• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.735 52 5
Czekałem na tą kuszetkę 30 lat - doczekałem się. Kolejne marzenie spełnione. Na razie oliwka, niebieska za jakiś czas. :)
Patrząc na wykonanie i cenę grzechem jest i byłoby marudzenie z jakiegokolwiek powodu. Modelarstwo zawsze będzie miało znamię kompromisu.
Więc skończcie proszę, bo żaden z Was nie podjął próby i ryzyka, jakie podjął pan Robert.
Ze względów finansowych mam na razie tylko jeden wagon od Robo, ale napewno nie ostatni.

ALB_ert

Użytkownik
KKMK
Reakcje
60 5 0
Hmmm, miało być drożej o 20zł od PIKO, a jest 50...:ostrozny:
Pomijając faktyczne ceny ustalane przez sklepy, a biorąc pod uwagę "cenę sugerowaną" Piko , to kuszetki od Robo droższe są właśnie o te ok. 20 zł (bez oświetlenia). Także biorąc pod uwagę jakość wykonania Robo, w szczególności wnętrza + dodatkowe fotele do jazdy dziennej, to różnica w cenie jest niewielka, a sama cena niewygórowana, sam spodziewałem się modelu bez oświetlenia za ok. 300 zł.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Dobrze że jest możliwość kupienia bez oświetlenia bo brak możliwości jego wyłączenia to jest absurd. Mam wagony firmy R37 i tam też jest zamontowane oświetlenie, ale pod spodem wagonu jest pstryczek aby można było zdecydować czy się je w danym momencie chce czy nie
Po pierwsze, bardzo mało jest na rynku modeli pojedynczych wagonów z fabrycznie zamontowanym oświetleniem (pomijam zespoły trakcyjne, czy całe składy z centralnie sterowanym oświetleniem), więc trudno tu porównywać wyroby Robo z innymi. Ja znam tylko jednego producenta modeli wagonów z oświetleniem, właśnie wspomnianą firmę R37. Nie wiem, ile one teraz kosztują, ale parę lat temu, gdy się pojawiły, cena wynosiła o połowę więcej, niż porównywalnych modeli bez oświetlenia innych firm. Wagony SNCF produkcji REE były wtedy w cenie ok. 50 euro, a modele R37 tych samych wagonów kosztowały ok. 75 euro. Tak, że porównywanie modeli Robo z R37 chyba nie ma większego sensu. A już używanie słów typu "absurd" wydaje mi się nie na miejscu.
Ramki są grubsze. Ale mam wrażenie że Robo zrezygnował z próby oddania szczegółów ich konstrukcji.
A jakich szczegółów by Kolega oczekiwał?
Czyli mamy już do czynienia z zupełnie inną półką cenową, niż poprzednie wypusty ROBO, które cenowo klasyfikowały się obok PIKO.
Osobiście uważam że te wagony nigdy nie powinny być w przedziale cenowym PIKO.
Pozostaje nam cieszyć się, że początkowo Robo stosował ceny promocyjne na swoje modele, jako wówczas nowość na rynku. ;)

A po drugie, zwróćcie uwagę, że jest to w ofercie Robo pierwszy model wagonu z 10 przedziałami, co daje nadzieję na zwykłe "dwójki" czy bar w oparciu o tę samą formę.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.735 52 5
Nie było mowy o cenie - były spekulacje. Wielokrotnie pytałem Robo o cenę, dopiero dzisiaj okazało się jaka jest.
Bezsensowna dyskusja. Zamiast się cieszyć, że jest kolejny model POLSKIEGO wagonu (nie przemalowanki) i jest zapowiedź kolejnych.
Ech...Polaczki ;)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Jak to jest, że na wagony ACME nie słychać marudzenia tylko sprzedają się na pniu? Co poniektórzy chcieliby mieć kabanosy po cenie pseudo-solankowej szynki po 20 zł... Jakoś kosztuje i tyle.
No w sumie...:niepewny:

Wagony SNCF produkcji REE były wtedy w cenie ok. 50 euro, a modele R37 tych samych wagonów kosztowały ok. 75 euro. Tak, że porównywanie modeli Robo z R37 chyba nie ma większego sensu. A już używanie słów typu "absurd" wydaje mi się nie na miejscu.
Nie było moim zamiarem czynić porównań między ROBO a R37. Chodziło mi wyłącznie o zastosowane przez R37 rozwiązanie. No bo uczciwie, cały czas włączone oświetlenie wnętrza jest trochę słabe.

Bezsensowna dyskusja. Zamiast się cieszyć, że jest kolejny model POLSKIEGO wagonu (nie przemalowanki) i jest zapowiedź kolejnych.
Ech...Polaczki ;)
Też się zgadzam. Tylko dlaczego jest tyle jadu w przypadku niemieckiej konkurencji, która dała nam tyle modeli wagonów i lokomotyw? Czemu tu też nie potrafimy się cieszyć że jest kolejny i kolejny i kolejny model ?

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Większy sens ma już dyskusja o samej cenie niż dyskusja na temat dyskusji o cenie :) Cóż złego w tym, że ktoś liczył na niższą cenę, każdy by chciał taniej :) No, ale jak się policzy oszczędności na tym, że ma się wagon Robo, a nie PIKO, gdzie doprowadzenie wnętrza do wyglądu i jakości Robo będzie sporo kosztowało, to cena 270 to prawie dumpingowa jest :)))) Podobnie z osobowymi, w PIKO trzeba by dokupić i zamontować półki na bagaże, stoliki pod oknami, a w Robo tylko firanek i koszy na śmieci brakuje (a cena praktycznie ta sama) :)))) Czysty zysk :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.855 525 30
Nie było moim zamiarem czynić porównań między ROBO a R37. Chodziło mi wyłącznie o zastosowane przez R37 rozwiązanie. No bo uczciwie, cały czas włączone oświetlenie wnętrza jest trochę słabe.
Ja tylko zwróciłem uwagę na fakt, że model sporo droższy ma też sporo zalet w porównaniu z tańszym. O ile wiem, wagony R37 mają wbudowany dekoder, ale głowy nie dam. Robo zdecydował się na rozwiązanie prostsze i tańsze, jest też dostępna wersja bez oświetlenia, więc jest wybór. A określanie tego jako "trochę słabe" też uważam za przesadne. Pewnie można byłoby dać przełącznik pod podwoziem, ale pytanie, ile by to kosztowało? Boję się, że jednak sporo, bo wymagałoby to pewnie dwóch wersji podwozia i trochę robocizny, żeby to wszystko zmontować. Koszt samego przełącznika wydaje się przy tym mało znaczący. Zdecydowanie prościej jest włożyć do normalnego modelu listwę oświetleniową.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.204 216 0
Dobrze że jest możliwość kupienia bez oświetlenia bo brak możliwości jego wyłączenia to jest absurd.
W wagonie zamontowana jest zaślepka, po jej wyjęciu i montażu dekodera mamy normalną możliwość sterowania oświetleniem. Więc brak wyłączenia oświetlenia to plotka lub brak wiedzy.
81EF8B64-FFEB-4F50-9FA7-97E2AD3B33D9.jpeg
E65F1FA5-CFC7-48DA-AF09-0C996360C55E.jpeg
FA9DA671-B24C-4737-961E-CD5B9B154401.jpeg

Zdjęcia dodatkowych, złożonych siedzeń, można sobie zrobić dowolną konfigurację.
A33C2863-8860-4A68-A4EB-F51BEE4480A9.jpeg
5D0FCAF7-74A5-4FC9-833F-AC8B661A0CC0.jpeg
Tak na gorąco.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
W wagonie zamontowana jest zaślepka, po jej wyjęciu i montażu dekodera mamy normalną możliwość sterowania oświetleniem. Więc brak wyłączenia oświetlenia to plotka lub brak wiedzy.
Zobacz załącznik 698525 Zobacz załącznik 698526 Zobacz załącznik 698527
Zdjęcia dodatkowych, złożonych siedzeń, można sobie zrobić dowolną konfigurację.
Zobacz załącznik 698528 Zobacz załącznik 698529 Tak na gorąco.
I wszystko w temacie. Może w końcu co niektórym spekulantom pozamykają się twarze i przestaną klepać w klawiatury.