• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
Tylko szkopuł jest taki, że z tych zdjęć modeli niewiele widać. Mam modele EU07 obydwu producentów i uważam, że model PIKO jest zrobiony na dobrym poziomie (główną wadą są beznadziejne światła) a model SM na bardzo dobrym poziomie. Jak ktoś trzyma modele głównie w gablocie (jak ja) to różnicy tym bardziej wielkiej nie zauważy, no poza bardziej szczegółowymi wózkami w modelu SM. Moim zdaniem modele obydwóch producentów są warte uwagi.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Może powinienem wymienić ekran w moim tablecie, ale nie wydaje mi się by kolegi fotka oddawała różnicę modeli obu producentów. Podtrzymuję swoją opinię.
Różnice w odwzorowaniu szczegółów były już wielokrotnie omawiane. Także to, że EU07 SM to modele od nr. 400, a PIKO 300-389.
Może to niektórym wydawać się dziwne, ale niektórzy przy zakupie modeli kierują się także takimi mało znaczącymi aspektami jak przydział, data rewizji, właściciel lokomotywy. W tym przypadku jest to PKP IC Gdynia 2012r. vs PKP Cargo Katowice 2008r.
Jak dla mnie jeden i drugi model jest OK.

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Może kolega @14D40 powinien zostać podwykonawcą reflektorów do SM, na stałe?
Tak się składa, że już jestem podwykonawcą-serwisem firmy Schlesienmodelle. Kupując model w sklepie https://www.modelcenter.pl/lokomotywy/eu07-541-pkp,p80587903 można go wysłać bezpośrednio do mnie na zabieg poprawy reflektorów. Z tym, że ja zajmuję się poprawą klasycznych reflektorów lustrzanych, reflektory halogenowe i prace malarskie to działka Mariusza m_zntk :)

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Same lampeczki OK, ale osadzenie ich to już takie sobie się wydaje. Może to na fotkach tylko tak wygląda,
ale na ich podstawie to mam małe wątpliwości.

Zobacz załącznik 1023090

Kamil montuje tylko wkłady odbłyśników oraz ramki, szkiełka, światłowody itd. Natomiast cała tuba reflektora jest oryginalnie osadzona przez fabrykę, tu nie ingerujemy.

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Same lampeczki OK, ale osadzenie ich to już takie sobie się wydaje. Może to na fotkach tylko tak wygląda,
ale na ich podstawie to mam małe wątpliwości.

Zobacz załącznik 1023090
Miałeś już chociaż jeden model EU07-541 w ręku w stanie fabrycznym? Zerknij na zdjęcia np tutaj i oceń jak są fabrycznie osadzone reflektory w modelu jednego z kolegów https://forum.modelarstwo.info/thre...-lokomotyw-serii-eu07-ep07.25274/post-1095427 Nie wiem czy wiesz, że w jednych egzemplarzach reflektory są krzywo wklejone, wręcz zezują i trzeba korygować ich położenie, w innych z kolei ich osadzenie jest akceptowalne.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
@m_zntk
Miałeś już chociaż jeden model EU07-541 w ręku w stanie fabrycznym? Zerknij na zdjęcia np tutaj i oceń jak są fabrycznie osadzone reflektory w modelu jednego z kolegów https://forum.modelarstwo.info/thre...-lokomotyw-serii-eu07-ep07.25274/post-1095427 Nie wiem czy wiesz, że w jednych egzemplarzach reflektory są krzywo wklejone, wręcz zezują i trzeba korygować ich położenie, w innych z kolei ich osadzenie jest akceptowalne.
Nie, nie miałem w rękach, bo elektryka za nowoczesna dla mnie...;)
Widziałem oczywiście te krzywe światełka i wiem jakie różne się trafiają.
Myślałem, że jak nowe światełka są robione, to w całości, razem z tubami...
Nie wiedziałem, że tylko "środki" są robione a tuby zostawiane tak, jak są.
Jednak wydaje się, że po "poprawkowej naprawie" wyglądać to może "ciut" lepiej.

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
@m_zntk

Nie, nie miałem w rękach, bo elektryka za nowoczesna dla mnie...;)
Widziałem oczywiście te krzywe światełka i wiem jakie różne się trafiają.
Myślałem, że jak nowe światełka są robione, to w całości, razem z tubami...
Nie wiedziałem, że tylko "środki" są robione a tuby zostawiane tak, jak są.
Jednak wydaje się, że po "poprawkowej naprawie" wyglądać to może "ciut" lepiej.

O ile się da, to tubę można wycentrować.

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Z "modelarskiego" punktu widzenia, poprawnie zamontowane też mają szparę. Składając samemu model, takie szpary bym zaszpachlował.
No właśnie tak jak w Twoim przypadku, gdzie składasz model od podstaw, z części niemalowanych, gdzie możesz łączenia tub reflektorów z czołownicą zaszplachlować i później pomalować to nie ma problemu. Niestety w przypadku modelu już gotowego, gdzie wszystko jest już pomalowane, nie ma za bardzo możliwości kombinowania ze szpachlą bo zaraz by się okazało że musisz całe czoło lub cały model malować na nowo. Łatwo coś uszkodzić, chociażby przy demontażu tub reflektorów, czasem lubi odprysnąć fabryczna farba. Poza tym w niektórych egzemplarzach demontaż tub jest mocno utrudniony z powodu dużej ilości kleju jaka została użyta w fabryce. Rozmawiałem z Robertem w kwestii tych tub reflektorów, że szkoda że nie zaprojektował ich jako jeden element z czołownicą, tak jak to ma miejsce w Siódemkach PIKO. Ale były też ku temu powody, reflektory miały być zamienne w dwóch wersjach (lustrzane i halogeny) i z technologicznego punktu widzenia jest to zrozumiałe. Ale z tego co wiem, kolejne wypusty w przyszłości mają już mieć tuby reflektorów wykonane jako jeden element. W kwestii szczegółów to już musiał by się wypowiedzieć Robert :)