• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Jeśli chodzi chodzi o listwę oświetleniowa DCC, tam jest potrzebny dekoder funkcyjny MTC 21 pin
To nie wyjaśnia sprawy. Trzeba jeszcze wiedzieć, ile wyjść funkcyjnych dekodera jest potrzebne do wykorzystania wszystkich możliwości listwy i jakie obwody świateł są podłączone do poszczególnych wyjść - to wynika z konstrukcji listwy, a nie z dekodera. Do tego konieczna jest informacja od producenta, albo samodzielne "rozkminienie" obwodów listwy.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Otóż to. Powiem szczerze, że z powodu właśnie tych nie wiadomych odnośnie budowy listwy i ile da się z niej wyciągnąć zrezygnowałem z wersji oświetlonej i zamówiłem listwę DCC ESU, której chyba przedstawiać nie trzeba i wychodzi taniej niż dopłata do wersji oświetlonej plus dekoder. Poruszałem temat listew w kuszetkach Robo już nie raz, na fejsie, tutaj, i nie wiem dlaczego nikt nie chce napisać, jak jest ? A docelowo taka wersje chciałem zakupić. Przecież to podstawa przy oferowaniu listwy z funkcją DCC.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Możliwości listwy są minimalne, jest to jeden obwód, który obsługuje jedno wyjście funkcyjne.
Czyli albo świeci się wszystko, albo nic.
Listwa ma pola do przylutowania sygnałów końca pociągu, i te być może będą sterowane oddzielnymi wyjściami funkcyjnymi, ale tego nie wiem.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Możliwości listwy są minimalne, jest to jeden obwód, który obsługuje jedno wyjście funkcyjne.
Czyli albo świeci się wszystko, albo nic.
Listwa ma pola do przylutowania sygnałów końca pociągu, i te być może będą sterowane oddzielnymi wyjściami funkcyjnymi, ale tego nie wiem.
Dzięki Paweł. I wszystko stało się jasne. Po co w takim razie 21 pin ? 8 by starczył przy takim obwodzie i był by tańszy. Z całym i ogromnym szacunkiem do Robo i Jego pracy, wspaniałych wagonów, to po oświetleniu spodziewałem się więcej. No ale niektórym to zapewne wystarczy a wagony i tak są świetne więc listwę zamontuje sobie inną i nie marudzę :)

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Wagony pojawiły się w sprzedaży w sklepie https://www.lokomodel.pl/
I się potwierdza. Nie ma wersji kuszetek IC z dodatkowymi siedzeniami. Jak pisałem wyżej, będą dopiero w połowie lutego.
A podany pzez Ciebie sklep jest widze mistrzem rabatów. Przeceniony z 285 na ...…… 285 :)
Ciekawy jest też dopisek, że od modeli Robo nie udzielają rabatów. Ktoś wie dlaczego ? Z czystej ciekawości pytam. W MM mam normalnie rabat na ten wagon.

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4
I się potwierdza. Nie ma wersji kuszetek IC z dodatkowymi siedzeniami. Jak pisałem wyżej, będą dopiero w połowie lutego.
A podany pzez Ciebie sklep jest widze mistrzem rabatów. Przeceniony z 285 na ...…… 285 :)
Ciekawy jest też dopisek, że od modeli Robo nie udzielają rabatów. Ktoś wie dlaczego ? Z czystej ciekawości pytam. W MM mam normalnie rabat na ten wagon.
"Model bez oświetleniem wnętrza i bez dodatkowych siedzeń ". :)
Czy oświetlenie w tych wagonach będzie pasowało do innych wagonów Robo? Np. 104af?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Czy oświetlenie w tych wagonach będzie pasowało do innych wagonów Robo? Np. 104af?
Wagon 104 ma 9 przedziałów, a kuszetka ma 10, więc może być kłopot, ale nie wiem, jak dokładnie jest skonstruowana ta listwa oświetleniowa. A inne wagony Robo, to 102A, które mają zupełnie układ wnętrza, nie mówiąc o tym, że są krótsze.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Odebrałem swoją długo wyczekiwaną kuszetkę w malowaniu IC. Pierwsze, na co zwróciłem uwagę w pozytywny sposób, to opakowanie. Model jest zabezpieczony opakowaniem takim jak lokomotywy Piko Expert. Konkurencja w postaci Tilliga i Acme może się od Roberta uczyć. Zaraz po wyjęciu modelu z pudełka musiałem zdjąć budę, bo dwa łóżka latały luźno w środku. To akurat zrozumiałem bo nie są mocowane na stałe a przesyłki wszyscy wiedza co przechodzą w swojej drodze. Miały prawo wypaść. Jednak podczas zdejmowania budy pierwsza przykra niespodzianka. Przy próbie demontażu długich węży wykruszyła się z nich farba. Budę zdjąłem bardzo łatwo, wsadziłem zestawy łóżek, porobiłem zdjęcia, zamknąłem i do gablotki. I tu kolejna przykra niespodzianka. Przy świetle z góry pod oknem ukazała się ciemna smuga. Z początku myślałem, że to jakiś cień ale przesuwałem względem światła pod różnymi kątami a smuga była w tym samym miejscu. Co ciekawe gdy świecę światłem na wprost to tego nie widać. Jakaś wada lakiernicza pewnie, może smuga na bezbarwnym czymś zrobiona przy malowaniu. Poza tym kolor niebieski pod światło ma jakieś przebarwienia. Muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o szczegóły to model genialny. Piktogramy, napisy, szczegóły wewnętrzne i zewnętrzne, nawet znaki na wózkach i buforach. No pod tym względem jestem wniebowzięty. Pod katem jakości szczegółów śmiało można go postawić obok ACME :) Poniżej kilka fotek zrobionych przy okazji przymusowego rozebrania wagonu oraz wspomniane wady.

Załączniki

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Czarnym markerem uzupełnisz wykruszoną farbę na wężach
Na przykład. O tego węża akurat się nie martwię.

Poszedłem z wagonem do sklepu. Sprzedawca uznał, że wagon kwalifikuje się do wymiany. Dostałem drugi. Jak go z domu wyciągnąłem z folii to ujrzałem blado białą plamę, przetarcie, nie domalowane pomiędzy oknami na niebieskim kolorze w 2 miejscach. Ponieważ wada poprzedniego wagonu była do zniesienia wróciłem i wymieniłem z powrotem na tamten. Postawiłem w gablotce wyżej i smuga nie rzuca się w oczy a węże pomaluje. Generalnie do tej pory o wagonach Robo słyszałem, czytałem głównie dobre opinie. Wagon jest dopracowany i genialny w detale. Wychodzi na to, że podobnie jak w ostatnim przypadku w ACME, chińska fabryka się nie postarała. Może to tylko taka partia wadliwa wyszła, mam nadzieje, bo wagon jest ogólnie genialny.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
A ja Wam napiszę tak.
Ogólnie modele są coraz bardziej szczegółowe, mają coraz więcej małych detali i różnych napisów. Wymagania klientów są coraz wyższe, konkurencja to wymusza, a i technologia na to pozwala. Ale niestety często wraz z tą coraz wyższą szczegółowością w parze nie idzie jakość montażu. I jak widać, z tym problemem boryka się wielu producentów. Czyli model zaprojektowany genialnie, a w fabryce wykonany średnio.
Ale to jest w sumie złożony problem.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
A ja Wam napiszę tak.
Ogólnie modele są coraz bardziej szczegółowe, mają coraz więcej małych detali i różnych napisów. Wymagania klientów są coraz wyższe, konkurencja to wymusza, a i technologia na to pozwala. Ale niestety często wraz z tą coraz wyższą szczegółowością w parze nie idzie jakość montażu. I jak widać, z tym problemem boryka się wielu producentów. Czyli model zaprojektowany genialnie, a w fabryce wykonany średnio.
Ale to jest w sumie złożony problem.
Prawde piszesz. Ogólnie do Roberta nie mam pretensji o wady wagonów, nawet tak nie pomyślałem, bo widziałem jak się starał i cieszył z tego, że powstaje coś fajnego, co nas zadowoli :) Bardziej mu współczuje, bo osobiście bym się wkurzył, gdyby taki projekt wyszedł z wadami. Powtórzę się trzeci raz. Dla mnie wagon jest genialny i jestem w stanie te wady, które mam zaakceptować. Tych bladych plam na drugim wagonie już nie bo szpecą z daleka. W między czasie w swoim wagonie wykryłem cieńsze i bardziej wklęsłe górne ramki w dwóch oknach. Na wprost widać srebrną ramkę, pod kątem 30 stopni i więcej z góry w dwóch oknach już jej nie widać. Ewidentnie wada malowania. No nic, tak musi zostać. Robo, dla Ciebie gratulacje i słowa uznania bo oglądając ten wagon z bliska, po zdjęciu budy, widać ile serca w to włożyłeś. A fabryka to nie kościół, do odpowiedzialności też można ich pociągnąć za wadliwe egzemplarze.

KrystianoV6

Użytkownik
Reakcje
23 1 1
Czy ktoś posiada najnowsze info o dostępności kuszetek?Wszystko poznikało ze sklepów,wiem że były problemy z dodatkowymi siedzeniami,a pozostałe wersje?Pan robert zapewniał że powinno starczyć dla wszystkich...:)

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.019 63 25
W styczniu zamówiłem kuszetke (oliwkowa) z oświetleniem bez dodatkowych siedzeń (zbędny gadżet i koszta), wczoraj dostałem info o możliwości odbioru. Więc jak widać trzeba "klepac" nie co wcześniej.

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
448 8 0
Ja tez miesiąc temu zamawiałem wagon w malowaniu ICC w podstawowej wersji w sklepie DCC24 u Pana Karola i w poniedziałek będę już miał paczkę z kuszetką. Tylko martwią mnie te opinie o wadach jakie występują . :confused: