Część druga raportu.
Chciałbym się podzielić moimi wrażeniami z drukowanych bramek sieci trakcyjnej (Allegro Nikodema5). Zamówiłem partię tych bramek aby sprawdzić, jak będą sobie radzić z utrzymaniem sieci. Dostęp do tego typu konstrukcji jest krytycznie słaby. Ja znam tylko firmę KLUBA (wzór, najwyższa półka ale niestety mała dostępność), OSTBAHN (bardzo ładne z blach fototrawionych ale dostępne prawie tylko w wersji do samodzielnego montażu, a mnie niestety lutowanie nie wychodzi zupełnie) no i ostatnio odkrytą przeze mnie firmę Nikodema5 z Przemyśla. Od producenta otrzymuje się takie opakowanie.
Całość klei się klejem CA. Według mnie ta samonośna konstrukcja mogłaby mieć kłopoty z utrzymaniem obciążeń, dlatego dołączyłem w miejscu newralgicznym dodatkowe wzmocnienie. Nie ma to jak coś ładnego oszpecić.
Maszty tych bramek są za długie, czyli idealnie gdyby były jakieś nierówności terenu. U mnie nie było, więc je skróciłem. Montowanie do podłoża zachodzi przez bardzo dobrze dopasowane do masztów elementy kotwiące.
Kiedy już te bramki pomalowaliśmy i dołączyliśmy (załączone do bramek) mocowania do wysięgników oraz wysięgniki Viessmanna, postawiliśmy je na naszej stacji postojowej (mają tu kiedyś stać EZT-y, a gdyby zawitało do nas Pendolino, to nawet szykujemy stanowisko do odfekalniania). Całość wygląda tak (widać haczyki na granicy modułów).
A tu dwa zdjęcia z innej perspektywy.
Chociaż bramki są z tworzywa sztucznego i wykazują bardzo dużą elastyczność, niespodziewanie dla mnie spięte siecią zrobiły się bardzo stabilne . EU07 pozbawiona jednej sprężynki bez trudu przejechała po wszystkich torach. Podsumowując. W czasach ograniczonej dostępności do produktów renomowanych firm jest to bardzo dobra alternatywa i zamierzam zamawiać tam dalej. Zasugeruję tylko jakąś bardziej stabilny sposób łączenia elementów pionowych z poziomymi. O dalszych etapach będziemy z Gawrylukiem informować później. Nadchodzi bowiem godzina prawdy, czyli łączenie modułów "haczykami". Ale to za jakiś czas, bo ten trochę wolny właśnie się skończył. Dajcie znać co myślicie o tych bramkach.