• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle EP07-412

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.373 145 0
Nie baw się w adwokata SM tylko przyznaj ze dali ciała w zakresie informacji.
Mylisz się, nie bawię się, nie jestem nim też. Więc łaskawie zejdź z tego tematu. Bo generalnie wk&^%rwia mnie jak ktoś nieznajomy przyszywa mi jakieś łatki. Tzn. chciałem napisać, że powielasz jakieś bzdury wyczytane na tym forum?
Tak samo co do montażu, Nie muszę nic przyznawać, zwłaszcza Tobie - nie jestem związany z żadnym etapem sprzedaży tego modelu.

Za to podoba mi się pokazywanie jak ktoś jest pierdołą i kupuje model nie wnikając w to co kupuje.
Od kilku dni widzę w internecie kilka takich osób, tyle, że przekładając na wolumen sprzedaży tego konkretnego modelu to są może jakimś promilem kupców. Reszta widać nie czyta tego forum, albo nie ma FB.
Ot, to nie jest personalnie do Ciebie, więc dziwi mnie Twoja reakcja na zgodne z prawem rozwiązanie problemu błędnego zakupu.

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.576 353 18
W swoim egzemplarzu największy problem miałem z usunięciem imitacji sprzęgu w wersji uproszczonej (w celu zamontowania pełnego osprzętu).
Niestety musiałem zdemontować sprzęg z całą osłoną i rozwiercić go od środka (od strony kabiny 1 i 2 tak samo).
Zobacz załącznik 957568
Poza pierdołami typu lekko krzywe trąbki chyba wszystko ok.
Wygląda na to, że chinczyki mi wklejili tą imitacie sprzęgu... :mad: ok, następny punkt na bugfix liste do nich.

Ale, czekałem LATA na to, i wreszcie ktoś pokazał dlaczego ja w tym modelu zaprojektowałem ruchome zderzaki. Bo sprzęgi Weinerta lub ten jaki kolega ffox zastosował eliminują KKS, a ruchome zderzaki ten mankament troche łagodzą.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0
Wygląda na to, że chinczyki mi wklejili tą imitacie sprzęgu... :mad: ok, następny punkt na bugfix liste do nich.

Ale, czekałem LATA na to, i wreszcie ktoś pokazał dlaczego ja w tym modelu zaprojektowałem ruchome zderzaki. Bo sprzęgi Weinerta lub ten jaki kolega ffox zastosował eliminują KKS, a ruchome zderzaki ten mankament troche łagodzą.
Panie Robercie tylko nie wklejać i będzie miodzio :) poprawić komunikację z klientem i czekamy na kolejne wypusty!

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
719 4 0
Za to podoba mi się pokazywanie jak ktoś jest pierdołą i kupuje model nie wnikając w to co kupuje.
ŁO je jej, jeee -je-je-je-jejjjj , wszystkie modele które do tej pory kupiłem, kupiłem bez "wnikania". :X3::X3::X3:

O tłuczeniu głową w pień palmowy już kiedyś tu chyba pisałem więc nie będę się powtarzał.:)

Ale gdy ktoś wnika w szczegóły to być może faktycznie przed zakupem powinien w nie wniknąć.

Ja tam zakupoholizm już zwalczyłem i zamierzam wniknąć w szczegóły dopiero przed budową jakiegoś modelu od podstaw, która kiedyś ... być może nastąpi.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
293 24 0
ŁO je jej, jeee -je-je-je-jejjjj , wszystkie modele które do tej pory kupiłem, kupiłem bez "wnikania". :X3::X3::X3:

O tłuczeniu głową w pień palmowy już kiedyś tu chyba pisałem więc nie będę się powtarzał.:)

Ale gdy ktoś wnika w szczegóły to być może faktycznie przed zakupem powinien w nie wniknąć.

Ja tam zakupoholizm już zwalczyłem i zamierzam wniknąć w szczegóły dopiero przed budową jakiegoś modelu od podstaw, która kiedyś ... być może nastąpi.
Mała prośba, mieliśmy pitolić tutaj o 412, zaraz zacznie się bajzel jak wszędzie o SM. Niech chociaż tutaj będzie względny porządek.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
955 41 3
Panie Robercie- PANTOGRAFY. One są lepiej wykonane niż były w trapezach 400, ale nadal montaż pantografów pozostawia wiele do życzenia. Model w zasadzie ogląda się najczęściej od góry, więc to bardzo ważny element dodatkowo odcinający się swą czerwienią od czarnego/szarego dachu. Model 412 ogląda się dobrze dopiero po rozłożeniu obu patyków do góry. Najgorzej wyglądają złożone na pudle.
Szkoda bo widzę że te model idzie w kierunku ideału. Pudło, wózki, to już naprawdę bliskie perfekcji, pantografy same w sobie, też dopracowane, szczegółowe, ale ich montaż na pudle...
Dla porównania konkurencja ma pantografy idealnie równolegle do osi pudła modelu zamontowane- można sprawdzić.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.576 353 18
Tak na marginesie, jak się podoba efekt najlejki z przydziałem lokomotywy, która nie kryje całkowicie namalowanego białego pudełka ze startym przydziałem?

