• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle EP07-412

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.160 450 99
Tak, jasne, a pracownik położy go sobie do góry nogami. Nie żart, przykład z budowy.
To "trza" jeszcze napisać gdzie góra, gdzie dół rysunku :) ...żarty żartami, ale sytuacja ta pokazuje jak nie do opanowania na 100% jest taki biznes, gdzie zleca się składanie modeli do fabryki zlokalizowanej tysiące kilometrów stąd. Ja to i tak podziwiam pana @Robert Reschka , że to w miarę ogarnia.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.347 25 2
Wszystko rozbija się o organizację i pieniądze. Najlepsze jest to, że złożone w Polsce nie byłyby dużo lepsze. Może lepsza byłaby kontrola jakości, bo na wcześniejszym etapie, ale ktoś musiałby się tym zajmować, a właściciel w samolocie itd.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.637 504 107
No tak. Czasem zapominał że firma SM to w zasadzie jednoosobowa działalność. Cóż, trzeba trzymać kciuki za Roberta żeby determinacji mu nie brakło.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
663 35 1
Odpaliłem swoją - wyjąłem dekoder ESU v5 z EU07-400, w której wszystko działało poprawnie z wyjątkiem kiepskiego świecenia dolnych świateł, ale akurat to nie zależy od elektroniki. Włożyłem ten dekoder do 412 i totalne pomieszanie funkcji. Po wciśnięciu F0 zapalają się wszystkie światła, tj po obydwu stronach i tak jest przy kierunku jazdy kabiną 2 do przodu. Przy zmianie na kabinę 1 gasną światła z jej strony, zaś świecą te od 2-jki, czyli białe do tyłu a z przodu nic. Po włączeniu F6, czyli jazdy manewrowej, zapajają się światła czerwone pod kabiną 2, a pod kabiną 1 jest podobna sytuacja ze światłami białymi - do tyłu świecą, do przodu gasną. Światła manewrowe to F3 i nie przełączają się przy zmianie kierunku jazdy.
Tu przykładowa fotka, potem zrobię więcej:
DSC06133.JPG

krzywy pantograf na razie pomijam. Niestety nie mam małego lusterka i użyłem do tej roli niklowanej blaszki.
Tutaj wciśnięte F6 i jazda "od lusterka":
DSC06134.JPG

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.590 353 18
Czyli trzeba kupować nowy?
Nie nie musisz. Zaleta tej płytki że działa z KAŻDYM dekoderem MTC21. Nie musi być koniecznie ESU. Skontaktuj sie z @Elvis em, on robił programowanie do tego.

Chwilę po ukazaniu się modelu na stronie DCC 24 została dodana uwaga, że dekoder nie nadaje się do modeli z uproszczoną elektroniką wydanych w 2023 r.
Po co sprzedają dekodery do moich lokomotyw? 2014 wielce obrażeni mnie olali, wyciepli wszystkie moje modele z DCC24, więc niech się tego trzymają też w kwestji dekoderów/dźwiękow… hypokryzia.

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
663 35 1
Po co sprzedają dekodery do moich lokomotyw? 2014 wielce obrażeni mnie olali, wyciepli wszystkie moje modele z DCC24, więc niech się tego trzymają też w kwestji dekoderów/dźwiękow… hypokryzia.
Może doszli do wniosku, że nie było to najlepszym pomysłem. bo przy modelach lepsza jest konstruktywna współpraca (choćby cicha) niż jakiekolwiek spory. Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
353 3 4
Będzie się różniło A i wartość modelu spadnie. Mnie to nie bardzo śmieszyło gdy rozpakowałem model, ale może nowego kolegę takie rzeczy śmieszą.

Ostatnio edytowane: