Witam wszystkich.
Nazbierało się trochę pytań, więc spróbuje na je wyczerpująco odpowiedzieć mimo chronicznego braku czasu.
Jako, że mamy po roku nową edycję modeli EU07, chyba jest to odpowiedni moment, aby się dowiedzieć (przypomnieć) co ze złożoną obietnicą dostarczenia właściwych elementów (jednoramienne wycieraczki, prawidłowy aparat cięgłowy, pojedyncze ślizgi na odbierakach) do modelu
EU07-540 PKP IC (
SM-107024)
Masz rację. Mówiłem, że zamówię, zamówiłem, ale temat zginął, bo byliśmy zajęci multum tematów, i po prostu ja tego nie drążyłem dalej. Mea culpa. Jest teraz na górze na to do list. Przepraszam
Podpinam się z pytaniem o EU07-488 z I edycji (denaturat).
Podpowiedz mi jeszcze raz, o co tam chodziło? Nie wykluczam, że mi znowu coś uciekło
Nagle cisza zapadła, każdy odebrał już swój model i...?
O problemie z wyłączeniem świateł czerwonych cisza, a w każdym modelu 361 ten problem jest. Aktualizacja płytki głównej modelu pomogłaby w tej sytuacji, lecz producent milczy, może zastanawia się jak w tej sytuacji rozwiązać problem.
U mnie charczy głośnik i znam jeszcze dwa takie przypadki.
Mam nadzieję że w kolejnych modelach funkcja wyłączenia świateł czerwonych zostanie rozwiązana.
Jeśli zaś chodzi o model to z dekoderem jeździ ładnie, nic nie piszczy, nic nie haczy, nic nie odpadło. Pantografy świetnie pracują. Jak świeci nie wiem, bo mam problem z włączeniem świateł białych.
Pytanie do kolegów, korzy już uzbroili swoje modele EP07-361 w dekodery i zaobserwowali wyżej wskazane problemy z funkcją świateł...
Jakich dekoderów użyliście, czy w wersji dźwiękowej, czy tylko jazdy i oświetlenia ?;
jestem tym zainteresowany, ponieważ chciałbym także mój egzemplarz uzbroić, a gdzieś czytałem (już nie pamiętam: Forum czy informacja na stronach Modelcenter...), że począwszy od "siódemki" 361 będzie w modelach montowana nowo opracowana płytka 3.0, do której współpracujące poprawnie dekodery będą dostępne nieco później (grudzień 2024 ?);
Okazało się niestety, poprzez nieporozumienie, w Chinach projekt płytki był źle wykonany. Niestety nie da się w trybie cyfrowym wyłączyć czerwonych świateł. Na szczęście w EP09 jeszcze można te płytki podmienić. Ale opóźni to model na początek 2025 (teraz niejeden z radości skacze, wiem...)
Dzisiaj konsultowałem się z LeoSoundLab który kończy konfigurację i mapowanie dekoderów na płytki 2.0 i 3.0. pod nowy dźwięk w następnym tygodniu. Aby rozwiązać dylemat z płytką w aktualnej serii EP/EU07, kto u nas kupi dekoder, dostanie nową płytkę od modelcenter.pl z gratis wymianą u ELVIS Model. Kto ma własnego Lokpilota, może go wysłać do Elvisa z modelem i zostanie założony z nową płytką.
Ładnie zapakować i do reklamacji z opcją serwisu. Proste i skuteczne. Każdy rolnik to wie. Każdy użytkownik agd. Każdy użytkownik motoryzacji. Prawo konsumenta nas broni. Odwagi.
Czy z tym był kiedyś problem? Przyszedł na targach w Poznaniu młody modelarz do mnie, który kupił model z drugiej ręki na OLX, który miał kompletnie popsuty napęd. To był naprawdę "ekspert" ten sprzedawca na OLX. Szkoda mi było chłopaka, bo widać było, że mu zależy na modelu. Dałem mu nową lokomotywę, a ta popsutą dałem do gabloty przed Falnsy. Będzie trup wystawowy. Zresztą z wymianą modeli nie ma u nas problemów. Dlatego nie rozumiem, do czego ta rada tu na forum ma służyć i to podkreślanie prawa konsumenta... Prawa konsumenta też mówią, że jak kupisz używany popsuty model z drugiej ręki, nie masz prawa do wymiany/reklamacji u producenta