@SP45-166 Dzieki za uwage - rozumiem że w trakcie montażu jak Chinczyk przyciàgał śrube mocującą przekręcił pantograf troche z linii prostej?

vitasem

Użytkownik
Reakcje
127 9 0
Czy planowany model EU07 -540 ICC , będzie miał odwzorowane podpory dodatkowych dwóch podestów ? Ten numer ma w rzeczywistości cztery podesty na dachu, a forma dachu jest wykonana do dwóch podestów.
Wydany poprzednio model EU07-541 nie miał tych podpór pod dwoma podestami, zamontowano same podesty i średnio to wygląda.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.576 353 18
Nie będzie miał. Tu wyzwanie dla modelarzy ;) Forma tego (jeszcze) nie uwzględnia. Był to błąd w projektowaniu dachu wtedy. No ale może przez to szansa wzrosnie że model będzie troche dłużej leżał w sklepie niż 4 minuty :X3:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.465 23 0
Fakt. Zapomniałem że w wagonach pewnie zostanie KKS. Ten promień to jak wszystkie sprzęgi są na sztywno.
Hak Weinert'a w lokomotywie i węglarka Eaos bez KKS bez problemu leciutko się muskają zderzakami na R9 przy jeździe w obu kierunkach. Na R3 Roco widać pracę zderzaka EU07, ale przy wejściu w łuk zderzaki się haczą. Sfremowane sprzęgi zdecydowanie na łukach od r=900 w górę.

Załączniki

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
599 8 0
Tak na marginesie, jak się podoba efekt najlejki z przydziałem lokomotywy, która nie kryje całkowicie namalowanego białego pudełka ze startym przydziałem?

@SP45-166 Dzieki za uwage - rozumiem że w trakcie montażu jak Chinczyk przyciàgał śrube mocującą przekręcił pantograf troche z linii prostej?
Naklejki z przydziałem Zakładu Centralnego...
Fajny smaczek kryjący historię przejścia stolicy z Krakowa do Warszawy :LOL:
Pamiętam, że na początku interesowania się tym modelem nie wyłapałem dlaczego przydział jest w ramce. Jakoś później szukając więcej info o tej lokomotywie zacząłem łączyć fakty. Dużo dałoby dołączenie zdjęć oryginału z tego okresu do materiałów promujących dany model. Domyślam się, że problemem są prawa autorskie ewentualnego zdjęcia sprzed lat. Trzeba się trochę naszukać, żeby dorwać zdjęcia, czy filmiki dobrze ukazujące EP07-412 z konkretnie tego krótkiego okresu ponad roku, gdy jeździła z dokładnie tymi oznaczeniami co wyprodukowany model. Herby syrenki gdzieś mi śmigły na dwóch filmikach na YouTube. Fajny smaczek, też jakiś oddolny zabieg pracowników Zakładu Centralnego. Pamiętam, że herby Województwa Dolnośląskiego na wrocławskich siódemkach, to też była lokalna inicjatywa oddolna i swego czasu budziła delikatne kontrowersje w centrali PKP IC.
EP07-412_PKP_ICCC.jpg

Pytanie o oficjalne umocowanie w modelu ramienia dźwigni dwustronnej przycylindrowej (foto poniżej z elementem w czerwonym okręgu):
Czy w produkcji miało być jako element klejony, czy luźny? Nieprzyklejony łatwo zmienia swoje położenie, co widać po zdjęciach na naszych modelach i ja na pewno zdecyduję się na puszczenie tu małej kropelki kleju. Chyba w przypadku tej części modelu można zastosować też bardziej agresywne kleje, żeby to lepiej trzymało?
EP07-412_PKP_ICCCred.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.851 15 0
Jeśli podklejają, warto faktycznie zwrócić im na to uwagę. Reszta elementów ładnie i bez większych oporów została odczepiona.
Zderzaki pracują elegancko. Przy zastosowaniu takiego typu sprzęgu oraz w wagonie oczkowego, np. Maerklin, odstęp jest naprawdę niewielki.

Kilka zdjęć ode mnie (sorry za kurz miejscami):
EP07-412 01.jpg EP07-412 02.jpg EP07-412 03.jpg EP07-412 04.jpg EP07-412 05.jpg EP07-412 06.jpg EP07-412 07.jpg EP07-412 08.jpg

Detale i smaczki:
EP07-412 09.jpg EP07-412 10.jpg EP07-412 11.jpg EP07-412 12.jpg EP07-412 13.jpg EP07-412 14.jpg

Ze sprzęgiem Weinerta:
EP07-412 15.jpg

Drobne babole do łatwego ogarnięcia:
EP07-412 16.jpg