• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Tylko że w tym przypadku skład byłby w zasadzie zestawiony na stałe - ostatecznie tak mogłoby być. Albo poszukać dekoderów np. z 5-cioma czy 6-cioma wyjściami - pytanie: o ile droższe od czterowyjściowych? I czy Pan Bogusław zaprojektowałby taką płytkę, a najlepiej dwie do I i II klasy oddzielnie.
Tak. Każdy koniec składu to osobne wyjście. Tak samo jest w dekoderach lokomotyw itd. Wszędzie F0F i F0R są osobnymi wyjściami.

Jednak dla wagonów jadących w stałym składzie nie potrzeba aż 2 sygnałów końca składu? Wystarczy w pierwszym i ostatnim wagonie po 1 sygnale, a w środkowych wcale? Czy dobrze rozumuję?

Poza tym, dla realistycznego oświetlenia można zrobić:
- grupę przedziałów włączanych wraz z korytarzem (1 lub 2 przedziały),
- grupę przedziałów zawsze ciemnych (2 lub 3 przedziały),
- grupę przedziałów włączanych osobnym F (wszystkie pozostałe przedziały),
- oba końce składu.

Powyższe wymaga tylko 4 wyjść (tyle mają dekodery pana Bogusława, które znalazłeś) :) I to niezależnie od wtyczki (dekoder 21MTC tego samego producenta też ma tylko 4 wyjścia).

Jeżeli zrezygnujesz z 1 końca składu, to możesz sobie wybrać 1 przedział włączany indywidualnie.
Tylko że w tym przypadku skład byłby w zasadzie zestawiony na stałe - ostatecznie tak mogłoby być. Albo poszukać dekoderów np. z 5-cioma czy 6-cioma wyjściami - pytanie: o ile droższe od czterowyjściowych? I czy Pan Bogusław zaprojektowałby taką płytkę, a najlepiej dwie do I i II klasy oddzielnie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
skład byłby w zasadzie zestawiony na stałe
W realu chyba tak jest. Składy pasażerskie są stałe.

W modelach, u mnie są grupy wagonów, np. jak mam kilka wagonów 2 kl. z pasującą rewizją, to zakładam, że zawsze zestawię je razem i pomiędzy nimi nie mam sygnałów końca pociągu. Tylko na pierwszym i ostatnim (i tylko z jednego końca).

Jak mam np. kuszetkę albo wagon barowy, to montuję mu oświetnienie na obu końcach. Ale akurat barowy może mieć zawsze oświetlone wnętrze.

Najwięcej problemów jest z kuszetką. W realu ma 2 poziomy oświetlenia sufitowego i lamki nocne przy leżankach. To stwarza tyle kombinacji, że pozostaje wmontować 2 albo 3 dekodery i nastawić je na ten sam adres, ale wykorzystać różne F.

U pana Bogusława można wykorzystywać F0-F9 (albo F10 - nie pamiętam). Co prawda wyższe F też istnieją, ale - uwaga - resetują się przy przerwie zasilania, więc są prawie bezużyteczne.

Dekodery ma wystawione po 39 zł/szt.

Można próbować wykorzystać różne dekodery akcesoriów - nie badałem całego rynku. Ale biorąc pod uwagę w/w cenę, a przy większym zakupie pewno da radę wynegocjować rabat, może po prostu lepiej kupić więcej dekoderów 4-wyjściowych ;)

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Tutaj mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto w tym siedzi i zna rynek tych mikroscalaków, ale nie wierzę żeby dekoder np. 5-cio czy 6-cio wyjściowy kosztował dużo więcej niż 4-ro wyjściowy. A jeżeli tak jest to tylko pozostaje zrobić na "4-rce" i mieć na stałe zestawione składy.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
żeby dekoder np. 5-cio czy 6-cio wyjściowy kosztował dużo więcej niż 4-ro wyjściowy
Można zaproponować sprzedawcy zrobienie dekodera na 8 wyjść, ale prościej jest kupić dwie czwórki. Kupowałem je w zestawach po dwa za 70 zł.

W przypadku listwy z dekoderem, po prostu dokup 1 czwórkę. Wystarczy na: osobne oświetlenie korytarza, 1 grupę przedziałów i 2 końce składu :)

Sama listwa ma 2 grupy przedziałów (akurat naprzemiennie - czyli zupełnie nierealistycznie). Możesz je dodatkowo podzielić.

W sumie uzyskasz 5 grup przedziałów, korytarz i oba końce składu. Palce lizać :)

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Można zaproponować sprzedawcy zrobienie dekodera na 8 wyjść, ale prościej jest kupić dwie czwórki. Kupowałem je w zestawach po dwa za 70 zł.

W przypadku listwy z dekoderem, po prostu dokup 1 czwórkę. Wystarczy na: osobne oświetlenie korytarza, 1 grupę przedziałów i 2 końce składu :)

Sama listwa ma 2 grupy przedziałów (akurat naprzemiennie - czyli zupełnie nierealistycznie). Możesz je dodatkowo podzielić.

