• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Fajnie jakby były dwójki. Moim zdaniem dobrym pomysłem byłoby wypuszczenie dwójek zielono-kremowych pasujących oznaczeniami do wcześniej wydanych jedynek, czyli bez trumienki PL-PKPIC oraz dwójek w malowaniu TLK (niebieskim - model Tilliga osiąga kosmiczne ceny do 1 tys. zł) również pasujących do wcześniej wydanej jedynki i zdeklasowanej jedynki na dwójkę (obydwa pomarańczowe). No i oczywiście dwójki w malowaniu IC, takowy łamaniec 1/2 klasy też by się przydał bo chyba w ogóle takiego modelu nie ma. Była o tym niedawno rozmowa i myślę że chętnych na takie wagony by nie brakowało. Nie wspominam o sypialnych, których w ogóle nie ma jak na razie oraz o nowszych typach wagonów, np. typ 174 bo to już trzeba przygotować inne formy do ich produkcji.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Dziś kurier przyniósł limitowany wagon 104Af z przydziałem Szczecin - czerwono zielony. Nie będę tu zdjęć wrzucał bo wagon wygląda identycznie jak na stronie robo http://robo.eu.com/sklep/produkt/108/2333110-wagon-104Af-12kl-Sczecin-WERSJA-LIMITOWANA
Jeśli komuś jeszcze udało się zakupić ten wagon to mam pytanie. Otóż w środku lata mi luźno szybka z drzwi korytarza z nadrukiem 2 klasy. Ten wagon ma troje drzwi. I tak przy wejściu do 2 klasy jest przyklejona szybka z oznaczeniem "2", przy przejściu z 2 do 1 klasy jest szybka z oznaczeniem "1" a przy wejściu do 1 klasy od strony drzwi wejściowych do wagonu nie ma szybki. Więc to pewnie ta, co lata luzem tam była. Tylko dlaczego z oznaczeniem "2" przy wejściu do 1 klasy ? Dla mnie to nie stanowi jakiegoś wielkiego problemu i nawet nie zamierzam teraz wagonu rozbierać by to poprawiać. Może kiedyś przy okazji montowania oświetlenia. Tych drzwi nie widać jak sie nie spojrzy pod katem :) Ale z czystej ciekawości chciałem sie dowiedzieć, czy to jakies błąd w całej serii ? Czy może to tak ma być ?

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
Postanowiłem, że podzielę się z forum ostatnim info od pana Roberta z firmy Robo Modele (odnośnie pojawienia się wznowienia kuszetki z Gdyni z rewizją na drugą połowę lat 80-tych z epoki IVc):

aaa.jpg

Jeśli ktoś zainteresowany pora dudki odkładać.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.609 51 2
Na foum drehscheibe jest obszerna dyskusja o wagonach Cegielskiego made by Heris w malowaniu kolei greckich. W memobie w Wiedniu rozeszly się ponoć jak świeże bułeczki. Panie Robercie, może warto rozważyć pomysł produkcji tych wagonów...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Czekałem z zadaniem tego pytania do oficjalnego ukazania się zapowiedzi wagonów 2 klasy. Ogólnie (jak wiadomo) model ROBO mnie nie przekonuje, jednak miałem już wcześniej zakupione 4 sztuki wagonów 1 klasy, a teraz kupiłem (z uwagi na przydział) 2 kuszetki z Wrocławia (obie w nowym malowaniu PKP IC).
W związku z tym chciałbym jednak choć jeden skład z wagonów ROBO złożyć. Bardzo proszę kolegów o pomoc w wyborze pociągu który mógł by to być. Założenie jest takie, że MUSI być to pociąg przejeżdżający (lub startujący) z/przez Wrocław o długiej relacji i najlepiej nadmorskiej.
Jestem w posiadaniu n/w wagonów i proszę o dopasowanie relacji tych wagonów i zapowiadanych "dwójek" :

1. Bc9ou 110Ac rew. 2014-12-08 stacja Wrocław (ROBO 244530) - 2 sztuki
2. A9ou 112Ah rew. 2012-08-29 stacja Szczecin (ROBO2112110)
3. A9ou 112Ag rew. 2012-04-30 stacja Przemyśl (ROBO2113110)
4. A9ou 112Ag rew. 2010-08-31 stacja Szczecin (ROBO 2113220)
5. A9ou 112A rew. 2010-06-02 stacja Warszawa Szczęśliwice (ROBO 2111110)

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Wytłumaczcie mi proszę jeden fenomen. Jak pojawiła się pierwsza seria wagonów szczecińskich to było głośno, że za mało wyprodukowane na potrzeby rynku, kupili ci co wiedzieli, rozeszły się na pniu, słaba dystrybucja bo tylko w 3 czy 4 raptem sklepach itp. Jak wyszła druga seria to wagony zalegają w dużych ilościach już półtora miesiąca, w magazynach sklepów jak i u samego Robo i nie schodzą. O co chodzi ? Pierw dużo ludzi krzyczało, że produkuje sie ich za mało a jak dorobili więcej to nikt nie kupuje. Wychodzi na to, że niektórzy krzyczą byle tylko pokrzyczeć. Z wagonów w malowaniu IC zapowiadanych na koniec sierpnia sie cieszę bo na to czekałem długo ale cały czas mnie zastanawia co będzie tą nie produkowana jeszcze przez nikogo niespodzianką :)

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
713 30 5
Z wagonów w malowaniu IC zapowiadanych na koniec sierpnia sie cieszę bo na to czekałem długo ale cały czas mnie zastanawia co będzie tą nie produkowana jeszcze przez nikogo niespodzianką :)
Zamiast zastanawiać się nad niespodzianką, daj sam sobie nacieszyć się tymi wagonami, które już są zapowiedziane i lada moment będziemy mieli je w kolekcjach.