• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.479 443 99
No niestety nie w tym przypadku.....
Tak jak drzwi bagażowe w 609A...
Ooo... tu mnie zaskoczyłeś. Przyjrzę się co jest nie tak.
Nie bardzo widzę sens wypuszczania takiego składu z wagonami, które już wcześniej były w sprzedaży.
Niektóre nawet niedawno (bar/2 np)
Jak pisała firma Robo Modele, motywacją dla nich w wypuszczeniu tego zestawu było zmaterializowanie w modelu "historycznych wagonów inspirowanych legendarnym składem pociągu OST-WEST." Widać firma i tym razem przyjęła taktykę wypuszczenia setów z wagonami do konkretnych składów (tak jak było w przypadku ODRY)...
Ale fakt, zgadzam się z tym, że wielu z nas posiada po kilka wagonów do poszczególnych składów ze stacji SZCZECIN, czy GDYNIA i fajnie było by, gdyby Robo Modele pomyślało o tych posiadaczach ich modeli i dało możliwość zakupu wagonów pojedynczo do tych składów (np. bagażowy).
Niepewne mamy czasy, ale może kiedyś te pojedyncze wyjdą... Trzeba się w cierpliwość uzbroić, ale już kiedyś /2022/ pan Robert w materiale dot. 111As ze stacji Szczecin wspomniał, że planuje uzupełnianie tamtych składów nowymi sukcesywnie pojawiającymi się podtypami Y-greków "tak aby można było uzbierać pełen skład". Minuta 2:11 tego materiału:

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.377 504 30
Wcześniej wyszedł sam wagon 2kl/bar i jak ktoś chciał sam bagażowy/2kl, to musiał ten bar sprzedawać.
Chyba jednak w sprzedaży nie było samego oliwkowego wagonu 2 kl. z barem. Ja chciałem tylko bar i musiałem kupić ten zestaw, a potem sprzedać wagon 2 kl./bagaż.
taktykę wypuszczenia setów z wagonami do konkretnych składów (tak jak było w przypadku ODRY)...
"Odra" chyba nie jest najlepszym przykładem, bo wagony w tym malowaniu zasadniczo nie jeździły pojedynczo w innych pociągach (wiem, że się zdarzało). Czym innym jest jednak wypuszczenie w zestawie modeli w malowaniu standardowym, w którym te same wagony mogły pojawiać się w wielu różnych pociągach - "Odry" to jednak nie dotyczy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.619 50 5
Rozumiem, tylko Odra jest "inna". A wagony z Ost-Westa w większości wypuszczone wcześniej, nie są "inne".

Chyba jednak w sprzedaży nie było samego oliwkowego wagonu 2 kl. z barem. Ja chciałem tylko bar i musiałem kupić ten zestaw, a potem sprzedać wagon 2 kl./bagaż.
Tak, racja. Pomerdało mi się z Piko. Oni taki też wydali.
Co poniekąd potwierdza to, co napisałem wcześniej. (pomijając różnice pomiędzy tymi wagonami).

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Wiecie co mnie martwi z wagonami od Robo? Że rysunki bardziej odpowiadają modelom PIKO, niż Robo. Przykład z modelem wagonu klasy 1/2 typ 104Af:

Na górze rysunek, na dole rzeczywisty model z edycji SZCZECIN IVc:

A tu PIKO:

Pisałem o tym w TYM wątku.

Dlaczego do tego wracam? Wracam, bo zaskoczyły mnie te rysunki opublikowane przez Robo Modele, że nie odpowiadają.... modelom. :niepewny:
Nie to abym się czepiał, sam mam wagony z edycji "Gdynia" i nie mam zamiaru się ich pozbywać. Po prostu lubię jak wszystko się zgadza, ale jak patrzę na rysunek vs model, to zastanawiam się, co poszło nie tak...
To ułożenie skrzyń w podwoziu w stosunku do okien to ktoś na oko projektował?
Pytanie bardziej zasadne, to czy rysunki poglądowe w 100% odpowiadają rzeczywistym wagonom, czy jest to tylko szablon, na który nanoszone są kolory i oznaczenia:niepewny:
Tak naprawdę, jednoznaczne rozstrzygnięcie problemu czy model jest prawidłowo odwzorowany, może nastąpić tylko poprzez porównanie z prawdziwym wagonem.
Wydaje się, że nie ma o co "kruszyć kopii" co do zestawu OST-WEST (czy powinien być sprzedawany jako całość czy na pojedyncze modele). Jest to jak najbardziej typowe zagranie marketingowe, jak za jednym zamachem, sprzedać cztery modele a nie jeden czy dwa. A czy to nazwiemy "kultowe", "wyjątkowe", "jedyne" itp. to jest sprawa wtórna.
I raczej bym nie liczył, że modele w podobnym malowaniu/oznaczeniu zostaną wydane w najbliższej przyszłości. Nawet jak się szybko sprzeda zestaw, to bardziej spodziewałbym się jego reedycji niż czegoś nowego.

