• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.990 121 1
Informacje z Facebooka - ROBO Modele

Zestaw OST-WEST już jest dostępny w naszym sklepie internetowym

https://robo.eu.com/pl/16-nowosci
Warto zwrócić uwagę na wersje z oświetleniem

Debiutuje w nim nowa wersja płytki oświetleniowej 2.0
Więcej o samej płytce już niedługo na naszym kanale YouTube

Wagon 209C z zestawu OST-WEST (200020/1) w wersji z oświetleniem wnętrza.
200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (2).jpg
200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (3).jpg
200021-ost-west-zestaw-4-wagonow.jpg 200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (1).jpg
Wagon 110Ac z zestawu OST-WEST (200020/1) w wersji z oświetleniem wnętrza.
200021-ost-west-zestaw-4-wagonow.jpg
200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (1).jpg
200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (2).jpg 200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (3).jpg
Wagon 113A z zestawu OST-WEST (200020/1) w wersji z oświetleniem wnętrza.

200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (2).jpg 200021-ost-west-zestaw-4-wagonow (3).jpg
Wagon 104Af z zestawu OST-WEST (200020/1) w wersji z oświetleniem wnętrza.

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
https://flic.kr/p/f1WgsZ Na zdjęciu autora Zeitgeschichte KHK, przedstawiającym stację Węgliniec w 26.05.1994, mamy EU07-055 + 209C + 120A + 112A + Bhp
Domyślam się, że wagony z tego pociągu mają przydział stacja WROCŁAW.
Wagon 209C z tego pociągu jest w zbliżonym okresie do oferowanego modelu od ROBO, który bazuje na wagonie z datą rewizji 91.03.25. Gdyby tylko Pan ROBO dysponował odpowiednią dokumentacją z numerami wagonów z tamtego okresu na Wrocławiu, to prawdopodobnie zmieniając tylko oznaczenia, mógłby wypuścić wrocławski oliwkowy 209C. Tak samo z wagonem 112A. Akurat 120A to nadal głównie PIKO, a jajecznica, to chyba najbardziej oczekiwane malowanie zestawu Bhp, które jeszcze Rivarossi nie wypuścił w wersji czteroczłonowej.
ROBO lobbuję wrocławskie oliwki!;)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.163 131 19
A wiadomo może, dla osób posiadających wagony bez oświetlenia, czy będzie możliwość dokupienia samych płytek?
Przyłączam się do pytania - też jestem taką opcją zainteresowany, a dotychczas kupowałem wagony ROBO bez oświetlenia, właśnie ze względu na - moim zdaniem - niedopracowanie tematu oświetlenia, a dokładnie to sterowania nim. Nowa płytka w wersji 2.0 zapowiada się naprawdę super.

SantaFe Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedź Roberta w filmie z prezentacją nowej płytki, że obecnie oferowana płytka 2.0 ma gniazdo dekodera, ale jest już szykowana kolejna wersja płytki (2.1?), w której sterowanie będzie się odbywało z wykorzystaniem kontaktronów i nie będzie w niej gniazda dekodera? Pytam, bo dla mnie to zasadnicza różnica - czy będę mógł w przyszłości kupić płytki zarówno z kontaktronami jak i z gniazdem dekodera, czy tylko sterowane kontaktronami, a gniazdo dekodera będą posiadać wyłącznie płytki w wersji 2.0, umożliwiające pełne sterowanie oświetleniem przy użyciu dekodera funkcyjnego.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Przyłączam się do pytania - też jestem taką opcją zainteresowany, a dotychczas kupowałem wagony ROBO bez oświetlenia, właśnie ze względu na - moim zdaniem - niedopracowanie tematu oświetlenia, a dokładnie to sterowania nim. Nowa płytka w wersji 2.0 zapowiada się naprawdę super.

