• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Jak już je wyjąłem z pudełka, to jeszcze próba oświetlenia. Na razie bez dekodera, zdjęcia z deseczki. Moja subiektywna ocena jest bardzo pozytywna.
Zobacz załącznik 698569 Zobacz załącznik 698570 Zobacz załącznik 698571 Zobacz załącznik 698572 Zobacz załącznik 698573 Zobacz załącznik 698574
Marku, nie będę teraz wagonu rozbierał, więc jeszcze jedno pytanie. Czy do tej listwy można podłączyć diodki do oświetlenia końca składu? Jakby można było prosić o fotkę listwy w całości.
Nie spotkałem się wcześniej w postach od @robo lub też innych, o zastosowaniu w nowych wagonach nowych listew oświetlenia z gniazdem dekodera.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Patrząc na połączenia ścieżek do gniazda dekodera (chyba tylko zasilanie i 2-3 wychodzące), to chyba tam tylko światła końca składu i przedziały się włącza, bez selektywnego włączania przedziałów(?), a szkoda bo możliwości by było chyba więcej z dekoderem plux22. Ale może nie wszystko dostrzegłem na zdjeciach.

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
974 6 0
Jak już je wyjąłem z pudełka, to jeszcze próba oświetlenia. Na razie bez dekodera, zdjęcia z deseczki. Moja subiektywna ocena jest bardzo pozytywna.
Zobacz załącznik 698569 Zobacz załącznik 698570 Zobacz załącznik 698571 Zobacz załącznik 698572 Zobacz załącznik 698573 Zobacz załącznik 698574
Witam,

Dziȩki za szczególowe zdjȩcia. Zastanawia mnie brak klasy (2) oraz piktogramów na oliwkowym wagonie 110Ac z Gdyni. Na dostȩpnych mi zdjȩciach takowe jednak figurują....
I jeszcze jedna mała uwaga..... miȩdzy 6 a 7 cyfrą winna byc kreska, 59-80, na modelu jest bez: 59 80.

Pozdrawiam

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.656 391 7
Witam,

Dziȩki za szczególowe zdjȩcia. Zastanawia mnie brak klasy (2) oraz piktogramów na oliwkowym wagonie 110Ac z Gdyni. Na dostȩpnych mi zdjȩciach takowe jednak figurują....
I jeszcze jedna mała uwaga..... miȩdzy 6 a 7 cyfrą winna byc kreska, 59-80, na modelu jest bez: 59 80.

Pozdrawiam
Bardzo istotne spostrzeżenie! I nikt tego wcześniej nie zauważył? Jeszcze zastanawiam się nad brakiem piktogramów "dla palących" i "dla niepalących" bo w oliwkowym malowaniu takowe występowały pod cyfrą "2".

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Taki system wyłączania oświetlenia był również w bipach RR już dawno temu lecz dotyczył końca składu. Cena 270zl wg mnie nie jest wygórowana.
W porównaniu do ceny kuszetki Piko z jej wiadomym wnętrzem to cena jest rewelacyjna. Zarówno Robo jak i Acme pokazują teraz, że da się zrobić model porządnie odwzorowany w środku i koszta nie są tak wygórowane, jak to odpierał bodajże przedstawiciel Piko. Różnica zaledwie 30-40 zł. Niestety ale teraz uważam, że wagony niemieckiego producenta nie zasługują na klasę Expert i powinny kosztować poniżej 200 zł.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.055 24 8
Nie jestem specjalistą od kolejnictwa, dlatego nie wypowiadam się w temacie dokładności modelu vs prawdziwa kolej, bo dla mnie to hobby i albo coś mi się podoba albo nie. Nie pamiętam jednak modelu, który na tym forum natychmiast po premierze nie zostałby skrytykowany ...., dlaczego nie pisać też o pozytywach?
Czy niektórzy z nas nie za dużo wymagają od tych modeli, przecież zawsze jest opcja NIE KUPUJ.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Usunąłem najbardziej rażąco odbiegające od tematu wpisy. Zostało jeszcze parę mniej "szkodliwych", w których uznałem, że jest trochę treści merytorycznej obok spamu. Jeżeli ktoś uważa inaczej, proszę zgłosić wpis.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Pytanie na temat:
Czy ma ktoś zdjęcia pierwowzoru wagonu kuszetki (oliwkowej) wyprodukowanego przez Robo?
Zostawiłem pytanie do pana Roberta na fejsie podobnej treści jak i też dotyczące funkcjonalności listw oświetleniowych po zamontowaniu dekodera.
Spokojnie, myślę że wszystkiego się wcześniej czy później dowiemy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Mogę potwierdzić, że w praktyce bywało bardzo różnie, więc model Robo może być prawidłowy. Niestety, nie wiem, jak wyglądał ten konkretny wagon, który stał się podstawą do stworzenia modelu.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Patrząc na połączenia ścieżek do gniazda dekodera (chyba tylko zasilanie i 2-3 wychodzące), to chyba tam tylko światła końca składu i przedziały się włącza, bez selektywnego włączania przedziałów(?), a szkoda bo możliwości by było chyba więcej z dekoderem plux22. Ale może nie wszystko dostrzegłem na zdjeciach.
To nie jest złacze Plux22 tylko 21MTC. Identyczne jak w Bipa'ach. Dekoder z Plux22 nie zadziała.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.735 52 5
Tu bez 2ki :)
Moje ulubione zdjęcie. Nie wiem kto jest autorem.

Edit:
Zauważyłem też, że pojawienie się 2ki na wagonie ma też związek z typem wagonu, ale nie znam się na tym aż tak.
Sądzę, że koledzy tu mają większą wiedzę na ten temat.
Kuszetka Wrocław.jpg

Ostatnio edytowane: