• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Reakcje
2.929 583 107
Ja dodam od siebie to co znalazłem w internecie.
Mianowicie skład "ODRA" został przekazany PKP w 1974 roku. Skład został wykonany przez załogę PAFAWAG w czynie społecznym.
Skład "ODRA 2" został natomiast wykonany w grudniu 1975r. specjalnie z okazji VII Zjazdu PZPR i wiózł delegatów dolnośląskich do Warszawy. BYły to już wagony inne aniżeli w "ODRZE". Tu troszkę szerzej https://www.wroclaw.pl/panstwowa-fabryka-wagonow-pafawag-w-prlu-zdjecia.

Wydaje się, że ROBO w opisie na swojej stronie pomieszał te dwa fakty...

Ciekawi mnie temat tego czynu społecznego, czym był motywowany.

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.654 26 0
Ciekawi mnie temat tego czynu społecznego, czym był motywowany.
Pewnie z polecenia regionalnego działacza partyjnego przekazanego działaczom w PaFaWag, który rzucili pomysł tzw. mimochodem na zebraniu w fabryce, a pracownicy podchwycili i zrobili, oczywiście w ścisłej tajemnicy i po godzinach pracy.
Kultem pracy, (lokalnym) patriotyzmem, zaangażowaniem w szczytny cel oraz innymi cechami, które w obecnych czasach zanikają lub całkowicie się dewaluują bądź, co gorsza zmieniają znaczenie.
Może dziś inne czasy ale pomysły raczej podobne. Lokomotywy pomalowane na biało-czerwono czy na "sylwestra marzeń z dwójką"... Może z jakiejś okazji pojawi się granatowy pociąg z biało ... akcentami. ;)
I za kilka, kilkanaście lat każdy z nas będzie chciał go mieć.

Ostatnio edytowane:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.310 64 5
Trzeba pamiętać ,że takie czyny miały często dwa końce ,jeden to pretekst np. wspomniany VII zjazd PZPR ,a z drugiej na przykład przemycenie jakiś wartości- możliwości produkcyjnych na ,które nie byłoby przyzwolenia.

Reakcje
2.929 583 107
Trzeba pamiętać ,że takie czyny miały często dwa końce ,jeden to pretekst np. wspomniany VII zjazd PZPR ,a z drugiej na przykład przemycenie jakiś wartości- możliwości produkcyjnych na ,które nie byłoby przyzwolenia.
Pewnie tak. Tylko zjazdy PZPR były m.in. w 1971 roku i 1975 roku w grudniu. Skoro skład ODRA 2 został oddany właśnie w grudniu 1975 roku to właśnie ten skład był związany ze Zjazdem (być może był to również czyn społeczny, ale śladów po tym brak)), a nie ODRA 1, która powstała w 1974r. i nie mogła dotyczyć Zjazdu z 1971r. Więc ROBO pomieszał.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.483 7 0
Przepraszam Koledzy ale muszę to napisać: komunizm jest wciąż immunizowany, tak jakby nie istniały katownie CzK, GPU, NKWD, UB, IW, .... itd. A liczba ofiar tego systemu jest trudna do oszacowania. Ponieważ nie jest to forum polityczne (politologiczne) mogę jedynie poprosić Administratora o usunięcie mojego wpisu.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 431 7
Przepraszam Koledzy ale muszę to napisać: komunizm jest wciąż immunizowany, tak jakby nie istniały katownie CzK, GPU, NKWD, UB, IW, .... itd. A liczba ofiar tego systemu jest trudna do oszacowania. Ponieważ nie jest to forum polityczne (politologiczne) mogę jedynie poprosić Administratora o usunięcie mojego wpisu.
Immunizowany... że co?...:eek::eek::eek:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.483 7 0
Zapytuję Kolegów jak długo skład ekspresu Odra zestawiany był z tych wagonów. Pamiętam, że pociąg ten jeździł przez Łódź. Pamiętam też, że około 1988 roku w składzie znajdowały się wagony w klasycznym malowaniu. Dziękuję za informację.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Modele mają być z epoki IVa, a zatem do 1974r. Jaka lokomotywa pasować będzie do tego początkowego okresu kursowania tego pociągu ?
"Ex Odra 1 w relacji Wrocław -Warszawa, początkowo jeździł przez Opole do którego skład jechał z elektrowozem. Od Opola doczepiano parowóz i dalej przez Lubliniec ciągnął go przeważnie PT47. Dopiero w Częstochowie zmieniano lokomotywę na elektryczną, która ciągnęła skład dalej do Warszawy."

Czyli w praktyce żadna, bo chyba jedynym seryjnym modelem elektrowozu z ep. IVa jest "model" EU05-008 od MTB.

Jeżeli podczepisz warszawską SP45-082, to chyba nie będzie kłamstwo historyczne :D
W razie hipotetycznej awarii/braku e-loka, takie zestawienie mogło zaistnieć.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.792 465 99
A ja dodam jeszcze jedno pytanie. Modele mają być z epoki IVa, a zatem do 1974r. Jaka lokomotywa pasować będzie do tego początkowego okresu kursowania tego pociągu ?
Robo na facebooku w informacji o tym wypuście pisał o elektrowozie i parowozie - czyli to co wyżej kolega zacytował, ale pisał też o Ex. Odra 2 gdzie skład był ciągnięty tylko przez elektrowóz. Jaki? Nie napisał. Ale na YT jest filmik z którego zrzut ekranu jest na poprzedniej stronie tego wątku:

(370) Nowy Tabor dla PKP 1977 - YouTube

Minuta 2:58 ... i tu ja widzę chyba EP08

Ostatnio edytowane: