• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.698 15 0
Czy ktoś z Kolegów naniósł na swój model dostarczane w formie naklejek imitacje pręcików w reflektorach:niepewny: Jeżeli tak, to jak to się prezentuje i czy był z tym jakiś problem. Oczywiście mowa o modelach: EU07-422 i EU07-540.
Bardzo proszę, zdjęcia poniżej.
Czy był jakiś problem? Zasadniczo nie, ale naklejki są słabej jakości - "zniekształcają obraz".
I powinny być pakowane do osobnego woreczka strunowego, bo w przypadku zapakowania razem z elementami dodatkowymi, folia rysuje się.
IMG_0083.jpg IMG_0077.jpg IMG_0077 2.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
@am-70 Po tych zdjęciach i zdjęciach wcześniej zamiescznych przez innych Kolegów, to trzeba przyznać, że jeszcze długa droga przed SM do opracowania estetycznego modelu. Ta farba jakaś ziarnista, a odbłyśniki to nie wiem czemu tak to wygląda. One są malowane w środku? Nie można użyć odpowiednio błyszczącego i gładkiego elementu? Okropnie to wygląda. Nie wspominając o niechlujnym montażu. Muszą zmienić podwykonawcę, bo chyba z obecnego niewiele będzie pożytku. Chyba, że włożą czas i kasę w wyszkolenie pracowników. PIKO się udało i może SM się też to uda.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
@am-70 Po tych zdjęciach i zdjęciach wcześniej zamiescznych przez innych Kolegów, to trzeba przyznać, że jeszcze długa droga przed SM do opracowania estetycznego modelu. Ta farba jakaś ziarnista, a odbłyśniki to nie wiem czemu tak to wygląda. One są malowane w środku? Nie można użyć odpowiednio błyszczącego i gładkiego elementu? Okropnie to wygląda. Nie wspominając o niechlujnym montażu. Muszą zmienić podwykonawcę, bo chyba z obecnego niewiele będzie pożytku. Chyba, że włożą czas i kasę w wyszkolenie pracowników. PIKO się udało i może SM się też to uda.
Odbłyśniki są na fotografii za rastrem w związku z tym wyglądają matowo. Ziarno farby nie różni się od modeli innych producentów. Nakładana standardowo. Matryca kamery cyfrowej też ma ograniczenia rozdzielczości i przy powiększeniu drobiny farby zlewają się w większe fragmenty. Jeśli chodzi o porównanie z PIKO, Herr Doctor ma w Chinach własną fabrykę. To zupełnie co innego niż zlecenia wykonawstwa lokalnemu wytwórcy. Co za tym idzie kontrolę jakości prowadzi się na bieżąco. Pomimo tych obostrzeń, modelom PIKO również trafiają się niedoróbki. W moim ET21, jednym z najlepszych modeli PIKO, znalazłem „sporo niechlujstwa”. SM to inna liga i to wyższa.
Pytanie, czy kolega jest w posiadaniu choć jednego modelu SM E(U/P)07?

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Pytanie, czy kolega jest w posiadaniu choć jednego modelu SM E(U/P)07
Czuję do czego Kolega zmierza, uprzedzam zatem następny krok, nie ma to żadnego znaczenia w
dyskusji czy mam czy nie mam. Ale akurat mam, tylko zezy.
Jeśli chodzi o porównanie z PIKO, Herr Doctor ma w Chinach własną fabrykę. To zupełnie co innego niż zlecenia wykonawstwa lokalnemu wytwórcy.
To jest bzdura. Odpowiedzialność za końcowy produkt jest dokładnie taka sama. Jak Kolega kupuje samochód, to czy Kolega myśli, że producent aut wszystko robi sam? A kto odpowiada za całość? Producent foteli czy marka samochodu, w którym są one zamontowane? I gdzie Kolega złoży reklamację? Z kupnem domu czy mieszkania jest tak samo. Także niech Kolega nie tworzy nowych prawideł rynku.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Czuję do czego Kolega zmierza, uprzedzam zatem następny krok, nie ma to żadnego znaczenia w
dyskusji czy mam czy nie mam. Ale akurat mam, tylko zezy.

