• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
414 17 2
Dziękuję @rprail czyli mam mały wybór bo to epoka druga.poki co zatanie to u mnie bo mam komplet na całą makietę bo podokupywałem jeszcze kilka rzeczy. Makieta moja którą buduje pierwszy raz to wymysł mojej wyobražni także mały miszmasz będzie ale dziękuję za sugestie może pomału będę zbierał co innego i sukcesywnie wymienię. Pozdrawiam
Najważniejsze że sieć trakcyjna będzie na makiecie.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.538 34 1
W związku z gigantycznym niepokojem (a miejscowo nawet zamieszkami) związanymi z pojawieniem się jednosprężynkowych odbieraków połówkowych w lokomotywach serii EP09 od PIKO i lękiem czy takie odbieraki będą współpracować z naprężaną siecią 0.3mm przeprowadziliśmy z Kolegą Gawrylukiem test na jednym z najdłuższych - chodzi o długość przewodu jezdnego między dwoma słupami - fragmentów sieci (42cm). Test wypadł doskonale. Jeszcze tylko będziemy potrzebowali próby na skrzyżowaniu przewodów. Ale to nieco później. Podsumowując. Zastosowana w odbieraku połówkowym pojedyncza sprężynka nie unosi nadmiernie sieci! Dla porównania, w Vectronie ROCO są dwie sprężynki i jedną trzeba było usunąć. Poniżej dwa filmy z przejazdu. To są filmy dla "sieciowców". Proszę nie krytykować za oświetlenie czy otoczenie. Trzeba patrzeć na ślizgacz i przewód.
PS Gawryluk oczywiście nie mógł wytrzymać i musiał sobie potrąbić.
www.youtube.com/watch?v=Uhz1Qd6UKAk
www.youtube.com/watch?v=FDe7fOTFzE0

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.538 34 1
A u nas prace nad elektryfikacją stacji.
Widzę, że Byk ma ufiksowany odbierak - czy to oznacza, że nie przewidujesz jazdy kontaktowej? Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać kiedy będziesz zawieszać sieć, bo filigranowość i związany z tym realizm mogą być trudne w utrzymaniu jazd kontaktowych i chciałem poznać Twój pomysł na to.

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
414 17 2
Widzę, że Byk ma ufiksowany odbierak - czy to oznacza, że nie przewidujesz jazdy kontaktowej? Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać kiedy będziesz zawieszać sieć, bo filigranowość i związany z tym realizm mogą być trudne w utrzymaniu jazd kontaktowych i chciałem poznać Twój pomysł na to.
Kontaktowo ma być. A byk ma tymczasowo tak skonfigurowany pantograf.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 87