• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 90 3
To jest ten moment kiedy karta może się odwrócić na korzyść Robo, tylko trzeba prowadzić konsekwentną politykę. Nie bawić się w przemalowanki ryflaków w barwy KM czy inne absurdy, a drenować portfele dobrze wykonanymi modelami, które stanowią konsekwentną ciągłość. Jeżeli Robo zacznie raczyć nas dobrze odworowanymi modelami na podstawie których będzie można stworzyć składy 3-4 wagonowe, to wystawiam bez większego sentymentu wszystkie pikowskie 111A i 112A na giełdzie.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Nie było mowy o cenie - były spekulacje. Wielokrotnie pytałem Robo o cenę, dopiero dzisiaj okazało się jaka jest.
Bezsensowna dyskusja. Zamiast się cieszyć, że jest kolejny model POLSKIEGO wagonu (nie przemalowanki) i jest zapowiedź kolejnych.
Ech...Polaczki ;)
Panowie, spokojnie. Nikt z nas tu przecież nie odniósł się krytycznie do ceny wagonów Robo. To po co na nawalanka. Cena została wspomniana, nikt nie ocenił jej negatywnie, moim zdaniem jest zupełnie adekwatna do wykonania, a tu nagle Polaczki itp.

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.573 42 1
Zdjęcia dodatkowych, złożonych siedzeń, można sobie zrobić dowolną konfigurację.
Dla co niektórych zbieraczy, kolekcjonerów (o spekulantach nie wspomnę) może się okazać to zadanie zbyt karkołomnym - przecież niektórzy nawet nie wyciągną tego modelu z pudełka, a co dopiero otworzyć budę i zrobić dowolną konfigurację leżanek. Kto bawił się w odwzorowywanie wnętrza jakiegokolwiek wagonu, to wie ile pracy trzeba włożyć, aby przedział jako-tako wyglądał. Tutaj macie podane na tacy.
Ten model powinien kosztować o wiele więcej - maruderom taka cena zamknęłaby ostatecznie usta oraz chęć zakupu.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.442 486 107

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Więc brak wyłączenia oświetlenia to plotka lub brak wiedzy.
Trochę kolega Kempol przesadził z brakiem wiedzy. Koledze DieselPower chodziło o to, że nie ma dostępnego na zewnątrz wyłącznika, jak w modelach R37. Po otwarciu modelu można zrobić wszystko, włożyć dekoder, jeśli jest gniazdo, albo samemu go podłączyć jeśli gniazda nie ma, albo wstawić kontaktron, albo wyłącznik - nie o to chodziło. Ale powtarzam, i tu zgadzam się z kolegą Kempolem, mówienie o absurdzie też jest grubą przesadą.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Zapytam - czy kuszetka służąca jako wagon do nocnych pociągów powinna mieć oświetlenie przedziałów czy np tylko korytarza?
Bo jak już zabawiamy się w dywagacje służące szczegółom odwzorowania wnętrza wagonu /uważam w oryginale za bardzo dobre/ to mogę się pokusić o stwierdzenie że na leżankach brakuje "trójkątnych" poduszek, które po złożeniu robiły za podłokietniki. ;)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.442 486 107
Acha. Czy będzie się dało po zamontowaniu dekodera sterować oświetleniem w sposób inny niż tylko świecą wszystkie naraz/nie świeci nic? Czy możliwości będą takie aby np tylko w kilku przedziałach włączyć? To by było fajne.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Przyznaję się, że to ja pierwszy napisałem, że oświetlenia nie można wyłączyć. Mam listwy oświetleniowe od ROBO do ryflaków i w nich nie ma miejsca na dekoder. Nie wiedziałem że w tej chwili w nowych wagonach są montowane nowsze listwy z gniazdem na dekoder i na tej podstawie napisałem swój komentarz. Dzięki @Kempol za tę nieznaną dla mnie do tej pory informację;) . To teraz jeszcze do tych 330 trzeba doliczyć koszt dekodera ;). Może i drogo ale moim zdaniem warto. Zawsze można kupić sobie taniej np. wagon PIKO z lat 70-ych za 20zł i też (chyba) będzie jeździł. Jeszce co do ceny to listwa oświetleniowa PIKO kosztuje 70-80 zł, ROBO 40zł.
Co do dzisiejszej premiery to mogę się pochwalić, że i ja zakupiłem, z czego jestem bardzo zadowolony ;):):p.
Wagony ROBO to nie jedyna rzecz, jaka mnie dziś bardzo ucieszyła, ale to już temat przynajmniej na dwa inne wątki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
czy kuszetka służąca jako wagon do nocnych pociągów powinna mieć oświetlenie przedziałów czy np tylko korytarza?
Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby dało się oświetlenie przedziałów osobno włączać i wyłączać. Przy wyłączonym świetle w przedziałach wciąż świeci się blade, niebieskie światło w lampie sufitowej. Dawniej nie dało się tego wyłączyć, jak jest teraz, nie wiem. No i są lampki "do czytania" w ścianach, przy głowie każdej leżanki. :p

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
306 24 5
Ja tylko dodam, że w modelach Robo bez oświetlenia, montowanie są blaszki do odbioru prądu,w Piko tego nie ma.
Na Facebooku Robo napisał cytuję "Z gniazdem pod dekoder DCC. Dodatkowo niedługo będzie też dostępna listwa z zamontowanym dekoderem cyfrowym i to będzie jedna z lepszych listw na rynku. Zleciliśmy ich produkcję profesjonalnej fabryce, która zajmuje się oświetleniami do modeli kolejowych."

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby dało się oświetlenie przedziałów osobno włączać i wyłączać. Przy wyłączonym świetle w przedziałach wciąż świeci się blade, niebieskie światło w lampie sufitowej. Dawniej nie dało się tego wyłączyć, jak jest teraz, nie wiem. No i są lampki "do czytania" w ścianach, przy głowie każdej leżanki. :p
Dlatego też nabędę gdyńską kuszetkę gdyż bliźniaczą o nr 80 225 też st. mac. Gdynia miałem ongiś przez tydzień podróżować po Polsce w ramach praktyk studenckich. Sterowanie oświetleniem przedziału jak na tamte lata było zupełnie znośne. Ale ja znowu przenoszeniem tego na modele nie jestem wielkim zwolennikiem. Tak samo jak np sygnały końca pociągu w wagonie świecą w obu kierunkach.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 392 7
Oświetlenie musi być, w nocy się do spania wyłącza, ale że jeździmy częściej wieczorami niż w nocy, to oświetlenie ma prawo być jeszcze włączone - pasażerowie jeszcze nie śpią, ale leżeć mogą :)))
Oczywiście że tak. Pod drobnym warunkiem że świetlówka w przedziale nie piszczy jak oszalała albo współpasażerowie są zgodni w materii...:D