodzi do głowy (n).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Kolega yahya napisał że linia której szuka to "była kleinbahn". Więc może być była linia wąskotorowa jak z opisu kolegi Szwed1978.
No chyba jednak nie może być wąskotorowa, bo miały na niej jeździć SN61. A przy okazji, co to jest SZT Ganz? Czy ma to być "spalinowy zespół trakcyjny"? Jeżeli tak, to jest to nieprawidłowe określenie w stosunku do SN61. SZT to, jak sama nazwa wskazuje - zespół, czyli co najmniej dwa połączone ze sobą na stałe w eksploatacji pojazdy (wagony, człony czy jak tam je zwać). SN61 jest po prostu wagonem silnikowym (dawniej: motorowym). Uprzedzając ew. pytania dodam, że SN61 + wagony to nie SZT, nawet, jeżeli wagony mają przewód sterowania, a SN61 są na obu końcach składu.