• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
833 46 0
Szczególnie propozycja w "malowaniu" PKP Cargo, która do tej pory była przez wszystkich producentów (z wyjątkiem SU46-032) traktowana po macoszemu, jest warta szczególnej uwagi.
Tylko zalegała na półkach chyba najdłużej ze wszystkich, więc...
Mi osobiście brakuje V epoki w tych zapowiedziach. IC owszem, ale rodzyn mógłby wyjść najpierw z V epoki.

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Pierwsze dwa planowane modele EP09 dostały już swoje numery katalogowe i EAN.

EP09-001 Epoka VI
Nr kat. 109001 EAN 4260409150751

IC PKP Intercity S.A.
Zakład Południowy
Newag S.A.
Napr. 1P4/6 09.11.20

EP09-046 Epoka VI
Nr kat. 109002 EAN 4260409150768

IC PKP Intercity S.A.
Zakład Południowy
Newag Gliwice S.A.
Napr. P5/1+M 23.02.15

Zobacz załącznik 979922
Foto Michał Wysocki

Super.
Ale Robercie - powiedz proszę - czy i kiedy zrobisz EP09-046 sprzed przebudowy, tzn z normalnymi lustrami w reflektorach ?

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.239 29 2
Pierwsze dwa planowane modele EP09 dostały już swoje numery katalogowe i EAN.
EP09-046 Epoka VI
Nr kat. 109002 EAN 4260409150768

IC PKP Intercity S.A.
Zakład Południowy
Newag Gliwice S.A.
Napr. P5/1+M 23.02.15
Super.
Ale Robercie - powiedz proszę - czy i kiedy zrobisz EP09-046 sprzed przebudowy, tzn z normalnymi lustrami w reflektorach ?
EP09-046 wjechała z lustrami na naprawę główną w sierpniu 2014 roku. Wystarczy zrobić model z tego okresu, przed naprawą główną, o której pisze @Robert. Będą lustra, będzie VI epoka, miłośnicy starszych epok też ją kupią. Taki model będzie mógł być tłuczony przez 20 lat bez zmian niczym Juniorek Piko :LOL::ROFL: Dla przypomnienia, jak była ona piękna... hala ZNLE po wywiązie... kolejnego dnia ruszyła rozbiórka pudła do NG :love:

105072.jpg

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Ja myślę, że nie ma co mieszać. Wychodzą dwie dziewiątki, projekt zatwierdzony.
Cieszmy się z tego i nie grymaśmy!
...że zacytuje tutaj fragm. powieści Mistrz i Małgorzata. "Nie ma piwa, ale jest lemoniada w dodatku ciepła. - dawaj byle szybko" (jakoś tak to było).
Tak więc mogą być modele, ale niech już będą :) Nie mówię szybko, ale niech będą.

ogi76

Użytkownik
Reakcje
143 10 0
Pewnie że nie szybko, trzeba dużo kasy na to przekierować :). Dobrze że jest zapowiedziana warszawska IC, to nie muszę tej kupować.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
ogi76

Spokojnie.
Dajmy szansę producentowi.
Fakt faktem, że ten akurat model w tym kształcie jaki zaprezentował Kolega BoGneR to też niezła gradka dla każdego kolekcjonera.
Propozycje wykonania modelu tej serii lokomotywy może dać każdy z Nas, ale poczekajmy do efektu finalnego.

Skończmy z tą wyrywnością, bo to nie sensu.
Co ma być to będzie.
Najważniejsze jest to aby do każdego wykonanego modelu przez Producenta były w ofercie sprzedaży części serwisowe.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
jacol_placol

I tu się z Tobą zgadzam.
To były pierwszy schemat malowania tej serii lokomotywy, ale stare zdjęcia pokazują jeszcze trochę inny schemat. np EP09-001 przed jej pierwszym wypadkiem, malowanie takie trochę wyblakłe tak bym powiedział. Ale mam prawo się mylić.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18

locomotives.com.pl

Próbuje rozszyfrować napis na ostoi tego Denaturata.

To, co przypuszczam jest
PKP Intercity SA
Zakład Taboru w Warszawie
No i ta tym się kończy. Chciał bym zrobić tego Denaturata bo ma też paski szare miedzy wywietrznikami, no i ten ciekawy nietypowy napis na ostoi… Ale musze być pewny co tam pisze.
Proszę o pomoc!

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
858 14 1
Tak jak kolega pisał, zdjęcie się nie załadowało. Jeżeli masz na myśli EP09-016. Tak jak na załączonym zdjęciu:
EP09-016.jpg
To analizując, zdjęcie i wpisy z https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=lok&typ=1&seria=2&lok=1017&numer=16&title=EP09-016
Na fotografii, ewidentnie widać napis, naprawa główna a to by zgadało się z tym okresem:
NG 2007-10-31 (jak dobrze, wytężyć wzrok, to jest to właśnie ta data).
Pomimo, że napisane jest, iż otrzymała pantografy połówkowe, co zdaje się być akurat błędnym wpisem na stronie, ponieważ, w tym kolorze nie znalazłem nigdy zdjęcia z pantografem połówkowym.

EP09-016-ng.png

route

Aktywny użytkownik
Reakcje
426 2 1

locomotives.com.pl

Próbuje rozszyfrować napis na ostoi tego Denaturata.

To, co przypuszczam jest
PKP Intercity SA
No i ta tym się kończy. Chciał bym zrobić tego Denaturata bo ma też paski szare miedzy wywietrznikami, no i ten ciekawy nietypowy napis na ostoi… Ale musze być pewny co tam pisze.
Proszę o pomoc!
Według mnie jest tam:
PKP CARGO S.A.

Poniżej zdjęcie co prawda EP09-016 ale z tamtego okresu
EP09016.jpg

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Zapisy/Rezerwacje/Przedpłaty

Witam.

Ponieważ tak dużo ludzi pyta nas o przedpłaty i rezerwacie modelu, zdecydowaliśmy my się po dłuższych przemyśleniach ten system w nowym sklepie wypróbować. Tu chciał bym wszystkim, którzy się o taką opcje do nas zwracali podziękować serdeczne za zaufanie w naszą firmę i waszą lojalność wobec naszych modeli. Serdecznie dziękujemy! :) Mimo tego mam ból z tym tematem i podkreślam ponownie, że ja osobiście nie lubię brać pieniędzy za model który jeszcze nie jest wyprodukowany.:X3:

Najpierw ustalimy z księgowością jak ten temat najlepiej ogarnąć, potem wprowadzimy lekką modyfikacje do sklepu z opcją Przedspzedaż/Vorbestellung/Preorder, napiszemy regulamin przedsprzedaży i zobaczymy jak to się sprawdzi. Jeżeli wszystko będzie ok, to zostawimy ten system. Jeżeli nastąpią problemy, których nie będziemy w stanie opanować, to od tego systemu znowu odstąpimy.

W jakiej formie dokładnie to ma się odbyć poinformujemy jak ustalimy procedury z księgowością.

Pozdrawiam,
Robert

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
No i następne dwie dziewiątki są zatwierdzone. :D

EP09-016 Epoka Vc (Denaturat)
Nr kat. 109005 EAN 4260409150799
Foto EP09-016

PKP CARGO S.A.
informacia (+48) 32 791 5300
www.pkp-cargo.pl

ZNLE Gliwice
Napr. gł. 07.10.31

Odbieraki 2x 5ZL

EP09-045 Epoka Vc (Denaturat)
Nr kat. 109006 EAN 4260409150805
Foto EP09-045

IC PKP Intercity S.A.
Zakład Południowy

ZNLE Gliwice
Napr. rew. 09.04.22

Odbieraki 2x 55ZW

Wybrałem te modele, ponieważ:
EP09-016 Jest to jedyny denaturat który dostał kompletne malowanie według schematu MATU, z srebrnym pasem i loga IC na bokach. .Jeden z nielicznych denaturatów jeszcze z odbierakami 5ZL.
EP09-045 z powodu, że jest Krakowianką, i szukałem do pary z EP09-016 która jest z Warszawy. Do tego ma już zawieszenie flexcoil, więc się różni ramą, jeszcze ma oryginalne reflektory lustrzane i będzie się różnić od innych modeli elementami klimatyzacji na czole. Do tego jeszcze miała 2x odbieraki 55ZW. Wariant z DSA200 na razie odłożyłem na później, ponieważ 109001 i 109002 będą miały ten typ odbieraka.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
@sybic i @Kamilb Ha, dlaczego Denaturaty mają nr katalogowe 109005 i 109006... :p Co myślicie będzie pod numerami 109003 i 109004? ;) Epoki IVc na razie nie będzie bo to tylko EP09-001 i EP09-002 wpadają w tą epokę, i wygląd tych lokomotyw nie jest do zrobienia na 100% planowanymi formami. Może w 2026. Zależy od sprzedaży.

Ostatnio edytowane: