• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Składam Schlesienmodelle EU07/EP07

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
cd. kinematyki
Jeszcze wczoraj przymierzyłem płytkę z oświetleniem jako osłonę nad kinematykę. Coś mi nie pasowało - przy poruszaniu kinematyka tarła o płytkę. Mimo tego uparłem się upchnąć kabelki w rynienkach. Mordęga :) Pomogło zalepienie na wpół zaschniętym Maskolem (no jeszcze miesiąc temu był w płynie). Dzisiaj po powrocie z szychty w korpo, dodałem trochę "masy plastycznej" i udało się to jakoś z grubsza upchnąć te kabelki. Dokleiłem na Supergluta ściany kabiny i czarne boczki - zakładam, że to wnęki na otwierane drzwi do kabiny.
15 20231215_174251.jpg

Które ściany są przód / tył? Na wcześniejszym zdjęciu od @ffox wydedukowałem, że te z kołem są tylne, a te z korbką - przednie.

Czyli tył:
16 20231215_174329.jpg

Tu może być punkt dla kontroli jakości. Mi było ciężko poupychać te kable i ścianka kabiny po przyklejeniu wygląda tak jak na zdjęciu, Ciekawym jak to będzie widać później, np. przez okna.

W międzyczasie na forum znalazłem zdjęcie od @Konrad Lewandowski - pytał o co innego, też się przyda, ale zdjęcie mnie skłoniło do przejrzenia ramek - i znalazłem to co trzeba na takiej ze zgarniaczami. Od razu inaczej. Tzn kinematyka nadal trze ale z jaką klasą!

Lewy detal jest do góry nogami, prawy w pozycji do przykręcenia.
17 20231215_194526.jpg

18 20231215_194942.jpg

Teraz chwilowa odskocznia w kierunku pudła.
Ramki zawierające m.in. elementy na dach. Te elementy są numerowane:
nr 7, 8 są zewnętrzne
nr 09 i 6 (czytane do góry nogami: 9 i 60) - wewnętrzne.
Zestaw lewy i prawy jest taki sam, kolejność wciskania jest ułatwiona - średnice otworków w pudle są różne, łatwo dopasować do wtyków w detalu.

Z plastikowo modelarskiego punktu widzenia, umieszczenie w formie otworów wlewowych jest nieco niefortunne. Po prostu w każdym detalu mogą być widoczne ( u mnie są widoczne, ja je widzę, ja wiem, że one tam są).
Można je było zrobić tak, że byłyby ukryte w tej szczelinie między nimi..
19 20231215_200846.jpg

20 20231215_201906.jpg

21 20231215_201929.jpg

^^ ślady po szlifowaniu. Normalnie po malowaniu pewnie ich nie widać, ale ja nie wiem, czy mój model doczeka się choćby szarego podkładu. No dobra będę optymistą.

cdn.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Dwie kolejne pary ramek zawierają elementy kabiny: "podsufitkę" oraz pulpit sterowniczy.
Podsufitka trzyma się na dwóch kołkach (nie kleję) . Zastanawiam się jak tam później wetknąć diodę do górnego reflektora? Chyba, że jest tam "światłowód"? Ale po coś są dwa kabelki luzem na płytce - czy może one są do oświetlenia kabiny?

22 20231215_214926.jpg

Pulpit sterowniczy wchodzi na dwa zatrzaski w zaznaczonych miejscach. Szukam teraz podłogi kabiny ;)
23 20231215_220308.jpg

24 20231215_220851.jpg

na dzisiaj chyba wystarczy :)

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 3 4
Moje lokomotywy są już złożone. Podpowiem jeszcze parę rzeczy. Jeśli założysz płytkę pod sufit, to na nią oryginalnie jest naklejona czarna taśma, która ma zapobiec prześwietlaniu do kabiny. Przerywany kwadrat na rysunku.
20231216_142947.jpg

Na płytkach dolnych świateł w nowszej wersji są takie prostokąty na białych diodach, też żeby zapobiec prześwietlaniu. W starszej wersji były dłuższe paski. Na moim zdjęciu też widać kawałek taśmy przyklejony do dolnego wycięcia w pulpicie. W starszej wersji zapobiega to prześwietlaniu od strony podłogi.
20231216_141617.jpg

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Dzięki!
Czarną gumkę na razie wywaliłem, domyśliłem się jej przeznaczenia ale dziwne bo miałem tylko na jednej płytce. Dorobię później z czarnej taśmy izolacyjnej.
Dla ułatwienia podsufitkę skleiłem z płytką oświetlenia za pomocą taśmy klejącej dwustronnej.

