• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
To się dopytam na podsumowanie dyskusji o listwach Robo - w takim razie jakie mają funkcje? Czy oświetlenie całego wagonu oraz końca składu włącza się pilotem sterowania DCC czy wszystko świeci jak postawi się wagon na torach i tylko włączy zasilanie? Bo już pogubiłem się trochę i nie wiem czy efekt tych listew nie jest taki jak starych żarówek, tylko że nie mruga podczas jazdy bo są kondensatory podtrzymujące napięcie?
Bez dekodera po prostu świeci całe wnętrze na raz. Działa tak samo na torach analogowych i na cyfrowych.

Oświetlenia końca składu fabrycznie nie ma. Można sobie dorobić we własnym zakresie.

Po włożeniu dekodera (złącze 21MTC) można włączać i wyłączać oświetlenie całego wnętrza na raz, jednym przyciskiem funkcyjnym.

Podsumowując, te listwy są lepsze od listw PIKO:
- kondenstatory
- realistyczna jasność
- analog/cyfra bez zmiany punktów lutowania
- odbiór prądu nie hamuje kół
- mają gniazdo pod dekoder, a nie tylko punkty lutownicze

Ostatnio edytowane:

puszo

Aktywny użytkownik
Reakcje
215 3 3
Sorry za offtop, ale czy dcc.shop wysłało Wam zamówione Ygreki IC Robo?
Ja dostałam oba wagony z Wrocławia bez problemu wczoraj. Spróbuj zadzwonić do Karola
A jeśli chodzi o lepsze toczenie się wagonów to potwierdzam ten fakt. Mam kilka innych modeli Robo i obecne wagony klasy 2 IC toczą sie dużo lepiej

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
Info od Robo mam takie, że niedługo powinien pojawić się Bar WARS (typ 113A) pasujący do składu ze Szczecina z epoki IVb/c.... (analogiczny model zaproponowało PIKO 97611 - ja jednak poczekam na Robo). Z tego co kojarzę to czy nie była mowa na forum, że w przypadku wagonu PIKO wnętrze nie jest od Baru tylko od 111A (brak widocznej części barowej)?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
w przypadku wagonu PIKO wnętrze nie jest od Baru tylko od 111A (brak widocznej części barowej)?
W modelu baru, jaki się już ukazał (PKP IC) wnętrze jest prawidłowe, z przedziałem barowym. Proszę nie rozpowszechniać fałszywych wiadomości. Takie rzeczy należy sprawdzić, a nie chlapać, że coś, gdzieś mi się uwidziało, czy zasłyszało...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.983 121 1
Mam pytanie do kolegów. Czy w waszych wagonach (2 klasa IC) są stoliki przy oknach w przedziałach oraz numer klasy na szybach w drzwiach wejściowych do korytarza? Bo w moim modelu nie ma wymienionych detali a w opisie wagonów na stronie Robo są uwzględnione.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
Znaku zapytania nie widział?
Widział. Ale jak się zadaje takie pytanie:
Z tego co kojarzę to czy nie była mowa na forum, że w przypadku wagonu PIKO wnętrze nie jest od Baru tylko od 111A (brak widocznej części barowej)?
to najpierw należałoby poszukać takiej dyskusji i sprawdzić, co tam naprawdę powiedziano. Inaczej takie niby zapytanie sieje tylko niepotrzebnie ferment i wszczyna zbędną dyskusję.
Że co?

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.406 23 0
Mam pytanie do kolegów. Czy w waszych wagonach (2 klasa IC) są stoliki przy oknach w przedziałach oraz numer klasy na szybach w drzwiach wejściowych do korytarza? Bo w moim modelu nie ma wymienionych detali a w opisie wagonów na stronie Robo są uwzględnione.
W moich też nie ma stolików pod oknami, natomiast oznaczenia klasy na szybach drzwi w korytarzu są, ale we wszystkich wagonach z tym samym błędem, tzn. na jednym końcu korytarza oznaczenie jest namalowane prawidłowo, a na drugim odwrotnie.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Tak mi właśnie przyszło do głowy, żeby może co poniektóre LED-y na liswie po prostu wyłączyć, czyli nie cały wagon świeciłby się jak choinka co byłoby jako tako zbliżone do rzeczywistości. Nie wiem tylko ile ich jest i czy rozkład LED-ów na to pozwoli, aby np. korytarz był oddzielony od przedziałów.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Kontynuując myśl to dopiszę, że znalazłem taką listwę: https://allegro.pl/oferta/oswietlenie-wagonu-z-dekoderem-dcc-250mm-led-8922140562 i jak nie będę miał innych zmartwień to spróbuję się pobawić i poprzesuwać LED-y. Ideałem były by dwa wzory listew - do wagonów 9-cio i 10-cio przedziałowych z oddzielnym oświetleniem korytarza. Dekoder w tej listwie ma 4 wyjścia i to powinno wystarczyć do urealnienia oświetlenia wagonu (korytarz, dwie grupy przedziałów i koniec składu; chyba że to ostatnie wymaga dwóch wyjść dla rozpoznania kierunku jazdy - nie wiem na jakiej zasadzie to działa)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
wymaga dwóch wyjść dla rozpoznania kierunku jazdy
Tak. Każdy koniec składu to osobne wyjście. Tak samo jest w dekoderach lokomotyw itd. Wszędzie F0F i F0R są osobnymi wyjściami.

Jednak dla wagonów jadących w stałym składzie nie potrzeba aż 2 sygnałów końca składu? Wystarczy w pierwszym i ostatnim wagonie po 1 sygnale, a w środkowych wcale? Czy dobrze rozumuję?

Poza tym, dla realistycznego oświetlenia można zrobić:
- grupę przedziałów włączanych wraz z korytarzem (1 lub 2 przedziały),
- grupę przedziałów zawsze ciemnych (2 lub 3 przedziały),
- grupę przedziałów włączanych osobnym F (wszystkie pozostałe przedziały),
- oba końce składu.

Powyższe wymaga tylko 4 wyjść (tyle mają dekodery pana Bogusława, które znalazłeś) :) I to niezależnie od wtyczki (dekoder 21MTC tego samego producenta też ma tylko 4 wyjścia).

Jeżeli zrezygnujesz z 1 końca składu, to możesz sobie wybrać 1 przedział włączany indywidualnie.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.983 121 1
W moich też nie ma stolików pod oknami, natomiast oznaczenia klasy na szybach drzwi w korytarzu są, ale we wszystkich wagonach z tym samym błędem, tzn. na jednym końcu korytarza oznaczenie jest namalowane prawidłowo, a na drugim odwrotnie.
Dzięki za info. Niestety w moim wagonie nie zostały wklejone szybki w drzwiach wejściowych do korytarza z numerem klasy. Wczoraj byłem w sklepie i wymieniłem wadliwy wagon (warto zwracać przy zakupie uwagę na ten szczegół bo w innych wagonach może występować ten sam problem). Przy okazji ze sprzedawcą sprawdziliśmy inne wagony i w żadnym nie było reklamowanych przez producenta stoliczków przy oknach w przedziałach. W związku tym można założyć, że we wszystkich wagonach 111A PKP IC nie ma stoliczków przy oknach. Jeżeli faktycznie tak jest (może to tylko wadliwa mała partia), to zasadne wydaje się aby producent w opisie ww. wagonów usunął wpis dotyczący stoliczków, aby nie wprowadzać klientów w błąd. Opis wagonu 111A PKP IC ze strony Robo.png