• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
Nie wiem jak w dawniejszych czasach ale widziałem takie tabele na wagonach w malowaniu IC - i coś mi nie grało z datami bo były to zdewastowane "trupy" a data wskazywała jakby miały niedawno rewizję. Wygląda na to, że faktycznie nanoszą daty planowanych napraw.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Nie, nie, naprawę średnia, czy rewizyjną wpisywano na bieżąco a w trafarytce są wpisane kolejne dokonywane przeglądy. Ale następnej naprawy głównej nie ma. NA wagonach wychodzących z HCP było tylko "Naprawa śred." i koniec i nigdy nie było przewidywanej naprawy głównej, bo ta wynika z przebiegu wagonu, a nie czasu. A jak wagon stał w krzakach? I co wtedy? Jak mało jeździł to robili główną czy raczej rewizję lub średnią?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
Na stronie modelmanii są już "wystawione" kuszetki 110Ac Gdynia (seria Bcd) epoka IVc. Wznowienie. Wg info na stronie od 30 września.

http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=118126

Zdjęcia zapewne z poprzedniej edycji. Mnie osobiście ciekawi czy będą jakieś zmiany co do oznaczeń modelu (ROBO Modele informowała mnie, że może coś zmienią w oznaczeniach, ale to było "może", więc poczekam....)....

Reakcje
89 3 0
Wznowienie gdyńskiej kuszetki ma ponoć być już z piktogramami, ktorych nie było w pierwszym wypuście. I właśnie taką kupię zdecydowanie. Może potem będą "2" pasujące rewizjami do "1" i kuszetki? Byłoby to dość logiczne posunięcie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
Wznowienie gdyńskiej kuszetki ma ponoć być już z piktogramami, ktorych nie było w pierwszym wypuście. I właśnie taką kupię zdecydowanie. Może potem będą "2" pasujące rewizjami do "1" i kuszetki? Byłoby to dość logiczne posunięcie.
Pasowałaby też w sumie do Gdyńskiego sypialnego niebieskiego Wars wypuszczonego kiedyś przez Tilliga (jeśli ktoś ma). Epoka IVc i chyba data rewizji 1987 na tym sypialnym Tilliga. Wagon ten nie jest co prawda idealny, ale jest.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 5 2
Ktoś mi kiedyś napisał na forum, że sypialne nie chodziły razem z kuszetkami...
Teoretycznie jeszcze te wagony by pasowały mają podobną datę rewizji...
1kl Adun Tillig 127A Wrocław rev 1988r
2kl Bdn Tillig Y Görlitz 78 Bydgoszcz
knajpa Wrdun Tillig Bautzen 89 Warszawa rev 1989

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Mój ulubiony TLK Posejdon:
nie wiem jak w IV epoce, ale w bliższych nam czasach nie było problemu z zestawieniem kuszetek z sypialnymi, na tym filmie ostatnie cztery wagony. Sam czekam na sypialne, bo kuszetek jak grzybów po deszczu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
Ktoś pisał wówczas, że nie jeździły kuszetki/sypialne z "barami".
Ktoś tak rzeczywiście pisał, ale i to nie jest do końca zgodne z prawdą. Nocne pociągi nieraz miały w składzie wagon bar. Natomiast nigdy nie było zasady, że sypialne nie jeździły z sypialnymi, aczkolwiek były pociągi prowadzące, poza zwykłymi wagonami z miejscami do siedzenia, tylko kuszetkę(i) lub (rzadziej) tylko sypialny(e). Ale nigdy nie była to reguła.