Te prostokąty na dolnych diodach wyczaiłem już na zdjęciu (znowu od) @ffox - jak nie znajdę w ramkach to coś wykombinuję. Będę musiał jednak wykombinować ale to później, "poza zestawem".

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Powoli dalej...

Osłony przeciwsłoneczne w kabinie - przezroczysta przydymiona ramka, połowa opróżniona już w koszu.
Konfiguracja dowolna ale wyliczyłem, że nie można zrobić wszystkich złożonych albo wszystkich otwartych.
Mocowanie na wcisk, trzeba ostrożnie, żeby nie połamać, albo przeszlifować trochę kołki mocujące. Można też rozwiercić otworki.
25 20231216_204420.jpg

W każdym razie po zamocowaniu, maznąlem klejem kołki od strony niewidocznej (czyli za podsufitką).

Chciałem się zabrać za oświetlenie ale tu jest loteria - są dwa rodzaje lamp, nie wiem który wybrać.
Tak samo mocowanie "haka" - są dwa rodzaje, też nie wiem, który wybrać. Znając swojego farta zrobiłbym nieistniejącą kombinację :D
26 20231216_212116.jpg

W oczekiwaniu na natchnienie co do lamp i mocowania haka, zabrałem się za inne detale.
Wnętrze kabiny: "nastawnik" jest na ramce czerwonej, ogrzewanie szyby na zielonej z tego obrazka. Tam też są podstawki pantografu oraz "krany" do sterowania wielokrotnego. I fotele mechaników :) wyciąłem, zeszlifowałem resztki po wyprasce, wkleiłem. Może będą gdzieś na zdjęciach.
27 20231216_215226.jpg

Ogrzewacze pasują w każdej pozycji, wydaje mi się, że zamontowałem je dobrze (dedukowałem na podstawie zdjęć w internecie). Tak czy siak, trzeba je delikatnie przeszlifować, bo po wycięciu wyglądają tak jaj ten z prawej.
28 20231217_154311.jpg

Na tym zdjęciu powyżej widać że nieco wcześniej zacząłem montować "szare" detale na dachu (to chyba antena radiołączności oraz odgromnik) . Są one na (szarej) ramce z pomostami.
30 20231217_160632.jpg

To teraz o montażu, po kolei:
Zielone podstawy pantografu - wchodzą bardzo luźno w otwory na dachu - zdecydowanie na klej, ustawienie aby było równo, odczekanie aż klej wyschnie.
Szare ramki na te podstawki - wchodzą luźno, też na klej. Ramki są takie same (cztery sztuki) więc nie ma znaczenia kolejność montażu. Warto obejrzeć, u mnie były nadlewki z form, do zeszlifowania. Aha, na górze ramek widać takie okrągłe "pypcie" - normalnie potraktowąłbym je jako nadlewki, ale obejrzałem kilka zdjęć modeli i one tam są :)

"Beczka" odgromnika (tak znalazłem w internecie) plus ta ukośna skrzynka miedzy zielonymi wydmuchami - też na klej, plus odczekanie aż wyschnie. Skrzyneczka jest na saaamiuśkim końcu szarej ramki z częściami. Na zdjęciu nie widać bo już odciąłem i wywaliłem. Swoją drogą to pierwszy detal który udało mi się zepsuć - podczas szlifowania nadlewek, trochę przesadziłem. Musiałem wykorzystać zapas.
Ostatni szary element w tym epizodzie - radiołączność. Ponownie praca z usuwaniem nadlewek oraz dopasowaniem wpustu w dach kabiny, tak, żeby pasowało idealnie. Warto sprawdzić budę, u mnie była nadlewka w miejscu mocowania anteny.
Aha - antena nie jest trapezem równoramiennym. Trzeba się przypatrzeć detalowi i zdjęciom oryginałów. Posłużę się przykładowym obrazkiem z wiki - krawędź A-D jest w stronę przodu lokomotywy

Sterowanie wielokrotne - krany wchodzą w otwory w budzie na luzie, znowu klej, pozycjonowanie, odczekanie.

