• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
Ja dodam od siebie to co znalazłem w internecie.
Mianowicie skład "ODRA" został przekazany PKP w 1974 roku. Skład został wykonany przez załogę PAFAWAG w czynie społecznym.
Skład "ODRA 2" został natomiast wykonany w grudniu 1975r. specjalnie z okazji VII Zjazdu PZPR i wiózł delegatów dolnośląskich do Warszawy. BYły to już wagony inne aniżeli w "ODRZE". Tu troszkę szerzej https://www.wroclaw.pl/panstwowa-fabryka-wagonow-pafawag-w-prlu-zdjecia.

Wydaje się, że ROBO w opisie na swojej stronie pomieszał te dwa fakty...

Ciekawi mnie temat tego czynu społecznego, czym był motywowany.

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.261 21 0
Ciekawi mnie temat tego czynu społecznego, czym był motywowany.
Pewnie z polecenia regionalnego działacza partyjnego przekazanego działaczom w PaFaWag, który rzucili pomysł tzw. mimochodem na zebraniu w fabryce, a pracownicy podchwycili i zrobili, oczywiście w ścisłej tajemnicy i po godzinach pracy.
Kultem pracy, (lokalnym) patriotyzmem, zaangażowaniem w szczytny cel oraz innymi cechami, które w obecnych czasach zanikają lub całkowicie się dewaluują bądź, co gorsza zmieniają znaczenie.
Może dziś inne czasy ale pomysły raczej podobne. Lokomotywy pomalowane na biało-czerwono czy na "sylwestra marzeń z dwójką"... Może z jakiejś okazji pojawi się granatowy pociąg z biało ... akcentami. ;)
I za kilka, kilkanaście lat każdy z nas będzie chciał go mieć.

Ostatnio edytowane:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.714 56 5
Trzeba pamiętać ,że takie czyny miały często dwa końce ,jeden to pretekst np. wspomniany VII zjazd PZPR ,a z drugiej na przykład przemycenie jakiś wartości- możliwości produkcyjnych na ,które nie byłoby przyzwolenia.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
Trzeba pamiętać ,że takie czyny miały często dwa końce ,jeden to pretekst np. wspomniany VII zjazd PZPR ,a z drugiej na przykład przemycenie jakiś wartości- możliwości produkcyjnych na ,które nie byłoby przyzwolenia.
Pewnie tak. Tylko zjazdy PZPR były m.in. w 1971 roku i 1975 roku w grudniu. Skoro skład ODRA 2 został oddany właśnie w grudniu 1975 roku to właśnie ten skład był związany ze Zjazdem (być może był to również czyn społeczny, ale śladów po tym brak)), a nie ODRA 1, która powstała w 1974r. i nie mogła dotyczyć Zjazdu z 1971r. Więc ROBO pomieszał.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.464 7 0
Przepraszam Koledzy ale muszę to napisać: komunizm jest wciąż immunizowany, tak jakby nie istniały katownie CzK, GPU, NKWD, UB, IW, .... itd. A liczba ofiar tego systemu jest trudna do oszacowania. Ponieważ nie jest to forum polityczne (politologiczne) mogę jedynie poprosić Administratora o usunięcie mojego wpisu.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Przepraszam Koledzy ale muszę to napisać: komunizm jest wciąż immunizowany, tak jakby nie istniały katownie CzK, GPU, NKWD, UB, IW, .... itd. A liczba ofiar tego systemu jest trudna do oszacowania. Ponieważ nie jest to forum polityczne (politologiczne) mogę jedynie poprosić Administratora o usunięcie mojego wpisu.
Immunizowany... że co?...:eek::eek::eek:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.464 7 0
Zapytuję Kolegów jak długo skład ekspresu Odra zestawiany był z tych wagonów. Pamiętam, że pociąg ten jeździł przez Łódź. Pamiętam też, że około 1988 roku w składzie znajdowały się wagony w klasycznym malowaniu. Dziękuję za informację.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 88 0
Modele mają być z epoki IVa, a zatem do 1974r. Jaka lokomotywa pasować będzie do tego początkowego okresu kursowania tego pociągu ?
"Ex Odra 1 w relacji Wrocław -Warszawa, początkowo jeździł przez Opole do którego skład jechał z elektrowozem. Od Opola doczepiano parowóz i dalej przez Lubliniec ciągnął go przeważnie PT47. Dopiero w Częstochowie zmieniano lokomotywę na elektryczną, która ciągnęła skład dalej do Warszawy."

Czyli w praktyce żadna, bo chyba jedynym seryjnym modelem elektrowozu z ep. IVa jest "model" EU05-008 od MTB.

Jeżeli podczepisz warszawską SP45-082, to chyba nie będzie kłamstwo historyczne :D
W razie hipotetycznej awarii/braku e-loka, takie zestawienie mogło zaistnieć.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.462 443 99
A ja dodam jeszcze jedno pytanie. Modele mają być z epoki IVa, a zatem do 1974r. Jaka lokomotywa pasować będzie do tego początkowego okresu kursowania tego pociągu ?
Robo na facebooku w informacji o tym wypuście pisał o elektrowozie i parowozie - czyli to co wyżej kolega zacytował, ale pisał też o Ex. Odra 2 gdzie skład był ciągnięty tylko przez elektrowóz. Jaki? Nie napisał. Ale na YT jest filmik z którego zrzut ekranu jest na poprzedniej stronie tego wątku:

(370) Nowy Tabor dla PKP 1977 - YouTube

Minuta 2:58 ... i tu ja widzę chyba EP08

Ostatnio edytowane: