• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

arturderby

Użytkownik
Reakcje
99 8 0
Była chyba tylko jedna opinia, że coś wystąpiło na wagonie. To czemu "opinie" ? Zawsze można reklamować u producenta.
Ja kupiłem niebieską kuszetkę z oświetleniem, z pewnej odległości ok.
Malowanie pudła, po jednej stronie prześwit farby podkładowej, po drugiej większa skaza, rozmyta farba zanim wyschła z przetarciem aż do plastiku. Mały odprysk farby na rogu wagonu, na jednej ścianie czołowej żle odbity tampodruk. Brak jednej cyfry.
Z wadami już się oswoiłem, reklamował nie będę, ale jak za model za ponad 300 PLN niesmak pozostaje.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
647 30 7
Z wadami już się oswoiłem, reklamował nie będę, ale jak za model za ponad 300 PLN niesmak pozostaje.
No to skoro nie będziesz reklamował to już Twoja sprawa i niesmak możesz też zostawić dla siebie. Tak samo ludzie kupują najnowszy wypust Piko (stonke) i godzą się z tym, że silnik i przekładnia w każdej chwili mogą być do wymiany.

Tak. To ja pisałem. Miałem w ręku dwa wagony w malowaniu IC jeden po drugim z wadami. Pierwszy mam w domu bo wybrałem "mniejsze zło". Może po prostu miałem pecha.
@Franc napisz do Robo, zapewne po tygodniu Ci odpisze ale załatwi sprawę.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Ja już wspomniałem wcześniej, że model jest genialny i nawet z wadami jestem zadowolony bo bije wszystkie kuszetki i sypialne szczegółami i jakością wykonania. A uwagami myślę, że powinniśmy się dzielić, ponieważ może to uczulić co niektórych, kupujących osobiście, do sprawdzania modelu. Jak by nie patrzeć to nie jest tanie hobby i nie każdemu taka kwota wisi. A producent może przecież złożyć reklamację w fabryce i zarządzać naprawienia, wymiany lub zwrotu kosztów z powodu nie wywiązania się z umowy, rękojmi. Nikt nie będzie przy tym stratny. Jeśli nie będziemy reklamować wad jakościowych w modelach, do fabryki nie dotrze informacja, że jest problem i dalej Chińczycy będą walić byki. Jak zaczną dostawać zwroty to może zaczną się bardziej przykładać. Poza tym, odkładając na bok sentymenty, kupując wagon, telewizor, pralkę czy słuchawki płacimy za pełnowartościowy produkt i takiego też oczekujemy więc dlaczego mamy przemilczać wady, oswajać się z nimi? Jako konsumenci mamy pełne prawo do reklamacji produktu nowego wadliwego.

Ostatnio edytowane:

KrystianoV6

Użytkownik
Reakcje
23 1 1
To w tym wypadku szanowny kolega musi się liczyć z możliwością ,że nie otrzyma wagonu tylko zwrot pieniędzy,wagony się rozeszły,no chyba że Pan Robert ma jeszcze coś w rękawie.Nie życzę źle ale jest taka opcja.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.019 63 25
Prawda jest taka że to MY konsumenci kreujemy ceny. Jeśli KAZDY będzie oglądał dokładnie model i jeśli nie kupi go bo MA wady... To producent (nie ważne kto- Piko, Roco, Robo czy ACME) będzie bardziej dokładny przy odbiorze zamówionego towaru z fabryki. Patrzcie proszę na MTB. Ludzie kupują dosłownie syf, chwala się nim... Mimo, że produkt jest polwartosciowy... Jeśli już tak nisko spadlismy ( my konsumenci) to sory... Ale już nie ma co tłumaczyć... Hyh

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Druga transza dotarła albo właśnie dociera, nie wszystkie sklepy dostały tyle, ile chciały. Modelmania i DCC24 mają już tylko w malowaniu IC. Największy wybór jest w tej chwili w Loko-Model. Chyba trzeba się spieszyć z zakupami... Znikają błyskawicznie.

Co do malatury, mam kuszetki z każdej epoki i żadnych skaz nie wykryłem. Więc są to chyba przypadki incydentalne...

Ostatnio edytowane:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.019 63 25
@old_jawa swoja oliwkowa kuszetkę zamawiałem na początku stycznia (przypadkowo) będąc u @karol_mar, w sobotę dostałem info że wagon mam do odbioru. W sumie to pierwszy raz się skusiłem aby kupować model na gorąco. Zobaczę czy było warto. Jeśli jest tak jak tu piszą to szczerze wolę poczekać (jak do tej pory), aż emocje opadną, a modele zaczną wpływać z drugiej ręki bo komuś kropka czy ryska przeszkadza ;) Zobaczcie na wagony TLK. Ile kosztowały jak wychodziły a teraz jak można kupić e dobrej cenie (spotkałem się już z TLK za 190zl) ;)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 61 1
Ja mam zamówioną około 3 tygodniu temu z ŚMR, w takim razie może jeszcze nie dostali, czekam z niecierpliwością. Dzięki wszystkim za odpowiedź :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.678 443 99
Modelmania i DCC24 mają już tylko w malowaniu IC. Największy wybór jest w tej chwili w Loko-Model. Chyba trzeba się spieszyć z zakupami... Znikają błyskawicznie.
IC jeszcze mają.... a była dyskusja swego czasu, że IV epoka nie ma takiego wzięcia jak późniejsze. 'Bam'... i nie ma.... sam się nie załapałem na IVc. Widać za późno złożyłem zamówienie w MM (gdy składałem kuszetka z IVc była w oczekiwaniu, a teraz produkt niedostępny). Myślę, że nie do końca prawdą jest, że IV epoka nie ma (aż takiego) wzięcia. Ludzie z IV epoki, którzy zbierają modele odwzorowane z tego czasu, to /zwykle/ osoby po 40-stce.... A chyba trochę ich jest.... Nie wszyscy interesują się tylko epokami od V w górę.

PS. Czy ma ktoś Świat Kolei 1/2020 w celu potwierdzenia, czy jest tam artykuł o wagonach typu 110A?

Ostatnio edytowane: