• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 6 0
Wg mnie na angielskiej makiecie pantografy nie dotykają sieci, ponieważ groziłoby to zahaczeniem przez pantograf o ramiona odciągowe, które są proste, na poziomie drutu jezdnego sieci, a powinny być wygięte w odpowiedni kształt, ażeby uniknąć zahaczenia przez ślizg pantografu.

Inna sprawa to sieć trakcyjna, która jest zawieszona w myjni, wiem, że takie coś jest stosowane w rzeczywistości, ale czy podczas mycia taki odcinek sieci jest odłączony od zasilania, czy nie?

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.620 36 1
Wg mnie na angielskiej makiecie pantografy nie dotykają sieci, ponieważ groziłoby to zahaczeniem przez pantograf o ramiona odciągowe, które są proste, na poziomie drutu jezdnego sieci, a powinny być wygięte w odpowiedni kształt, ażeby uniknąć zahaczenia przez ślizg pantografu.

Inna sprawa to sieć trakcyjna, która jest zawieszona w myjni, wiem, że takie coś jest stosowane w rzeczywistości, ale czy podczas mycia taki odcinek sieci jest odłączony od zasilania, czy nie?
Dzięki za pytanie. Już to było poruszane. Ja zamontowałem odłącznik sekcyjny (post #868) ale okazało się to niepotrzebne w myjniach, które myją tylko do poziomu dachu. A Stadler Flirt-y to mają nawet specjalną opcję "myjnia", która automatycznie dobiera prędkość EZT do procesu mycia jak napisał @barman_2000 (post #876).

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.697 112 11

Znam jedno miejsce na Amerykańskiej sieci kolejowej gdzie cały pociąg jest przeciągany przez elektrowóz przez myjnie przed wjazdem na stację techniczną. Za tem, owszem jest to możliwe. https://maps.app.goo.gl/XWYEMZNnVch2p7Lx8
Nowo Yorska dzielnica Queens/Sunnyside, na obecnym zdjęciu satelitarnym załapał się nawet elektrowóz z rodziny Traxx: ALP46 kolei regionalnej New Jersey Transit.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.989 130 86
Warsztat Sommerfeldt GMBH - czyli zgrzewanie elementów słupa:
https://www.facebook.com/reel/561561546274121
Jak ktoś jest ciekawy warsztatu Sommerfeldt GMBH to jest jeszcze z 60 filmików pokazujących różne etapy produkcji trakcji ale też odbieralników prądu i inne.

A tu:
Część pierwsza - warsztat: "stawianie słupów na makiecie - oprzyrządowanie pomocnicze".

Część drugą: " zakładanie sieci" trzeba poszukać sobie na YT samemu ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.620 36 1
Warsztat Sommerfeldt GMBH - czyli zgrzewanie elementów słupa:
https://www.facebook.com/reel/561561546274121
Jak ktoś jest ciekawy warsztatu Sommerfeldt GMBH to jest jeszcze z 60 filmików pokazujących różne etapy produkcji trakcji ale też odbieralników prądu i inne.

A tu:
Część pierwsza - warsztat: "stawianie słupów na makiecie - oprzyrządowanie pomocnicze".

Część drugą: " zakładanie sieci" trzeba poszukać sobie na YT samemu ;)
Niestety nie mogę dawać ocen. Wysyłam więc "gwiazdkę" opisaną.

Reakcje
93 0 0
Witam zajrzałem tutaj i zaciekawiła mnie sieć trakcyjna tak sobie poobliczałem i ten ciekawy aspekt jakbym miał kupować wszystko nowe na moją makietę, (owal 2,30 x 1,10 m) wyniósł by dobry pieniądz. Przedwczoraj trafiła mi się dobra aukcja na ebayu i zakupiłem 50 szt. takich słupów Vollmera wraz z różnymi drutami za 21 euro także cena wyśmienita chyba.
Pytanie moje czy ktoś wie z którego roku to jest? Ja obstawiam że to na ze 30 - 40 lat ale nie mogę jakoś tego znaleźć w Internecie.
Póki co chyba to zostanie u mnie bo po mojemu źle nie wygląda. No i za tą cenę.
Pozdrawiam

