• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
658 5 2
W sklepie ROBO zestaw ODRY kosztuje 1399PLN, a Ost-West 1460PLN, gdy np. Tokaj (MAV) 1476PLN - więc w mojej ocenie nie ma drastycznych podwyżek. Cena na szt. zależy od rodzaju wagonu i pewnie wielkości nakładu - zestawów jest dużo mniej niż wydawanych pojedynczych Y.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Umówmy się, przekroczenie granicy 400PLN za wagon to już zaczyna być drogawo. Jeżeli np. SM w końcu wyskoczy z EP09 to trzeb byc gotowym na 2000PLN. Zajmuję się hobby od 5 lat i ceny wzrosły w niektórych przypadkach 50%. To sporo. Ale sam zestaw śliczny

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Logika wyborców. :)

Inflacja się obniża to znaczy że ceny nadal rosną tylko wolniej.

Żeby ceny spadały musiała by być deflacja...
Dzięki za skrócony wykład z ekonomii:) Jest jak najbardziej ok(y)
Ale ja w swoim wpis nie tylko odniosłem się do malejącej inflacji ale również do umacniania się polskiej waluty. Co w przypadku wyrobów importowanych, kurs waluty, na bardzo istotny wpływ na ostateczną cenę.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Dzięki za skrócony wykład z ekonomii:) Jest jak najbardziej ok(y)
Ale ja w swoim wpis nie tylko odniosłem się do malejącej inflacji ale również do umacniania się polskiej waluty. Co w przypadku wyrobów importowanych, kurs waluty, na bardzo istotny wpływ na ostateczną cenę.
Jak już nie masz do czego sią przyczepić to zaczynasz o cenach...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Jak już nie masz do czego sią przyczepić to zaczynasz o cenach...
Nie czepiam się, tylko wyrażam swoje opinie czy uwagi. Chyba mam do tego prawo, jako klient, który płaci niemałe pieniądze za wyroby, chociażby firmy ROBO.
Po drugie. Już raz prosiłem Kolegę aby wskazał gdzie w moich wpisach napisałem nieprawdę lub coś przeinaczyłem. I, nie doczekał się.
I ostatnia sprawa. Na pewno niegrzecznymi uwagami Kolega nie zamknie mi ust.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Nie czepiam się, tylko wyrażam swoje opinie czy uwagi. Chyba mam do tego prawo, jako klient, który płaci niemałe pieniądze za wyroby, chociażby firmy ROBO.
Po drugie. Już raz prosiłem Kolegę aby wskazał gdzie w moich wpisach napisałem nieprawdę lub coś przeinaczyłem. I, nie doczekał się.
I ostatnia sprawa. Na pewno niegrzecznymi uwagami Kolega nie zamknie mi ust.
niczym nie zamkniemy :ROFL:

Masz tu fajne podsumowanie odnośnie cen ;)
RY kosztuje 1399PLN, a Ost-West 1460PLN, gdy

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.619 50 5
Nie bardzo widzę sens wypuszczania takiego składu z wagonami, które już wcześniej były w sprzedaży.
Niektóre nawet niedawno (bar/2 np).
Jedynym wytłumaczeniem byłoby zaleganie w magazynie.
Może błędnie, ale wydaje mi się, że wagony 2kl/bagaż i sam bagaż powinny się sprzedać bez problemów, bo to jedyne na rynku modele takich wagonów. Nie liczę manufaktur w ilościach pojedynczych.
Publicznie odszczekuję te słowa. Dlaczego?
Jak kiedyś pisałem, spacery z psem są bardzo inspirujące. Człowiek ma czas pomyśleć.

Przemyślałem, przeanalizowałem sprawę. Przeanalizowałem też swoją kolekcję i zmieniłem zdanie o 180 stopni.
Mam wagon 1/2 kl Robo - z waloryzowanym wnętrzem przez siebie,
mam wagon bar/2kl - z Piko - z waloryzowanym wnętrzem przez siebie,
mam kuszetkę Robo, ale niebieską (moja oliwkowa bez "2ki", z pierwszego wypustu, zmieniła się w salonkę),
NIE mam więc kuszetki oliwkowej - a jest w zestawie,
NIE mam wagonu bagażowego - a jest w zestawie.

Tak więc wygląda na to, że ze wszechmiar rozsądne będzie zakupienie owego zestawu. Przynajmniej z mojej strony tak to wygląda.

Co zrobię ze zdublowanymi wagonami? Sprzedam lub zamienię.

Nie chwalę się i nie żalę. Wyrażam korektę swojej opinii ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.381 504 30
Co zrobię ze zdublowanymi wagonami?
Ale w nowym zestawie nie będzie zdublowanych modeli, będą różniły się od wcześniej wydanych co najmniej numerem, być może przydziałem i datą rewizji (ale chyba nie było jeszcze oliwkowych wagonów Robo z Warszawy z datą rewizji 1991).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.619 50 5
Jak pisałem wcześniej, nie obchodzi mnie data rewizji, czy numer.
Nie stać mnie na 2, czy więcej wagonów tego samego malowania.
Może wyjątkiem być większa liczba wagonów 2kl, których zwykle jest więcej w składzie.

HobbH0

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
W skład zestawu wchodzą następujące modele wagonów:
1. Wagon bagażowy 209C PKP 51 51 95-80 027-8, data rewizji 91.03.25;
2. Wagon z miejscami do spania (kuszetka) 110Ac PKP 51 51 59-80 228-6, data rewizji 91.05.09;
3. Wagon barowy 113A PKP 51 51 88-70 079-0, data rewizji 91.08.15;
4. Wagon osobowy 1/2 kl. 104Af PKP 51 51 59-80 228-6, data rewizji 91.03.21.
Stacja: Warszawa Grochów.
Wagon z pozycji 2 i 4-tej mają identyczne numery inwentarzowe?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.381 504 30
Ja mam tę wiedzę bezpośrednio od producenta, a ściślej mówiąc, z tablicy informacyjnej wystawionej na targach Hobby w Poznaniu. Na poniższym zdjęciu trudno to odczytać, ale tam numery były prawidłowe.

IMG_2024a.JPG