• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Mogę potwierdzić, że taki artykuł jest przygotowywany w jednym z najbliższych numerów pisma. Jeszcze nie wiem, w którym numerze dokładnie, bo zależy to od kilku czynników.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Reakcje
23 1 1
Dzisiaj odebrałem swoje niebieskie cudeńko,wagon piękny,za serce mnie chwycił umeblowany przedział dla stewarda z biurkiem i szafami(mam wersję oświetloną),jednak nie ma róży bez kolców i tu pytanie do kolegów co się lepiej znają czy światła końca pociągu nie powinny być jakby większe?Model konkurencji ma nieco większe w swoich Y i wydaje mi się,że przez to bardziej realne.Jeśli się mylę to mnie poprawcie..

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
To znaczy? Model Robo właśnie taki jest (poza brakiem oznaczeń klasy i piktogramów "dla palących" i "dla niepalących"), a Piko zapowiada podobny na ten rok.
Podobny ale już inne oznaczenie :love: mianowicie Bcwxz !!!
Mnie bardziej rajcuję epoka IVb i fabrycznie nowe Y-greki (y)
U mnie lokomotywa SU46-039 czeka już na podjęcie składu fabrycznego
Żeby nie było że jestem purystą ;) Poprostu chce zebrać skład fabrycznie nowych wagonów :love:
Kocham w ogóle IVb, bo można jeszcze wtedy skompletować skład z takimi lokomotywami
Niemieckiej Konstrukcji jak Pm2, Ok1, Ty2 jak i Wtedy Nowinki Polskiej Konstrukcji SP45 i SU46 (y)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
takimi lokomotywami
Niemieckiej Konstrukcji jak Pm2, Ok1, Ty2 jak i Wtedy Nowinki Polskiej Konstrukcji SP45 i SU46
takimi lokomotywami niemieckiej konstrukcji jak Pm2, Ok1, Ty2 jak i wtedy nowinki polskiej konstrukcji SP45 i SU46.
I z innym układem napisów nad oknami...
Akurat na podlinkowanych wyżej zdjęciach z Niemiec faktycznie napisy są nieco inaczej rozmieszczone, ale nie dałbym głowy, że nie zdarzał się układ taki, jak na modelu Robo. Prawdą jest, że model Robo przedstawia egzemplarz trochę nietypowy (brak oznaczeń klasy i piktogramów) i szkoda, że nie wybrano egzemplarza bardziej typowego. Zobaczymy, jak będzie wyglądał model Piko.

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Tymczasem ROBO na Facebooku:
Chciałem poinformować, że na środę zaplanowana jest dostawa nowych modeli wagonów kuszetek typu 110Ac będą to następujące modele:
244500 wagon 110Ac, Gdynia, IV ep.
244501 wagon 110Ac, Gdynia, IV ep. z oświetleniem
244502 wagon 110Ac, Gdynia, IV ep, + dodatkowe siedzenia
244503 wagon 110Ac, Gdynia, IV ep. z oświetleniem + dodatkowe siedzenia
244520 wagon 110Ac, Wrocław, V ep.
244501 wagon 110Ac, Wrocław, V ep. z oświetleniem
244522 wagon 110Ac, Wrocław, V ep. + dodatkowe siedzenia
244521 wagon 110Ac,Wrocław, V ep. z oświetleniem + dodatkowe siedzenia
oraz nowe malowanie kuszetek z epoki IV - Intercity
244530 wagon 110Ac, IC, Wrocław, VI ep.
244531 wagon 110Ac ,IC, Wrocław, VI ep. z oświetleniem
244532 wagon 110Ac,IC, Wrocław, VI ep. + dodatkowe siedzenia
244533 wagon 110Ac,IC, Wrocław, VI ep. z oświetleniem + dodatkowe siedzenia

Wagony pojawią się również w naszym sklepie internetowym oraz będzie możliwość ich zakupu na giełdzie modelarskiej w Sosnowcu i we Warszawie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
...i (wydaje się), że nie zgodnym z rzeczywistością układem napisów nad linią okien w modelach z epoki IVc.
Skoro kolega J1974H0 zacytował jeden mój wpis, to szkoda, że nie zacytował również drugiego:
Akurat na podlinkowanych wyżej zdjęciach z Niemiec faktycznie napisy są nieco inaczej rozmieszczone, ale nie dałbym głowy, że nie zdarzał się układ taki, jak na modelu Robo. Prawdą jest, że model Robo przedstawia egzemplarz trochę nietypowy (brak oznaczeń klasy i piktogramów) i szkoda, że nie wybrano egzemplarza bardziej typowego.
A dziś mogę dodać, że zdarzały się inne układy napisów, były też, choć bardzo nieliczne, wagony bez oznaczeń klasy i znaków "dla palących" i "dla niepalących". Takich wagonów było mało i pewnie dlatego mało jest zdjęć (ja nie mam), a te, które istnieją, niekoniecznie są w sieci. Tak, że model nie jest błędny.
W epoce IV był jednak inny.
Zakładam, że na modelu jest źle.
Nie warto chyba formułować tak kategorycznych stwierdzeń, ani z góry zakładać, że model jest zły.
Ale z tym stwierdzeniem całkowicie się zgadzam i na tym należałoby poprzestać:
Wagon jest naprawdę spoko, więc zupełnie niepotrzebnie te nietypowe i nie skomentowane przez Robo "odmienne" od typowych oznaczenia budzą wątpliwości.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
jedyne "co mamy" to słowo kolegi
To prawda, ale informację mam od osoby, która bardzo dobrze zna temat. Już chyba było o tym, że w jednym z najbliższych numerów "Świata kolei" jest planowany artykuł o tych modelach i ich prototypach, poczekajmy jeszcze chwilę. To wszystko, co mam dziś do powiedzenia w tej sprawie.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Są kuszetki w malowaniu IC już ?
https://allegro.pl/oferta/robo-2445...572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 a w sklepach jeszcze nie do końca. Jest tez mała skucha wynikająca nie z winy Roberta a z winy fabryki. Mianowicie wagony IC z dodatkowymi siedzeniami nie dotarły kompletne ( choć nie wiem czy wszystkie) . Zresztą na moje pytanie do Robo o brak w ofercie MM wagonów w malowaniu IC z dodatkowymi siedzeniami, bo taki chciałem kupić ( jest tylko wersja podstawowa i oświetlona ) dostałem taką odpowiedź :
" Witam , niestety w fabryce nie dołączyli tych siedzeń. Przyjdą one do mnie w okolicy połowy lutego. Będę wtedy w stanie je wysłać do modelu. Będę je też wysyłał do sklepów. Pozdrawiam Robert "
Tak więc jak ktoś jeszcze spotka się z tym problemem, to taka jest właśnie przyczyna. Póki co biorę wersję podstawową :)

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Tym czasem na allegro w bardzo fajnej cenie jak by ktoś chciał. https://allegro.pl/oferta/robo-244520-kuszetka-wroclaw-z-dodat-siedzeniami-8902612931
A ja mam pytanie i prośbę do kolegów, którzy nabyli wagon z listwą oświetleniową. Jakie funkcje ma w DCC i czy barwa światła jest zbliżona faktycznej?
W nowych listwach oświetleniowych jest miejsce na dekoder. Niestety nie znam ani nikt włącznie z producentem nie ujawnili funkcji listwy z dekoderem. Światełko w wagonach wygląda jak dla mnie ok.