• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.125 449 99
Koledzy - eksperci od sieci trakcyjnej w skali 1:87 - mam do was pytanie. Czy wśród waszych bogatych doświadczeń z modelowaniem tej infrastruktury wyłonił się jakiś waszym zdaniem najlepszy pomysł na łączenie sieci pomiędzy skrzynkami segmentów? Jeśli tak, to czy możecie wskazać waszym zdaniem najlepsze rozwiązanie tego 'problemu' uwzględniając grubość drutów tej sieci jaką można jeszcze uznać za "nie gwałcącą oczu"... ???

Reakcje
3 0 0
Grube ramiona odciągowe stosuje się gdy słup na łuku stoi od jego wewnętrznej strony. Sieć wtedy napiera na słup i zwykły odciąg by tego nie utrzymał.

Mam podobne słupy wykonane przez użytkownika Nikodema5 na Allegro. To, o co chciałabym zapytać, to jaka jest sztywność Twoich słupów. Ma to znaczenie przy budowie sieci naprężanej. Natomiast gdyby ktoś chciał budować sieć pod przewody Viessmanna (one same utrzymują sztywność), to wydaje mi się, że takie tanie i zarazem ładne słupy to ratunek dla naszych portfeli i naszych elektrowozów. Trzymam mocno kciuki za projekt. Gratuluję!
Takie jak Twoje słupy - jeśli będą sztywne - będą ratunkiem także dla "sieciowców" pracujących z siecią 0.3mm. Wtedy jednak ja osobiście wykorzystałbym do uzbrojenia Twojego słupa wysięgniki Viessmanna. Tu, na zdjęciu pokazuję bramkę Nikodema5 (Allegro) właśnie z druku 3D, którą połączyłem z Viessmannem. Niestety nie miałem jeszcze czasu zawiesić sieci więc nie wiem czy uzyskam dobrą sztywność. Właśnie z powodu obaw o stabilność przewodu tak gęsto ustawiłem bramki. Czyli znowu coś za coś. Konstrukcie sztywne są droższe i można je bardziej obciążać. Konstrukcji tańszych aby utrzymać ich sztywność trzeba stosować więcej.

Zobacz załącznik 919498
A z czego wysięgniki do drutu

majo123

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Zrobiłem 4 rozmiary wysięgników rurowych:
- dla toru prostego - do słupa
- dla toru na łuku zewnętrznym - do słupa
- dla toru prostego – od słupa
- dla toru na łuku wewnętrznym – od słupa

Każdy z tych wysięgników jest w 2 wersjach:
- przechylny / zdjęcie 1, 2, 3, na słupie VISMAN /
- nieprzechylny / zdjęcie 4 /

Ukośnik – drut stalowy cynowany o średnicy 0,8mm / oryginał 60,0mm/
Wysięg pomocniczy – drut stalowy cynowany o średnicy 0,6mm /oryginał 39,0mm/
Odciąg ukośnika nieprzechylny – drut stalowy cynowany o średnicy 0,8mm / oryginał 60,0mm
Blacha – alpaka 0,3mm lub mosiądz 0,3mm
Tulejka odciągu przechylnego rurka 0,7mm /oryginał 50,0mm
Oraz mocowanie wysięgników teownikowych lub rurowych do słupa VISMAN H

Wstawiam w imieniu
Zbigniewa Kluba

Zobacz załącznik 594423 Zobacz załącznik 594424 Zobacz załącznik 594425 Zobacz załącznik 594426 Zobacz załącznik 594427 Zobacz załącznik 594428 Zobacz załącznik 594429
A jakie są wymiary tych wysięgników?

majo123

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ale widziałeś że post był w imieniu Zbyszka Kluby?

To sobie przejrzyj. Częściowo znajdziesz odpowiedzi. Powinny tez być na stronie Zbyszka Kluby
https://forum.modelarstwo.info/resources/sieci-trakcyjne-oraz-zygzakowanie-sieci.60/
Tak widziałem

Ale widziałeś że post był w imieniu Zbyszka Kluby?

