• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

robo

Znany użytkownik
Reakcje
642 11 6
o_O Skąd wam przyszło na myśl, że wycofuje wagony?????. Napisałem, że jest teraz ostatnia szansa na ich zakup, ponieważ po wyprzedaniu stanów magazynowych na chwilę obecną PISZĘ NA CHWILĘ OBECNĄ, A NIE NA ZAWSZE wagony Intercity nie będą wznawiane. Trzeba iść zgodnie z ustalonym harmonogramem inaczej wagony z IV epoki, na które tak wiele osób czeka pojawiłby się za kilka lat. Dopiero po wydaniu zamierzonych malowań oraz epok, niektóre malowania będą wznowione z innymi numerami stacjami i być może w innej konfiguracji (ryflowany dach, ogrzewanie nawiewne, zaokrąglone okna itp).
Odnośnie wagonów TLK jak już pisałem wcześniej, to samo dotyczy się wszystkich malowań nie będa na dzień dzisiejszy wydawane inne przydziały i numery CO NIE ZNACZY, ŻE ICH JUŻ WIĘCEJ NIE BĘDZIE LUB PRODUKCJA BĘDZIE ZAKOŃCZONA ITP.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Biorąc rzeczy na logikę, skoro Tillig z tej samej formy tyle modeli wyprodukował i sprzedał czemu miały by nowe malowania IC nie powstać w bliżej nieokreślonej przyszłości... hmmm...

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
No cóż "mistrzu logiki" odpowiem Ci. Bo za marką Tillig stoi cały koncern. A jak Robo przejedzie samochód albo aresztuje ABW to nie będzie komu wznawiać malowań. Zajarzyłeś?
Tzn planujesz go przejechać samochodem czy donieść na niego do ABW? Ja zakładam że jednak jak długo firma będzie miała dodatni bilans finansowy modele będą powstawały, po co w to mieszać ABW i szalonych kierowców zabójców?

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
o_O Skąd wam przyszło na myśl, że wycofuje wagony?????. Napisałem, że jest teraz ostatnia szansa na ich zakup, ponieważ po wyprzedaniu stanów magazynowych na chwilę obecną PISZĘ NA CHWILĘ OBECNĄ, A NIE NA ZAWSZE wagony Intercity nie będą wznawiane. Trzeba iść zgodnie z ustalonym harmonogramem inaczej wagony z IV epoki, na które tak wiele osób czeka pojawiłby się za kilka lat. Dopiero po wydaniu zamierzonych malowań oraz epok, niektóre malowania będą wznowione z innymi numerami stacjami i być może w innej konfiguracji (ryflowany dach, ogrzewanie nawiewne, zaokrąglone okna itp).
Odnośnie wagonów TLK jak już pisałem wcześniej, to samo dotyczy się wszystkich malowań nie będa na dzień dzisiejszy wydawane inne przydziały i numery CO NIE ZNACZY, ŻE ICH JUŻ WIĘCEJ NIE BĘDZIE LUB PRODUKCJA BĘDZIE ZAKOŃCZONA ITP.
Dziękuję za odpowiedź. Proszę tylko o jedną informację. Jak pisałem już, planuję złożenie składu tylko w malowaniu TLK. Czy w planach realizacyjnych, ale tych rzeczywistych a nie na zasadzie "co nie znaczy, że ich już więcej nie będzie", pojawią się przynajmniej 3 wagony 2 klasy (niezdeklasowane lub zdeklasowane ale już w niebieskich barwach) w malowaniu TLK. Bardzo proszę o odpowiedź.

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 0 0
Jakiś czas temu zakupiłem jedynkę Robo. Wagon jest wspaniale wykonany. Mam tylko drobne zastrzeżenia / wątpliwości:

1. Metalowe ramy okien są słabo widoczne w porównaniu z Tilligiem i Roco (i chyba rzeczywistością).

2. Bardzo trudno wyciągało mi się sprzęgi. Jeden wyciągałem dwa dni, drugi poszedł szybciej, ale tylko dlatego, że wiedziałem już, że potrzebne jest rozwiązanie siłowe.