Ps. Ło matko:eek:, dopiero teraz zorientowałem się, że Kolega @garou to... były Kolega @J1974H0.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.619 50 5
Były z tej stacji i tą datą rewizji?
Myślę, że większość ludzi ma to gdzieś.

Szczerze, nie ważne, czy widzisz prawdziwy pociąg, czy model - czy podchodzisz z lupą i sprawdzasz, czy się zgadza?
Szczególnie w biegu owego pociągu....

Zainteresowana tym jest naprawdę garstka...

To pytanie więc, nie do końca jest bez sensu, ale może nie mieć tu (aż takiego) znaczenia.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.479 443 99
He he... Też nie umiałem się zorientować kto ze znanych osób się ukrywa pod nowym nickiem. Teraz wszystko jasne. :)
Od razu domyślam się, że o mnie chodzi. Tak. Zmieniłem adres e-mail oraz od razu nick. Nie ma w tym nic dziwnego, a wszystko uzgodniłem z Adminem. Argumentem ku temu że to żadna konspiracja jest fakt, że nie unikam swoich starych wpisów pod poprzednim nickiem, które teraz podpisane są nowym plus dodatkowo /tak jak zresztą kolega/ z imienia i nazwiska, w odróżnieniu od wielu dalej anonimowych bojących się ujawnić użytkowników. Jaki w związku z tym problem, że o tym wspominasz na forum w tematach modelarskich? Moim zdaniem problem by był, gdybym wypierał się dawnych wpisów i pisał pod nowym anonimowym nickiem. Zamiast szukać "sensacji", może lepiej wrócić do modeli?

PS. Z tym "znanych osób" to chyba przesadzasz :)

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Ps. Ło matko:eek:, dopiero teraz zorientowałem się, że Kolega @garou to... były Kolega @J1974H0.
Bardzo dobrze, że Kolega o tym wspomniał, w życiu bym się nie pokapował. Dobrze wiedzieć. Dziwiło mnie tylko, że ten nowy, choć często i gęsto się udzielający użytkownik, ma już tyle ocen. :p
Zmieniłem adres e-mail oraz od razu nick.
Tylko dlaczego inni muszą to zauważyć? Nie lepiej byłoby to samemu ogłosić? Nie byłoby żadnych podtekstów ;).
PS. A skąd taki nick? Jest Kolega fanem francuskiego piosenkarza o tej samej nazwie? ;)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.479 443 99
Tylko dlaczego inni muszą to zauważyć? Nie lepiej byłoby to samemu ogłosić? Nie byłoby żadnych podtekstów ;).
A czy ja jestem prezydentem, że mam coś ogłaszać :) ?
Stwierdziłem, że wystarczy, iż wszystkie dotychczasowe wpisy zostaną okraszone nowym nickiem, który bardziej mi się podoba i nawiązuje do mojej ksywy, niż tamten, który postanowiłem zmienić przy okazji zmiany adresu e-mail.
Dodatkowo pospisuję się z imienia i nazwiska. Często na forum postulowano o jawność użytkowników. Zresztą też uważam, że to słuszne i 'dorosłe'.
Może ktoś się nie zgadzać, ale widzę jak łatwo przychodzi pisanie różnych rzeczy, gdy się jest anonimowym. Podpisanie się to barnie odpowiedzialności. Ja się nie boję brać odpowiedzialności, stąd dawne wpisy są z nowym nickiem. Nikt święty nie jest, niektórych wpisów żałuję, ale cóż... życie. Ważne by wyciągać wnioski i iść do przodu z nowymi doświadczeniami.

Nie ciągnijmy tego. Raczej nie miejsce tu na to i na pewno wielu z was to nie interesuje by tu to kontynuować. Pozdrawiam.

PS. Dlaczego 'garou'? Jak wspomniałem... lokalnie koledzy na mnie tak mówią zamiast Jarek. Pewnie od imienia, choć podejrzewam, że w tłumaczeniu nic to nie ma do rzeczy.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Podobno na naszą prośbę zestawy OST-WEST można już kupić w przedsprzedaży w sklepie robo.eu.com w cenie:
- zestawy bez oświetlenia 1 460,00 zł (200020) - 365,00 zł za pojedynczy wagon;
- zestaw z oświetleniem 1 676,00 zł (200021) - 419,00 zł za pojedynczy wagon.
Zestaw ma być dostępny od połowy XII 2023 r.

W skład zestawu wchodzą następujące modele wagonów:
1. Wagon bagażowy 209C PKP 51 51 95-80 027-8, data rewizji 91.03.25;
2. Wagon z miejscami do spania (kuszetka) 110Ac PKP 51 51 59-80 228-6, data rewizji 91.05.09;
3. Wagon barowy 113A PKP 51 51 88-70 079-0, data rewizji 91.08.15;
4. Wagon osobowy 1/2 kl. 104Af PKP 51 51 59-80 228-6, data rewizji 91.03.21.
Stacja: Warszawa Grochów.