SantaFe Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedź Roberta w filmie z prezentacją nowej płytki, że obecnie oferowana płytka 2.0 ma gniazdo dekodera, ale jest już szykowana kolejna wersja płytki (2.1?), w której sterowanie będzie się odbywało z wykorzystaniem kontaktronów i nie będzie w niej gniazda dekodera? Pytam, bo dla mnie to zasadnicza różnica - czy będę mógł w przyszłości kupić płytki zarówno z kontaktronami jak i z gniazdem dekodera, czy tylko sterowane kontaktronami, a gniazdo dekodera będą posiadać wyłącznie płytki w wersji 2.0, umożliwiające pełne sterowanie oświetleniem przy użyciu dekodera funkcyjnego.
Jedna płytka która ma gniazdo i sam wybierasz czy chcesz dekoder czy włącznik magnetyczny.
Płytka będzie też dostępna osobno do kupienia. Tak w filmie jest powiedziane.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.163 131 19
Jedna płytka która ma gniazdo i sam wybierasz czy chcesz dekoder czy włącznik magnetyczny.
Płytka będzie też dostępna osobno do kupienia. Tak w filmie jest powiedziane.
Dziękuję bardzo za odpowiedź - to dobrze, że będą obie możliwości sterowania - zdalnego (przez dekoder) lub ręcznego (przez kontaktrony). Kolejna wersja płytki jest w fazie testów, a czy wiadomo kiedy najwcześniej można się jej spodziewać? W I, II połowie przyszłego roku, później?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
A wiadomo może, dla osób posiadających wagony bez oświetlenia, czy będzie możliwość dokupienia samych płytek?
Dziękuję bardzo za odpowiedź - to dobrze, że będą obie możliwości sterowania - zdalnego (przez dekoder) lub ręcznego (przez kontaktrony). Kolejna wersja płytki jest w fazie testów, a czy wiadomo kiedy najwcześniej można się jej spodziewać? W I, II połowie przyszłego roku, później?
W razie czego, polecam swoje płytki - od razu z wbudowanym dekoderem ;)

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.297 33 7
Po obejrzeniu filmu:
W końcu są diody na oświetlenie korytarza, jednak szkoda, że dalej potrzeba dokupienia dekodera i jest tylko gniazdo. Biorąc pod uwagę 3 kontaktrony/halotrony nie będzie pamięci stanu oświetlenia (tak, wiem - długie podtrzymanie, ale to rozwiązanie na chwilowe przerwy oświetlenia).

Niestety, nie mogę zgodzić się z tezą, że płytka będzie tańsza niż konkurencja, bo jednak w wagonach przedziałowych DCC jest dużą wartością dodaną a w dalszym ciągu do Robo trzeba będzie dokupić dekoder (nie mam na myśli tylko siebie, są inne płytki z budowanym dekoderem).

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Po obejrzeniu filmu:
W końcu są diody na oświetlenie korytarza, jednak szkoda, że dalej potrzeba dokupienia dekodera i jest tylko gniazdo. Biorąc pod uwagę 3 kontaktrony/halotrony nie będzie pamięci stanu oświetlenia (tak, wiem - długie podtrzymanie, ale to rozwiązanie na chwilowe przerwy oświetlenia).

Niestety, nie mogę zgodzić się z tezą, że płytka będzie tańsza niż konkurencja, bo jednak w wagonach przedziałowych DCC jest dużą wartością dodaną a w dalszym ciągu do Robo trzeba będzie dokupić dekoder (nie mam na myśli tylko siebie, są inne płytki z budowanym dekoderem).
I tak i nie. Tu chyba każdy ma swoje preferencje.
Mam Bipę z dekoderem oświetlenia full opcja. Dwa razy się tym bawiłem, potem tylko włącz/wyłącz

Miałem tez kiedyś płytkę do Y z wbudowanym dekoderem, nie działała za dobrze..(nie chce podawać producenta)

Jak ustawisz 5 wagonów lub więcej na makiecie modułowej to też albo masz wszystko pod jeden nr przydzielone albo co? 5 fredów?

To się wydaję być opcjonalne bo kupujesz płytkę z włącznikiem, który obsłuży Ci to co najczęściej się używa. Jak to za mało dla Ciebie to wyjmujesz włącznik i wstawiasz dekoder. Sekcje są podzielone.

Jak masz makietę Tort i nie sięgasz do wagonów, a chcesz mieć je oświetlone to zostaje Ci tylko DCC.

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Kwestia co Tobie konkretnie najbardziej pasuje.

Ostatnio edytowane: