• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Ale co wypuścimy pierwsze tego jeszcze nie powiem....
Proszę o wybaczenie, ale sądzę, że podprogowo zostało to już powiedziane :)
Otóż jako pierwsza pojawi się... [werble] pierwotna wersja pomarańczowa :)
Dlaczego?
Ano dlatego, że na rysunku pojawiła się późniejsza wersja ICCC, niejako dla uspokojenia "głodnych", że spokojnie późniejsze wersje też będą.
Zwykła psychologiczna układanka.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Pytanie techniczne, czy dzisiaj modele buduje się, projektuje na podstawie dokumentacji czy "na skróty" skanerami? Bo takie coś mi się o uszy obiło w przypadku Piko.
W sumie w modelu to się liczy tylko buda, i detale podwozia. Przedziałów maszynowych, szaf, i tym podobnych elementów się przecież i tak nie odwzorowuje. :niepewny:
Jak porównywałem podwozia 104Af od PIKO i Robo, też się nas tym zastanawiałem.... są mniej więcej podobne ale jednak różne.

https://forum.modelarstwo.info/threads/porównanie-modeli.57837/#post-1040837

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.329 301 18
Moge tylko się wypowiedziec jak ja robie moje modele. Base robie na podstawie dokumentacji fabrycznej (jeżeli mam), porównóje z pomiarami z oryginału które robiłem, i weryfikuje zdięciami. Z Falnsa 440V miałem tylko bazowy rysunek z katalogu PKP Cargo, reszte detali z pomiarów i fotografii oryginału. Wole dłużej tworzyć model, ale za to taki który się z detali zgadza.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 22 0
Tak dokładnie. Jest to pantograf niesymetryczny typu 55ZW wyprodukowany przez Pafawag w 1988 r. Był przystosowany do prędkości 160 km/h i spełniał normę BN83/3086-12, a profil ślizgacza BN82/3086-15.
Rysunku technicznego nie posiadam.
Poniżej podstawowe dane techniczne pantografów stosowanych ówcześnie na PKP.
Pantografy.jpg

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 22 0
W uzupełnieniu powyższego wiem, że pantografy typu 55ZW były założone na EP09-040 pod koniec lat 90-tych.
Może na innych nr też, ale tego nie jestem w stanie potwierdzić.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.329 301 18
Nieee, Panie Robercie, nie idźmy w tą stronę:p
Czemu...? ;) Pierwsze dwa loki pierwszej serii są obsadzone. EP09-046 Krakowianka pomarańczowa z wiadrami halogenami z Ep VI i EP09-040 Warzawianka, po modernizacji NEWAG tez z Ep. VI. Cztery pozycie jeszcze do ustalenia w pierwszej serii.

Sądząc po klimie na dachu to jakaś wersja współczesna. A będą wersje z ep. V? O takie:

Zobacz załącznik 966091
Tak. Klasyk jest jak najbardziej na tapecie - Czy akurat 036... zależy od tego czy się da odwzorować ten herb warszawy z szkrzydłami - no i czy to było z obu stron lokomotywy.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.895 29 2
Zobacz załącznik 978750 Oby pojawiła ep z dwoma rodzajami odbieraków ;)...
O! Moje foto... oba kije w górę poszły właśnie dla uwiecznienia wówczas chyba ostatniego 5ZL :love: warto też pamiętać, że tutaj 026 ma juz ostatnią wersję malowania wykonywaną przez gliwicki zakład bez białego. Później Oleśnica, Remtrak i Mińsk robiły jeszcze bardziej uproszczony schemat malowania. Natomiast EP09-046 do 2014 roku miała klasyczne lustra. Liczę, że właśnie "typowa dziewiątką" będzie w gronie pierwszego wypustu.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.925 111 11