Z opisu prodecenta:
Wagony pasują do pociągu Ost West z lat 90.
Zestaw ten cechuje się szczegółowym wykonaniem, uwzględniającym:

• Realistyczne odwzorowanie baru z oszkleniem.
  • W pełni odtworzona kuchnia.
  • Charakterystyczny kształt stołów z epoki IV.
  • Oddzielnie montowane siedzenia.
  • Wyraźne oddzielenie przestrzeni barowej od przedziałów.
  • Odwzorowanie przedziału magazynowego.
  • Replika przedziałów 2 klasy.
  • Charakterystyczne oznaczenia wnętrza, takie jak BAR czy WARS.
  • Wnętrze pomalowane zgodnie z historyczną kolorystyką dla danego typu wagonu
Ten model nawiązuje do legendarnego pociągu "Ost-West Express", który przez wiele lat był kluczowym połączeniem na sieci PKP. Jako kontynuacja słynnego "Nord Express", zapewniał trasę z Warszawy na Zachód Europy, w szczególności do Paryża, Brukseli, Ostendy, Rotterdamu, Hoek van Holland oraz za pośrednictwem promów i kolei brytyjskich do Londynu.
W zestawie znajduje się również miniatura tablic kierunkowych, które można samodzielnie zamontować na pudle wagonu. Zauważenie błędu w nazwie stacji Jeumont na tablicy jest wierną reprodukcją oryginalnej tablicy z wagonu sypialnego Wars znanego z filmu wideo zarejestrowanego zimą 1994 roku w Zbąszynku (dostępnego na platformie
YouTube).

Ps. Niestety mamy kolejną podwyżkę ceny za modele. Zaczyna być to już kuriozalne. Inflacja nie tylko w Polsce zdecydowanie się obniża, waluta się umacnia a ceny w górę. Coś tu nie gra...:(

Darek

Użytkownik
Reakcje
42 53 3
Podobno na naszą prośbę zestawy OST-WEST można już kupić w przedsprzedaży w sklepie robo.eu.com w cenie:
- zestawy bez oświetlenia 1 460,00 zł (200020) - 365,00 zł za pojedynczy wagon;
- zestaw z oświetleniem 1 676,00 zł (200021) - 419,00 zł za pojedynczy wagon.
Zestaw ma być dostępny od połowy XII 2023 r.

W skład zestawu wchodzą następujące modele wagonów:
1. Wagon bagażowy 209C PKP 51 51 95-80 027-8, data rewizji 91.03.25;
2. Wagon z miejscami do spania (kuszetka) 110Ac PKP 51 51 59-80 228-6, data rewizji 91.05.09;
3. Wagon barowy 113A PKP 51 51 88-70 079-0, data rewizji 91.08.15;
4. Wagon osobowy 1/2 kl. 104Af PKP 51 51 59-80 228-6, data rewizji 91.03.21.
Stacja: Warszawa Grochów.

Z opisu prodecenta:
Wagony pasują do pociągu Ost West z lat 90.
Zestaw ten cechuje się szczegółowym wykonaniem, uwzględniającym:

• Realistyczne odwzorowanie baru z oszkleniem.
  • W pełni odtworzona kuchnia.
  • Charakterystyczny kształt stołów z epoki IV.
  • Oddzielnie montowane siedzenia.
  • Wyraźne oddzielenie przestrzeni barowej od przedziałów.
  • Odwzorowanie przedziału magazynowego.
  • Replika przedziałów 2 klasy.
  • Charakterystyczne oznaczenia wnętrza, takie jak BAR czy WARS.
  • Wnętrze pomalowane zgodnie z historyczną kolorystyką dla danego typu wagonu
Ten model nawiązuje do legendarnego pociągu "Ost-West Express", który przez wiele lat był kluczowym połączeniem na sieci PKP. Jako kontynuacja słynnego "Nord Express", zapewniał trasę z Warszawy na Zachód Europy, w szczególności do Paryża, Brukseli, Ostendy, Rotterdamu, Hoek van Holland oraz za pośrednictwem promów i kolei brytyjskich do Londynu.
W zestawie znajduje się również miniatura tablic kierunkowych, które można samodzielnie zamontować na pudle wagonu. Zauważenie błędu w nazwie stacji Jeumont na tablicy jest wierną reprodukcją oryginalnej tablicy z wagonu sypialnego Wars znanego z filmu wideo zarejestrowanego zimą 1994 roku w Zbąszynku (dostępnego na platformie
YouTube).

Ps. Niestety mamy kolejną podwyżkę ceny za modele. Zaczyna być to już kuriozalne. Inflacja nie tylko w Polsce zdecydowanie się obniża, waluta się umacnia a ceny w górę. Coś tu nie gra...:(
Może tu chodzi o relację Juan-USD, USD-PLN???