Nie mogę się zgodzić z kolegą @Hoart. Wysięgniki, w których górne poziome ramię jest wykonane z grubego kształtownika, były stosowane w wyjątkowych, specyficznych sytuacjach (nie znam się na tym aż tak, żeby wytłumaczyć konkretnie, w jakich) (....) .
Chciałbym przedstawić mój prototyp "biedasłupu" czyli alternatywy dla gotowych rozwiązań dostępnych na rynku. Druk 3d z PLA (domyślnie będzie ABS), bez obróbki. Osobno drukowany jest słup, fundament oraz wysięgnik, wystarczy to tylko poskładać w całość.
Takie jak Twoje słupy - jeśli będą sztywne - będą ratunkiem także dla "sieciowców" pracujących z siecią 0.3mm. Wtedy jednak ja osobiście wykorzystałbym do uzbrojenia Twojego słupa wysięgniki Viessmanna. Tu, na zdjęciu pokazuję bramkę Nikodema5 (Allegro) właśnie z druku 3D, którą połączyłem z Viessmannem. Niestety nie miałem jeszcze czasu zawiesić sieci więc nie wiem czy uzyskam dobrą sztywność. Właśnie z powodu obaw o stabilność przewodu tak gęsto ustawiłem bramki. Czyli znowu coś za coś. Konstrukcie sztywne są droższe i można je bardziej obciążać. Konstrukcji tańszych aby utrzymać ich sztywność trzeba stosować więcej.