• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

xTOMOx

Nietypowy Obserwator
Donator forum
Reakcje
143 233 9
Pewno, że nie do Ciebie. Tak, niklową, ale nie robiłem, kupiłem po taniości, gotowe Märklin z lat 50-70 XX wieku, foto 1. Na oko bez suwmiarki 0,8mm. krótkie 22cm. mam też dłuższe.
Czy robiłbym / lutował sieć nie niklową ? nie. Przyczyny ? chropowatość dla ślizgu z jazdą, rdza, utlenianie, wygląd i trwałość połączeń.
Warto wspomnieć, że sieć podwójną czyli łańcuchową w warunkach warsztatu też dałoby się wykonać. Sommerfeldt, zapewne znasz.

Załączniki

OskarQ90

Nowy użytkownik
Reakcje
40 0 0
Cześć,

Mam pytanie - czy ktoś obeznany w temacie byłby mi w stanie powtórzyć dokładny sposób łączenia sieci 'po FREMOwsku'? Poznałem ostatnio kilkoro fremowiczow w Holandii, ale niestety żaden z nich nie bawi się w sieć trakcyjna. Pamiętam, że coś tam jest z haczykami, ale dokładnych długości i 'patentu' niestety nie zanotowałem. Byłbym zobowiązany.

Tymczasem u mnie pierwsze roboty trwają. Na linii 447 (klimat której jest mi bliższy) słupy były znacznie bardziej pordzewiałe niż na linii Otwockiej (patrząc też na aktualne streetview). Na ten moment z efektu nie jestem jeszcze zupełnie zadowolony: zbyt czekoladowo, a za mało rudo, ale będę dalej walczył:
IMG_7759.jpg

IMG_7825.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 91