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 6 0
472244937_622309496814449_1594604857913650146_n.jpg

Zdjęcie unikat( chyba z "Przeglądu kolejowego"), początku elektryfikacji z Katowic w kierunku Krakowa. foto trafiłem jakiś czas temu na fb, wg znających się na rzeczy, ujęcie jest od strony Krakowa w kierunku Katowic. Ciekawostką tej fotografii trochę retuszowanej, są słupy z wysięgnikami, przypominające słupy prod. Viessmanna, również ciekawej konstrukcji są słupy bramek.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.599 558 30
Ciekawostką tej fotografii trochę retuszowanej, są słupy z wysięgnikami, przypominające słupy prod. Viessmanna, również ciekawej konstrukcji są słupy bramek.
Zdjęcie dość mocno, niestety, retuszowane, zwłaszcza dotyczy to sieci trakcyjnej. Słupy z poziomymi łącznikami zamiast wygiętego w zygzak płaskownika były dość powszechnie stosowane w tamtych czasach, natomiast słupy bramek są, moim zdaniem, mocno zniekształcone na zdjęciu przez nieudolny retusz. Dotyczy to też słupów odciągowych na torze odchodzącym łukiem w prawo - brakuje tam linek odciągających linkę nośną i przewód jezdny.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.850 15 0
Razem z kolegą @Irokez46 szarpnęliśmy się na kilka sztuk słupów Viessmann 4121, wymieniając w nich wysięgniki na "klasyczne".
W jednym ze słupów, pracuję nad urządzeniem naprężającym (krążkowym).
Póki co wygląda tak, ale same słupy są naprawdę bardzo ciekawe po drobnych przeróbkach.
20250106_171740.jpg 20250106_171631.jpg 20250106_171638.jpg

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.620 36 1
Dzięki @ffox , że chciałeś się podzielić swoimi doświadczeniami. Jak dla mnie wygląda bardzo dobrze. Jedynie trochę mnie zaskakuje lokalizacja odciągu. Rozumiem, że to będzie odciąg dla przewodów znad innego toru? I jeszcze jeden drobiazg - wydaje mi się, że warto "pogrubasić" ukośnik. Wiem, że w Viessmanie jest to pręt, a nie jak w rzeczywistości teownik ale przy takiej ładnej patynie nie będzie to widoczne, a poszerzenie ukośnika jeszcze bardziej urealni wygląd całego całego wysięgnika.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.308 57 1
Witam zajrzałem tutaj i zaciekawiła mnie sieć trakcyjna tak sobie poobliczałem i ten ciekawy aspekt jakbym miał kupować wszystko nowe na moją makietę, (owal 2,30 x 1,10 m) wyniósł by dobry pieniądz. Przedwczoraj trafiła mi się dobra aukcja na ebayu i zakupiłem 50 szt. takich słupów Vollmera wraz z różnymi drutami za 21 euro także cena wyśmienita chyba.
Pytanie moje czy ktoś wie z którego roku to jest? Ja obstawiam że to na ze 30 - 40 lat ale nie mogę jakoś tego znaleźć w Internecie.
Póki co chyba to zostanie u mnie bo po mojemu źle nie wygląda. No i za tą cenę.
Pozdrawiam
Wszystko dobrze, tylko to są słupy DRG.
Jak ma być tanio to lepiej poszukać, słupów Märklin, Hornby lub Electrotren.

Reakcje
93 0 0
Dziękuję @rprail czyli mam mały wybór bo to epoka druga.poki co zatanie to u mnie bo mam komplet na całą makietę bo podokupywałem jeszcze kilka rzeczy. Makieta moja którą buduje pierwszy raz to wymysł mojej wyobražni także mały miszmasz będzie ale dziękuję za sugestie może pomału będę zbierał co innego i sukcesywnie wymienię. Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 91