To sobie przejrzyj. Częściowo znajdziesz odpowiedzi. Powinny tez być na stronie Zbyszka Kluby
https://forum.modelarstwo.info/resources/sieci-trakcyjne-oraz-zygzakowanie-sieci.60/
Dziekuje

A to jeszcze jedno pytanie jaki drut do tych wysięgników wiem ze tam jest napisane drut ocynkowany tylko jakiej twardości?

Nie o wysięgnik do sieci trakcyjnej
O te wysięgniki co trzymają sieć jezdna

Dobra dziękuję

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.031 144 3
nie, my stosowaliśmy stalowy 0,3mm a obecnie fosforobrązowy 0,3mm. Lutowanie odbywa się przez wzornik. Jak znowu nie zapomnę to w sobotę zrobię zdjęcie wzornika. Co prawda już jest mocno zużyty ale będzie wiadomo o co chodzi.

darole

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
150 2 1
Dzień dobry,
W wątku o sieci trakcyjnej wyczytałem, ze odstęp miedzy słupami "przelotowymi" na w ciągu szlaku głównego montowane są co 45 cm. Natomiast na patrząc rzeczywistość i na różne przykłady z filmików na YT na odległości 200m mamy 4 słupy trakcyjne czyli odległość miedzy słupami wynosi 50m. Moje pytanie jest jaką przyjąć odległość miedzy słupami. W skali H0 wynosi ok 57 cm. Pomorze mi to obliczeniu i zakupie odpowiedniej ilości słupów dla szlaku głównego dwutorowego.
Inna kwestią pozostaje cześć stacyjna ;).
Z góry dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.602 558 30
Moje pytanie jest jaką przyjąć odległość miedzy słupami.
Nie znam jednej odpowiedzi na takie pytanie. Po pierwsze, konstrukcja modelowej sieci może nie pozwolić na tak długą, skalową długość przęsła, a po drugie, na łukach, na makiecie trzeba znacznie ustawiać słupy gęściej niż w realu ze względu na łuki o małym promieniu. Dla dobrego wrażenia wizualnego trzeba zachować jakieś proporcje, więc na prostych odcinkach przęsła muszą być krótsze niż w rzeczywistości.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 65 11
Mała podpowiedź dla bawiących się siecią Viessmann. Oryginalne cążki Viessmann 75EUR, a to modelarski chałupniczy odpowiednik. Koszt wykonania:
1. Podróż rowerem do sklepu Bricomann 0zł
2. Koszt cążków precyzyjnych 20zł
3. Błagalna prośbą do kolegi ze szlifierką i pomieszczeniem gdzie można ją używać 0zł

Efekt poniżej i działa na druty jak złoto.
20230508_204120.jpg

4198.jpg

Wniosek ;) logo viessmann kosztuje 70EUR ale już takim modelarzem, żeby samemu druty wykonać to nie jestem. Nic tak dobrze nie wygląda jak Byczek pod drutem :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.602 558 30
Jak już tak to omawiacie, to pokażcie dokładniej końcówki tych wszystkich szczypiec, bo na zdjęciach wyglądają, jakby każde były inne. Jak wyglądają końce szczypie Viessmanna, na czym polega dostosowanie tych z Bricomana i co wspólnego mają z nimi te z Castoramy, bo wydają się jeszcze inne?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.850 15 0
Co prawda ja mam szczypce firmy MacAllister, ale zostały one w sklepie zastąpione firmą z powyższego linku.
20230508_214130.jpg 20230508_214122.jpg 20230508_214149.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.602 558 30
Te z Castoramy i te firmy MacAllister to chyba zwykłe okrągłe, ale te Viessmanna i te przerobione z Bricomana są inne.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.850 15 0
Moje pytanie jest jaką przyjąć odległość miedzy słupami.
Z doświadczenia: Max 40 cm.
Po pierwsze, z tego co pamiętam to maksymalna długość przewodów firmy Viessmann to 50 cm (trzeba odliczyć zagięcia - ok. 6 mm na stronę).
Nie wiem czy jakaś firma produkuje dłuższe przewody jezdne.
Po drugie, przy długości większej niż 40 cm jest wysokie ryzyko, że pantograf wypadnie poza przewód - zwłaszcza przy dużej prędkości.
Przewody musiałyby być bardzo mocno naprężone. Im dłuższy przewód, tym trudniej go napiąć.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 91