W sumie uzyskasz 5 grup przedziałów, korytarz i oba końce składu. Palce lizać :)
Czyli po dwa porozrzucane w dwójce (np. 1-4, 2-10,3-6,5-8 i 7-9), ew. jedna para obok siebie. Bajka - pozostaje tylko zaprojektować listwy dla jedynek i dwójek.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
757 43 0
Mam pytanie do kolegów. Czy w waszych wagonach (2 klasa IC) są stoliki przy oknach w przedziałach oraz numer klasy na szybach w drzwiach wejściowych do korytarza? Bo w moim modelu nie ma wymienionych detali a w opisie wagonów na stronie Robo są uwzględnione.
U mnie też nie ma stoliczków i we wszystkich na jednych drzwiach korytarza jest "dwójka" we właściwą stronę, a na drugich odwrotnie.

6Dg

Użytkownik
Reakcje
51 3 0
Skoro model jest niezgodny z podaną publiczną informacją producenta, to można domagać się wymiany na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy. Swoją drogą to szczyt bezczelności, żeby zamieszczać w sklepie internetowym nieprawdziwe informacje na temat produktu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
To jest mało istotne, jaki będzie podział
Prawdopodobieństwo, że ktoś włącza i wyłącza światło w 2 lub więcej przedziałach jednocześnie, jest bardzo niskie ;) Dlatego jestem tak sceptycznie nastawiony do "grup" liczących więcej niż 1 przedział. Oprócz:
- grupy głównej, gdzie ileś przedziałów po prostu świeci i nie wyłączamy tego w czasie pokazu
- grupy nigdy nie świecącej; światło jest zepsute, albo po prostu nie ma pasażerów.

Oczywiście każdy sobie modeluje, jak chce :D

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Prawdopodobieństwo, że ktoś włącza i wyłącza światło w 2 lub więcej przedziałach jednocześnie, jest bardzo niskie ;) Dlatego jestem tak sceptycznie nastawiony do "grup" liczących więcej niż 1 przedział. Oprócz:
- grupy głównej, gdzie ileś przedziałów po prostu świeci i nie wyłączamy tego w czasie pokazu
- grupy nigdy nie świecącej; światło jest zepsute, albo po prostu nie ma pasażerów.

Oczywiście każdy sobie modeluje, jak chce :D
Najpierw musi powstać listwa, która będzie miała takie możliwości. I obsłuży wagony Robo, Piko, Herrisa, Tilliga i co tam jeszcze.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Listwy PIKO pasują do: PIKO, Roco, Tillig, Heris. Nie sprawdzałem z Robo. Ale wg mnie nie ma sensu próbować przerabiać stosunkowo drogiej listwy. Jeżeli mamy takie ambicje, to pozostaje zrobienie własnej. Z punktami lutowniczymi do 2 dekoderów.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Listwy PIKO pasują do: PIKO, Roco, Tillig, Heris. Nie sprawdzałem z Robo. Ale wg mnie nie ma sensu próbować przerabiać stosunkowo drogiej listwy. Jeżeli mamy takie ambicje, to pozostaje zrobienie własnej. Z punktami lutowniczymi do 2 dekoderów.
Ja nie mam takich możliwości, choć elektronika nie jest mi obca (z tym że na poziomie przełomu lat 80/90 - radia, wzmacniacze, itp). Ktoś musiałby się tego podjąć, kto ma techniczne możliwości wykonania jej i standard DCC ma w małym palcu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Ktoś musiałby się tego podjąć
Przejrzałem ofertę dekoderów - wygląda, że 2 sztuki dekodera 4F od pana Bogusława są tańsze, niż pojedynczy dekoder z większą liczbą wyjść.

Jeśli chodzi o projekt i wykonanie, to śmiało możesz tam zagadać. Może na podstawie wagonu zrobiłby projekt płytki z możliwością sterowania takimi grupami świateł. Oceniam, że w granicach 2x ceny normalnej płytki powinno się to zmieścić. Będą 2 dekodery, 2x więcej LEDów, płytka jedna.

Ewentualnie, jeśli nie będzie chętny produkować płytki z 2 dekoderami (mały rynek), to niech zrobi z 1 dekoderem, ale z takimi obwodami, żeby w razie czego można było łatwo je rozdzielić (przeciąć jakąś ścieżkę) i podłączyć dodatkowy dekoder na kablach.

Same dekodery przecież ma :)

Ja się aż tak nie upieram, żeby to mieć - zadowala mnie włączanie całego wagonu - usunąć LEDy (zastąpić rezystorem) w wybranych przedziałach też można. Ale jak pojawi się taka płytka, to kupię jedną lub dwie, żeby wyposażyć któryś wagon na maksa i bawić się tym w zimowe wieczory ;)

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Oceniam, że w granicach 2x ceny normalnej płytki powinno się to zmieścić. Będą 2 dekodery, 2x więcej LEDów, płytka jedna.
LED-ów nie będzie drugie tyle - na listwie Pana Bogusława jest ich 12, a tutaj a być ich 9 (1kl) lub 10 (2kl.) plus 4-5 na korytarz czyli powiedzmy 15. Drugi dekoder ma najwyższy udział we wzroście kosztów.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Pytanie o ostatni wypust Robo oliwkowe ze Szczecina z epoki IV.
Jak jest z datami na wagonie 2 klasy? Rewizja na boku pudła jest z 81 roku a na ścianie czołowej z lewej strony naprawa główna z chyba sierpnia 90-tego? Czy tu nie ma jakiegoś złego nadruku? I dlaczego napisy "naprawa główna" i trafarytka są nadrukowane na łuku pudła ściany czołowej?