• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.180 155 7
Aby rozwiązać dylemat z płytką w aktualnej serii EP/EU07, kto u nas kupi dekoder, dostanie nową płytkę od modelcenter.pl z gratis wymianą u ELVIS Model.
Uzupełniając tę wiadomość, czyli jak kupimy dekoder w Modelcenter to mamy poczekać na przesyłkę z dekoderem i płytką i następnie zapakować wszystkie trzy elementy (dekoder, płytkę i lokomotywę) i wysłać we własnym zakresie do Elvisa? Następnie, po bezpłatnie wykonanej usłudze, Elvis odeśle z towar z powrotem i tu również na koszt klienta?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.512 345 18
Uzupełniając tę wiadomość, czyli jak kupimy dekoder w Modelcenter to mamy poczekać na przesyłkę z dekoderem i płytką i następnie zapakować wszystkie trzy elementy (dekoder, płytkę i lokomotywę) i wysłać we własnym zakresie do Elvisa? Następnie, po bezpłatnie wykonanej usłudze, Elvis odeśle z towar z powrotem i tu również na koszt klienta?
Możemy Panu też wysłać płytke i decoder. Albo może Pan też zwrócic model, i dostać pieniądze spowrotem (za model i Pana koszt wysyłki).

KacperMichał

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 13 3
A w jakim czasie będą dostępne płytki?
Przy kolejnych zamówieniach modeli np. 312 lub 330 będą one wysyłane wraz z modelem i również dołączona płytka do wcześniej zamówionego modelu, jeśli klient sobie zażyczy?

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.274 25 2
Śliczna lokomotywa.
Elegancki podeścik prezentacyjny.
Wyśmienite opakowanie - tylko duże, gdzie je wszystkie trzymać ;) Mam wrażenie, że masa powyginanych i pogubionych elementów poprzednich wypustów brała się z przyciasnego opakowania.
Pozdrawiam!
IMG_1435.jpeg
IMG_1436.jpeg

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
660 5 2
Pozwolę sobie dołączyć się do pytań do @Robert Reschka dotyczących EU/EP07.
Czy listwy na planowanych 4E to będzie element odlewany z buda czy jakaś forma nadruku? I czy w związku z tym będą 2 formy na gładkie pudło i z listwami? Kolejne pytanie czy tablice z numerami lokomotyw na budzie (jeśli występują) będą wykonywane jak w EP09 (tzn. oddzielny element z odlanym nr?)?

PS. trochę zastanawiałem się po zamówieniu EP07-361 w przedsprzedaży, jak wyjdzie model (bo samo malowanie nie należy do moich ulubionych), ale model wyszedł fantastycznie :) Po cichu liczę na EP07-376 - moje ulubione z 'historycznych".
PS.2 czy do sondaży na stronie modelcenter można zgłaszać model nie posiadając własnych zdjęć? W necie jest sporo zdjęć EP07 1051 tzw. "brytyjczyka" z logo IC (niebieskie malowanie z białą ramą wokół okien). Niestety nie posiadam własnego zdjęcia, bo nie udało mi się nigdy spotkać tej lokomotywy na żywo - niemniej modelem byłbym zainteresowany.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.142 121 1
Masz rację. Mówiłem, że zamówię, zamówiłem, ale temat zginął, bo byliśmy zajęci multum tematów, i po prostu ja tego nie drążyłem dalej. Mea culpa. Jest teraz na górze na to do list. Przepraszam :confused:
Super:) Fajnie, że nie wycofujesz się z tego zobowiązania(y)
W takim razie nie tylko ja, ale zapewne i inni, którzy zakupili ten model, teraz mogą spokojnie czekać na ten zestaw "naprawczy".
Okazało się niestety, poprzez nieporozumienie, w Chinach projekt płytki był źle wykonany. Niestety nie da się w trybie cyfrowym wyłączyć czerwonych świateł. Na szczęście w EP09 jeszcze można te płytki podmienić. Ale opóźni to model na początek 2025 (teraz niejeden z radości skacze, wiem...)

Dzisiaj konsultowałem się z LeoSoundLab który kończy konfigurację i mapowanie dekoderów na płytki 2.0 i 3.0. pod nowy dźwięk w następnym tygodniu. Aby rozwiązać dylemat z płytką w aktualnej serii EP/EU07, kto u nas kupi dekoder, dostanie nową płytkę od modelcenter.pl z gratis wymianą u ELVIS Model. Kto ma własnego Lokpilota, może go wysłać do Elvisa z modelem i zostanie założony z nową płytką.
Pytanie. A co z osobami, które z różnych względów, w chwili obecnej nie korzystaj z "cyfry":niepewny: Czy i oni mogą liczyć na poprawioną płytkę.
I drugie pytanie. Czy problem z "płytką" dotyczy EP07-361 czy całej najnowszej edycji "siódemek":niepewny:

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 21 2
Dlatego nie rozumiem, do czego ta rada tu na forum ma służyć i to podkreślanie prawa konsumenta...
Panie Robercie - to był przytyk ( instrukcja ) do "wiecznych malkontentów" bo mam już dość przebijania się przez watki i ciągłego czytania o tych samych "problemach" zanim trafię na to co wartościowe. Drze się to na cała medialnie osiągalna Polskę zamiast skontaktować się i porozmawiać spokojnie ze sprzedawcą i/lub producentem. A że to skuteczniejsza metoda to już sam Pan dał przykład.
Osobiście miałem okazję porozmawiania z Panem na waszym stoisku na targach HOBBY w Poznaniu i bardzo sobie chwalę merytorykę tego spotkania.

