• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Ja zdjęcie 036 dałem jako przykład. Mi nie zależy na jakichś tam herbach Warszawy. Chciałbym po prostu klasyczną pomarańczową dziewiątkę z epoki V, z klasycznymi pantografami i starymi reflektorami - wiadrami. :)
Klasyczna z wiadrami lustrzankami będzie. Tylko nie wiem jeszcze jaki numer. Zależy z której będę miał najwięcej dobrych zdjęć

Oooo właśnie to malowanie i dwa różne patografy
Ooooo właśnie to malowanie! I dwa różne pantografy w tym 55ZW to jest to. Panie Robercie taka 09 musi być.
Nie ukrywam, że mam sentyment to takich wyjątkowych maszyn. Jest to coś innego niż mainstream. Dobre to jest, że nie zmieniając wyglądu lub daty rewizji te maszyny jeździły z 55ZW i 5ZL lub dwoma 5ZL na grzbiecie.

Właśnie zafundowałeś dodatkowe koszty zakupu modelu
Także dziekujemy
haha, dobre :LOL:
@feymo mogą Tobie dziękować ;)Ponieważ cenie bardzo ludzi jak Ciebie i doceniam pomoc, to dodam odbierak 55ZW gratis do lokomotywy. Kto chce sobie zamieni. Albo odwrotnie, dodam drugi 5ZL jak fabrycznie będzie 5ZL i 55ZW. Jeszcze się nie zdecydowałem…

Części zamienne w postaci innych pantografów to słaby pomysł w połączeniu z modelem. Jeżeli powstanie baza częsci zamiennych które można dodatkowo zakupić w sklepie to ok, w przeciwnym razie zaraz będzie wysyp postów że skoro pantografy inne można "chcieć" to inni będą chcieli zamienne koła, dodatkowo wymienny odbiór prądu typu Marklin, inne lampy, wersje z dodatkowymi klimatyzatorami itp... Po prostu zrobi się bajzel.
Dobrze, że jeszcze ja decyduję co dodam do modelu a co nie. Indywidualne koncerty życzeń nie są do spełnienia, i nie będę się w to bawił. I tak nie dogodzi się każdemu i tak będzie marudzenie i hejt.

Też trzeba rozróżnić a) części serwisowe od b) części dodatkowych.

a) Będą tylko dostępne dla klientów naszych modeli

b )Będą w otwartej sprzedaży dla każdego (AKP4E_neo, 5ZL_neo, 55ZW, DSA200).

Ostatnio edytowane:

JacaOstrow

Aktywny użytkownik
Reakcje
239 5 2
Zabijacie sie o pantografy a ja chcę normalnie kupić lokomotywę a nie na wyścigi, zróbcie normalny zakup wrzucasz do koszyka i kupujesz a nie zanim dojdziesz do końca zakupu to koszyk pusty a potem wiarze na portalach aukcyjnych czacha wali i ceny z kosmosu. Ja rozumiem firma wyjątkowa i nie produkuje hurtowo ale gdzieś granice jakieś są.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.263 88 0
dojdziesz do końca zakupu to koszyk pusty
W większości sklepów internetowych dodanie produktu do koszyka nie gwarantuje jego dostępności w momencie pójścia "do kasy". W niektórych jednak widywałem opcję rezerwacji na jakiś (niedługi) czas. Może to ostatnie tutaj pomogłoby? Kto zainteresowany, niech zasugeruje sprzedawcy. Ja Wam tylko życzliwie kibicuję, modele SM nie są dla mnie, ale gdyby były, też bym się wkurzał ;)

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Jak widze dobrze to ta EP09-001 jest jescze przed pierwszą naprawą? Na budzie widze tylko

ZNTK
Napr. rew.

bez zakładu lub daty. A przydział

Lok. Kr.-Prokocim
DOKP Południowa

Jak to się zgadza to mi ta fota wystarczy aby zrobić ten model.

KHAB

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
139 7 1
Miały identyczne obudowy. Dopiero podczas odbudowy po wypadku, na EP09-001 zamontowano takie, jakie są na 003 - 047.

edit: dopiero teraz zrozumiałem sens wypowiedzi Kolegi jacol_placol.