Kusi... ale to naprawdę na końcu
No dobra, chociaż przymierzyłem. Szczerze, nie dziwię się krzywościom w modelach gotowych, trzeba będzie bardzo starannie podejść do zagadnienia.
29 20231217_155446.jpg

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.739 443 99
@Misiek nie doczytałem.... tak składasz, składasz.... (podziwiam bo jak mniemam bez instrukcji) - a czy masz już w głowie konkretny numer tej lokomotywy, co to w konsekwencji powstanie? I jaka epoka IVc, V?

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
cd..

Drzwi do kabiny - zrobiłem na rozruch dzisiejszego składania, aczkolwiek polecam zrobić to później bo... trochę przeszkadzają w zakładaniu budy na hmmm. podwozie/mechanizm/chassis/Fahrgestell. "Blokada" jest na zielonej ramce z wydmuchami dachowymi. Drzwi łatwo znaleźć :) zresztą kilka postów wcześniej jest zdjęcie.
Blokada wchodzi od dołu w budę na wpusty, sprytne. Niby na wcisk, ale u mnie jeden element był za luźny, więc przykleiłem wszystkie,
31 20231215_200846.jpg

32 20231222_140254.jpg

33 20231222_140749.jpg

Zawias działa - w wersji luzem aż za bardzo, ale po założeniu budy na podwozie/mechanizm/chassis/Fahrgestell. jest OK.

Światła.
Do wyboru są dwa typy reflektorów. Na próbę zamontuję "zezy" na stałe, a stary typ "podstawowy" - z możliwością demontażu.
Części na zielonej ramce, wraz z mocowaniami. Dla ułatwienia części obu typów oznaczyłem różnymi kolorami.
Przy okazji przymiarka jak to ma wyglądać, tzn. obudowa reflektora złożona z "wewnątrzkabinowym" elementem pomocniczym. Gdzieś w toto trzeba upchnąć "światłowody".

Obok reflektorów są klosze do górnego reflektora - na jednej ramce są dwie wersje (płaska i wklęsła).
34 20231222_144242.jpg

Przy okazji montażu świateł stwierdzam, że:
- upierdliwy jest montaż bez użycia kleju, próbowałem. Skończyło się na sklejeniu przynajmniej tak, żeby nie wypadało co chwilę z budy.
- jeśli montaż w tej pechowej serii z krzywymi reflektorami jest podobny jak w tym modelu (są wpusty w wiadrach i kadłubie) to monterzy w fabryce naprawdę się popisali :(

Wybory "światłowodów" - kolorkami wg typów:
35 20231222_154048.jpg

36 20231222_155441.jpg

Przed montażem, warto ze światłowodów pousuwać nadlewki, jest ich tu stosunkowo sporo.
Sam montaż jest dość prosty - bardzo pomaga system wpustów w światłowodach, wiadrach i tym zielonym plastiku wewnętrznym.

Po złożeniu wygląda to tak:
zezy
37 20231222_170106.jpg

37 a20231222_173438.jpg

standardowe reflektory
38 20231222_173125.jpg

38a 20231222_173447.jpg

Sprawdzałem światełka prądem:
- jeden z czerwonych zezów świeci mi słabiej
- standardowe (białe/czerwone) świecą jednakowo. Mam pewne obiekcje co do klosza, wygląd jakby to był błąd w odlewie, ale jest podejrzanie symetryczny. Może tak ma być
Ponieważ w przypadku gołego plastiku to kiepsko docenić światełka to przynajmniej je spróbuję jakoś podmalować i wybłyszczyć Mołotowem.

p.s. na przezroczystej ramce zaznaczyłem jeszcze dwa kolorki - zdaje się, że znalazłem (zielony) prędkościomierz, do wstawienia w pulpit, oraz dwa rodzaje światłowodów do górnego reflektora (wersja do płaskiego lub wklęsłego klosza).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Ja to robię hobbystycznie kiedy mi się chce, oni to robią załóżmy, że 8h non stop co dzień

Pogmerałem przy tym czerwonym światełku - ruszałem "światłowodem" aż efekt okazał się zadowalający. Teoretycznie dla pozostawienia tego stanu, trzeba by skleić (teraz) na stałe ten "panel oświetlenia".