Ostatnio edytowane:

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
288 53 2
Panie @Robert Reschka czy płytka z elektroniką do EP07-361 będzie tylko dla osób kupujących dekoder w oficjalnym sklepie?
pytam ponieważ mam rabaty w sklepach i moja cena za goły dekoder jest niższa o blisko 100zł w porównaniu do modelcenter.
Pozdrawiam.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.512 345 18
Dziśaj od godziny 20.00 będzie otwarta sprzedaż EP07-312 na modelcenter.pl

Panie @Robert Reschka czy płytka z elektroniką do EP07-361 będzie tylko dla osób kupujących dekoder w oficjalnym sklepie?
pytam ponieważ mam rabaty w sklepach i moja cena za goły dekoder jest niższa o blisko 100zł w porównaniu do modelcenter.
Pozdrawiam.
Właśnie. Goły dekoder. Jak u nas kupisz dekoder, będziesz go miał mapowanego pod dany model, i z nowym dźwiękiem, nagrany na nowo wykorzystując cały potencjał nowych dekoderów ESU Loksound 5.0.

Pozwolę sobie dołączyć się do pytań do @Robert Reschka dotyczących EU/EP07.
Czy listwy na planowanych 4E to będzie element odlewany z buda czy jakaś forma nadruku? I czy w związku z tym będą 2 formy na gładkie pudło i z listwami? Kolejne pytanie czy tablice z numerami lokomotyw na budzie (jeśli występują) będą wykonywane jak w EP09 (tzn. oddzielny element z odlanym nr?)?
To zależy od ilości zamówień. Jak będzie na, tyle że się opłaci zrobić drugą formę z listwami, to zrobimy. Tablice nie będą z wtrysku, bo jest setki numerów EU07. Będą fototrawione.

Pytanie. A co z osobami, które z różnych względów, w chwili obecnej nie korzystaj z "cyfry":niepewny: Czy i oni mogą liczyć na poprawioną płytkę. I drugie pytanie. Czy problem z "płytką" dotyczy EP07-361 czy całej najnowszej edycji "siódemek":niepewny:
Każdy, kto kupił model z tej serii, może sobie zamówić nową płytkę bezpłatnie. Tak wszystkie siódemki mają tą samą płytkę.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
660 5 2
To zależy od ilości zamówień. Jak będzie na, tyle że się opłaci zrobić drugą formę z listwami, to zrobimy. Tablice nie będą z wtrysku, bo jest setki numerów EU07. Będą fototrawione.
Dzięki za odpowiedź. Co do numerów to jest argument - przyjmuję. Natomiast co do listw - to fajnie jakby były przestrzenne, a nie namalowane kreski ;) To element dekoracyjny który mocno wpływ na odbiór modelu (tak jak np. w 361 bardzo podoba mi się pomysł na wypukłe tabliczki znamionowe przy drzwiach - robi wrażenie). Nawet jakbyśmy mieli poczekać, aż "plaska forma" się zwróci, aby móc wyprodukować kolejną. Myślę, że byłoby warto. I jeszcze pomęczę dwoma pytaniami ;) Pierwsze to czy rozważałeś produkcję "zdublowanych" nr z konkurencją? Np - EU07-323 z pomarańczowym pasem? Modele które fajnie pasują do kolekcji, ale nie koniecznie w wykonaniu HOBBY konkurencji (na Expert nie zasługują - tak jak SM42 - w mojej ocenie). A drugie pytanie z czego wynikają "matowe" odbłyśniki w reflektorach lustrzanych? Czy nie ma możliwości wykonania w wersji z połyskiem (tak jak się "chromuje" lampy w różnych zabawkach?)? W mojej ocenie takie lampy podniósłby poprzeczkę i chyba nawet nie byłoby by chęci wymiany na "toczone" - bo kształt obecnych i wielkość czerwonego wkładu są jak najbardziej ok. I w sumie uzupełniające pytanie - czy montaż toczonych reflektorów w seryjnym modelu w ogóle byłby możliwy i o ile podniósłby cenę ?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.512 345 18
@ralph80 Taki mam plan. Tak patrząc na ilość preorderów EP08-007 i EP07-201 to spokojnie na każdy model mogę zrobić nowy slajdy. Z listwami.

Co do świateł — w EP09 eksperymentowaliśmy już tym. I taki efekt nam wyszedł. Nie patrz się na koślawe malowanie, to jest buda, która poszła na kasacje, bo to była pierwsza fasa przygotowań spray maski. To będzie teraz standard w lustrzanych reflektorach naszych lokomotyw. Ciekaw jestem, jak długo potrwa, aż to zmałpują.

EP09-lampy.png