Ostatnio edytowane:

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
419 17 2
Pierwsze jak wyjechały z fabryczki 001 i 002 miały mniejsze trójkatne. Później zmienili, prawda.
Aaaaa i jeszcze jedno!!! lampy w 001 i 002 były schowane dopiero od 003 zrobili te rury bardziej wystające.;)
No i sprzęgi.

Ostatnio edytowane:

KHAB

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
139 7 1
Takie same gniazda sprzęgu mają lokomotywy od nr. 001 (do wypadku w 1993 roku, po odbudowie zmienione) do 007. Czyli w grę wchodzą od 008 wzwyż.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Teraz dostrzegłem, że to Twoje dzieło @Andrzej Harassek
A to ciekawe, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miał jakikolwiek kontakt z wydawcą strony "fotopolska.eu", a już na pewno nie wysyłałem im żadnych swoich zdjęć, ani nie wyrażałem zgody na publikację moich zdjęć, ściągniętych z naszego forum - bo tylko na forum zamieszczałem to zdjęcie. Ktoś wie, jak można się z nimi skontaktować i na jakiej zasadzie oni w ogóle działają?

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.239 29 2
A to ciekawe, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miał jakikolwiek kontakt z wydawcą strony "fotopolska.eu", a już na pewno nie wysyłałem im żadnych swoich zdjęć, ani nie wyrażałem zgody na publikację moich zdjęć, ściągniętych z naszego forum - bo tylko na forum zamieszczałem to zdjęcie. Ktoś wie, jak można się z nimi skontaktować i na jakiej zasadzie oni w ogóle działają?
Kiedyś kupiłem kilka slajdów na ebay. Ktoś je zapisał i udostępnił na tym portalu. Poprosiłem o usunięcie, bo to nie są jego zdjęcia. Niestety nie spotkało się to ze zrozumieniem i pozostała droga sądową. Nie poszedłem w to. Jest tam masa zdjęć zapisanych z sieci z podaniem źródła w stylu Internet lub aukcje internetowe.

Panowie 001 i 002 odpadają w pierwszej edycji ze względu na gniazdo sprzęgu SA-3.
EP09-001 po wypadku w 1995 roku dostala nowe pudło, które konstrukcyjnie odpowiada wysokim numerom osadzonym na Flexicoilach. Nie ma też możliwości zabudowy SA3.

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.526 3 0
Zastanawiam się jak to jest. My tu na naszym forum też wielokrotnie zamieszczamy czyjeś zdjęcia znalezione gdzieś w internecie (z podaniem źródła, w takiej czy innej formie) i chyba żaden autor tych zdjęć nie ma do nas jakichś pretensji, nie mówiąc już o straszeniu sądem, że ktoś tutaj wrzucił jego zdjęcie.
W tym przypadku sytuacja jest chyba analogiczna, więc nie bardzo rozumiem skąd taka reakcja. Idąc tą drogą, to tutaj też nie powinniśmy zamieszczać czyichś zdjęć znalezionych w internecie (nawet z podaniem źródła czy autora) bez wyraźnej zgody tego ostatniego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Idąc tą drogą, to tutaj też nie powinniśmy zamieszczać czyichś zdjęć znalezionych w internecie (nawet z podaniem źródła czy autora) bez wyraźnej zgody tego ostatniego.
Zgadza się, tak powinno się robić. Na przykład na znanej stronie bazakolejowa.pl pod każdym zdjęciem jest informacja, zależnie od decyzji autora zdjęcia, np.:
Licencja: Można wykorzystać poza serwisem 'bazakolejowa.pl' z podaniem źródła i autora.
Licencja: Materiały urzędowe i archiwalne (prawa wygasły).
Licencja: Można wykorzystać poza serwisem 'bazakolejowa.pl' tylko do celów niekomercyjnych z podaniem źródła i autora.
Licencja: Nie można wykorzystać poza serwisem 'bazakolejowa.pl'.

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.526 3 0
Wszystko ok. choć osobiście nie spotkałem się akurat z takimi "klauzulami". Natomiast na różnych stronach (portalach) zdjęcia są po prostu zabezpieczone przed kopiowaniem i wtedy sprawa jest jasna. No i nie sądzą też, że ktoś z nas wrzucając tu zdjęcia z "neta" pyta wpierw o zgodę autora i dopiero po jej uzyskaniu wrzuca zdjęcie:niepewny:.
To takie moje przemyślenia. Ale to nie miejsce na takie dyskusje, więc nie zaśmiecam już tego wątku .