3. W podwoziu zauważyłem, że dwie rurki wiszą luzem i nie są przymocowane do zbiorników (--> zdjęcie).

4. Przy wózkach są takie wygięte druty (pewnie są tutaj osoby, które wiedzą, jak te druty się nazywają, ale ja nie wiem) i nie jestem pewien, czy nie brakuje mi jednego takiego druta od strony korytarza w jednym z wózków. Jeżeli ktoś zechce porównać ze swoim wagonem, to proszę o info, czy ma tak samo, jak ja, czy inaczej (--> zdjęcie).

robo_1.jpg
robo_2.jpg
robo_3.jpg

Tyle drobnych uwag. Czekam cierpliwie na dalsze produkcje Robo: jedynki, dwójki i... ryflaki.

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Jakiś czas temu zakupiłem jedynkę Robo. Wagon jest wspaniale wykonany. Mam tylko drobne zastrzeżenia / wątpliwości:

1. Metalowe ramy okien są słabo widoczne w porównaniu z Tilligiem i Roco (i chyba rzeczywistością).

2. Bardzo trudno wyciągało mi się sprzęgi. Jeden wyciągałem dwa dni, drugi poszedł szybciej, ale tylko dlatego, że wiedziałem już, że potrzebne jest rozwiązanie siłowe.

3. W podwoziu zauważyłem, że dwie rurki wiszą luzem i nie są przymocowane do zbiorników (--> zdjęcie).

4. Przy wózkach są takie wygięte druty (pewnie są tutaj osoby, które wiedzą, jak te druty się nazywają, ale ja nie wiem) i nie jestem pewien, czy nie brakuje mi jednego takiego druta od strony korytarza w jednym z wózków. Jeżeli ktoś zechce porównać ze swoim wagonem, to proszę o info, czy ma tak samo, jak ja, czy inaczej (--> zdjęcie).

Zobacz załącznik 342924 Zobacz załącznik 342925 Zobacz załącznik 342926
Tyle drobnych uwag. Czekam cierpliwie na dalsze produkcje Robo: jedynki, dwójki i... ryflaki.
Mam w kolekcji wyselekcjonowane na razie 4 sztuki i wszystkie mają te same rozwiązania.
Ad.1 modele posiadają stary typ okien, bez zaokrąglonych narożników. Według mnie odtworzone są ok.
Ad.2 To prawda. Ja wyjmowałem sprzęgi trochę "na siłę" po wychyleniu gniazda maksymalnie w lewo. Ciężko się je wyjmuje ale nie zajmuje to aż tak długo.
Ad.3 wszystkie moje modele tak mają. Wygląda na to, że producent nie zalecał ich wklejania.
Ad.4 To prawda. Brakuje Ci tego przewodu. U mnie we wszystkich wagonach są po 2 na wózek.
Z tego co wiem to są przewody uziemienia.
Mają za zadanie zbierać i poprzez wózek odprowadzić ładunek elektryczny z wagonu do szyn.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
642 11 6
Sprzęgiem wyjmuje się bardzo prosto. Ściskając pencetą końcówkę sprzegu osadzone go w gdzieździe i pociągające go w kierunku od wagonu. Wyskoczy bez problemu. Odnośnie części zapasowych to mają być za jakieś 2 do 3 tygodni.

Ostatnio edytowane:

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Ad.4 To prawda. Brakuje Ci tego przewodu. U mnie we wszystkich wagonach są po 2 na wózek.
Z tego co wiem to są przewody uziemienia.
Mają za zadanie zbierać i poprzez wózek odprowadzić ładunek elektryczny z wagonu do szyn.
Uziemnienie jest przytwierdzone od pudła bezpośrednio do ramy wózka.
To czego brakuje w modelu Hydrus'a to wężyk powietrzny od układu przeciwpoślizgowego.

Reakcje
56 3 0
Dzisiaj dotarł do mnie wagon 112Ag PKP IC.
Powiem szczerze że model jest piękny!!! Szkoda że taki drogi, ale w modelmani można go kupić w całkiem rozsądnej cenie.
Gratuluję panie ROBO za stworzenie takiego cuda! Życzę Panu samych sukcesów, oraz aby udało się Panu skutecznie powiększać naszą kolekcję! Powodzenia! :)

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Takie mi się pytanie nasuwa, dlaczego w sklepie MM długość wagonu jest ustalona na 303mm? Jakiś drobny błąd czy mi się miarka skurczyła? :):) Jeśli już gdzieś o tym było to przepraszam :)