To jest bzdura. Odpowiedzialność za końcowy produkt jest dokładnie taka sama. Jak Kolega kupuje samochód, to czy Kolega myśli, że producent aut wszystko robi sam? A kto odpowiada za całość? Producent foteli czy marka samochodu, w którym są one zamontowane? I gdzie Kolega złoży reklamację? Z kupnem domu czy mieszkania jest tak samo. Także niech Kolega nie tworzy nowych prawideł rynku.
„Jeśli chodzi o porównanie z PIKO, Herr Doctor ma w Chinach własną fabrykę. To zupełnie co innego niż zlecenia wykonawstwa lokalnemu wytwórcy.” - które zdanie jest nieprawdziwe? SM odbiera gotowy produkt, PIKO wytwarza prawdopodobnie większość, prócz odlewów metalowych i elektroniki. Ma możliwość kontroli nad tym co wchodzi do modelu zanim go wyśle do odbiorców. SM dostaje poskładaną całość. To model produkcji zupełnie inny niż producent samochodów.
Poruszałem możliwości kontroli technicznej, a nie odpowiedzialności za produkt. SM stoi za tym co sprzedaje, włącznie z reklamacją. Moim zdaniem wywiązuje się wzorowo.
So mojej kolekcji dotarł czwarty model, zachwyca, jak pozostałe.

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 21 5
Dzisiaj znalazłem trochę czasu aby przyjrzeć się drugiemu z zakupionych modeli z ostatniej transzy (EU07-541).
Na wstępie zaznaczam, że nie piszę swoich uwag aby wywołać kolejną "gówno burzę" tylko po to, aby zasygnalizować Kolegom, że również takie mankamenty w modelach występują i trzeba na nie zwracać uwagę oraz aby poinformować Kolegę @Robert Reschka (w którymś wpisie była prośba o zgłaszanie braków, które będzie można uzupełnić w momencie dotarcia części zapasowych).
Jeżeli chodzi o reflektory, to w moim modelu wyglądają tak:

Zobacz załącznik 1016926

Natomiast dziwna sprawa zaszła w kabinie nr 1. Brak imitacji kierownicy, ułamany licznik Haslera oraz wygięta grzałka przy środkowym oknie i dźwignia hamulca zespolonego:(

Zobacz załącznik 1016929

I druga sprawa. Czy ktoś z Kolegów naniósł na swój model dostarczane w formie naklejek imitacje pręcików w reflektorach:niepewny: Jeżeli tak, to jak to się prezentuje i czy był z tym jakiś problem. Oczywiście mowa o modelach: EU07-422 i EU07-540.
W/g mnie dają fajny efekt. Nakładanie jest łatwe, nalepka nie wgryza się w szybkę reflektora co pozwala na zdjęcie. No wiadomo że po wielu tygodniach lub miesiącach nalepka zwulkanizuje się.

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
35 0 0
Mam pytanie do kolegów odnośnie świateł manewrowych w EU07 od SM, dekoder ESU LokSound 5. W jednej kabinie sygnał wyświetlany jest prawidłowo, natomiast w drugiej kabinie jest na odwrót niepoprawnie. Czy można to jakoś zmienić ustawieniami CV ? Nie znalazłem na forum takiej informacji.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Mam pytanie do kolegów odnośnie świateł manewrowych w EU07 od SM, dekoder ESU LokSound 5. W jednej kabinie sygnał wyświetlany jest prawidłowo, natomiast w drugiej kabinie jest na odwrót niepoprawnie. Czy można to jakoś zmienić ustawieniami CV ? Nie znalazłem na forum takiej informacji.
Ktoś gdzieś pisał, że fabryka w Chinach źle kabelki we wtyczce ułożyła. Szczegółów nie pamiętam, postu - w gąszczu narzekań na pocztę, producenta, farbę mierzoną suwmiarką na reflektorach - nie odnajdę...

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
35 0 0
Rozmawiałem z Elvisem i też o tym mówił, sprawdziłem z drugą EU07 i wszystkie kable są poprawnie we wtyczkach. Martwi mnie coś innego bo w jednej miałem założony ESU LokPilot i światła manewrowe działały poprawnie. Podmieniłem dekodery w lokach i teraz w obu nie działają światła manewrowe poprawnie. :eek: