• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Zwróciłbym również uwagę, na powtarzający w przypadku modeli w malowaniu PKP IC, błąd w usytuowaniu identyfikatora PL-PKPIC względem napisu INTERCITY oraz brak charakterystycznego myślnika rozdzielającego rzeczone oznaczenie.

Robo 113A.jpg Robo 609A.jpg

Poniżej prawidłowe oznaczenie stosowane na wagonach spółki PKP IC.

20200317_111804.jpg

Z ciekawostek warto wspomnieć, że w modelu wagonu 609A (ROBO-272210/1) na jednym z boków naniesiono logo PKP IC nie po lewej a po prawej stronie(y)
272210-pkp-intercity-609a-stacja-warszawa-grochow.jpg

chuhnia.jpg

Mało szczęśliwe ujęcie grupki wagonów typu 609A/612A w rządku na terenie stacji Warszawa Wschodnia. Znalazły się tu 2 z 3 czynnych współcześnie wagonów typu 612A i jeden egzemplarz 609A (najbliższy):
51 51 82-70 005-1 BDdsu
51 51 82-70 002-8 BDds
51 51 82-70 001-0 BDdsu
11.10.2008, Warszawa Wschodnia.

Źródło: wgk.cal.pl

Ps. Oczywiście jak w każdym takim przypadku trzeba brać pod uwagę, że wskazane błędy mogły występować na prawdziwych wagonach.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
Czyli logo jest we właściwym miejscu?
Jestem niezmiernie kiepski w porównywaniu dwóch obrazków, ale tym razem rzuciło mi sie w oczy, że w modelu 609A Robo pełne okna są w innym miejscu niż w wagonie 609A na zdjęciu pokazanym wyżej przez kolegę @am-70.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 37 4
Ale na zdjęciu też jest inaczej. Pierwszy wagon ma pełne okno na 3 polu a drugi na drugim jak w wagonie ROBO. I w przypadku wagonów 2 klasy pełne okna powinny być z każdej strony jako trzecie nie licząc okna przedsionka. Ja na swoim zdjęciu ale z oknami zaokrąglonymi mam jako drugie z każdej strony. Czyli bywa różnie.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Czyli logo jest we właściwym miejscu?
Tak:)
Jestem niezmiernie kiepski w porównywaniu dwóch obrazków, ale tym razem rzuciło mi sie w oczy, że w modelu 609A Robo pełne okna są w innym miejscu niż w wagonie 609A na zdjęciu pokazanym wyżej przez kolegę @am-70.
Faktycznie, układ okien awaryjnych jest nieprawidłowy:(
Ale na zdjęciu też jest inaczej. Pierwszy wagon ma pełne okno na 3 polu a drugi na drugim jak w wagonie ROBO. I w przypadku wagonów 2 klasy pełne okna powinny być z każdej strony jako trzecie nie licząc okna przedsionka. Ja na swoim zdjęciu ale z oknami zaokrąglonymi mam jako drugie z każdej strony. Czyli bywa różnie.
Wagon odwzorowywane przez ROBO jest na pierwszym planiem.
Jak dobrze widzę, zaprezentowane przez Kolegę zdjęcie niestety potwierdza błędy w odwzorowywanym modelu (logo, nie w tym miejscu oznaczenie identyfikacyjne, brak myślnika):(
Natomiast prawidło w modelu są usytuowane imitacje okien awaryjnych:)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.896 111 11
Wagon sypialny jest na stanie KSK więc łatwo sprawdzić (zakładając że jest wciąż w malowaniu PKP IC)

Zdjęcie że strony KSK WROCŁAW
Screenshot_20240105_213333.jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
Drugi i trzeci wagon to 612A, czyli w uproszczeniu mówiąc wagon 112a z drzwiami ladunkowymi w miejscu jednego z okien.
Dla osób które nie zauważyły - w wagonach 612A umieszczenie drzwi ładunkowych jest w innym miejscu niż w wagonach 609A.

Ale wracając do okien w 609A - może oryginał wagonu odwzorowanego przez Robo rzeczywiście miał okna bezpieczeństwa w tych miejscach. Jeżeli jest to jednak błąd, to jest bardzo łatwy do korekty DIY (Do It Yourself) :)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Domknięcie tematu dot. nieprawidłowego logo PKP IC umieszczonego na najnowszej edycji modeli wagonów 110Ac i 609A.
Poniżej odpowiedź producenta na pytanie zadane w tej sprawie pod filmikiem Wagon kuszetka 110Ac PKP Intercity ROBO:
Jak do tego doszło, że jest błąd w logo PKP Intercity? To samo co kiedyś było w wagonie Roco...
@ROBOModele
Nie wiemy, nigdy nie było takiego problemu.
Przepraszam, chodziło o logo na Husarzu Roco. Obramowanie drugiej litery C nachodzi na pierwszą literę C i na Waszym wagonie jest tak samo.

Cóż, ale kto jak kto, jak nie producent powinien znać odpowiedzi. A tu...:(

Reakcje
439 294 188
Domknięcie tematu dot. nieprawidłowego logo PKP IC umieszczonego na najnowszej edycji modeli wagonów 110Ac i 609A.
Poniżej odpowiedź producenta na pytanie zadane w tej sprawie pod filmikiem Wagon kuszetka 110Ac PKP Intercity ROBO:
Jak do tego doszło, że jest błąd w logo PKP Intercity? To samo co kiedyś było w wagonie Roco...
@ROBOModele
Przepraszam, chodziło o logo na Husarzu Roco. Obramowanie drugiej litery C nachodzi na pierwszą literę C i na Waszym wagonie jest tak samo.

zawsze jest wytlumaczenie ze to wina wykonawcy itd

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
@ROBOModele
zawsze jest wytlumaczenie ze to wina wykonawcy itd
Tak na moim przykładzie. Czasami mogę sprawdzić każdy swój projekt nawet 10 razy, a i tak finalnie jak przyjdzie gotowa kalkomania, to dopiero na etapie umieszczania jej na modelu zauważam błąd, co skutkuje poprawieniem projektu i zamówieniem nowego (co znacznie wydłuża czas ukończenia projektu). Mam o tyle dobrze, że ogranicza mnie tylko czas i mogę wszystko poprawić.
W przypadku producentów, niestety nie ma już tej swobody i błąd na etapie projektu powoduje bubla na modelu. Musimy się z tym liczyć że takie błędy się pojawiają i będą pojawiać, bez względu na producenta, bo nawet gdy się bardzo starasz to czasami coś przeoczymy - jesteśmy tylko ludźmi.
Co nie znaczy, że nie warto mówić o każdej różnicy względem oryginału.

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 0 0
Dla mnie ciekawe jest to, że we wcześniejszych edycjach kuszetki PKP Intercity w tym malowaniu (Robo 244530 oraz kuszetka kursująca jako wagon 2. klasy z zestawu Robo 200210-1) napis w języku rosyjskim na białym pasie nad oknami był standardowy:
вагон c местами дла лежания
a w tej edycji jest inny:
вагон c местoм отдыхa
co można przetłumaczyć jako "wagon z miejscem odpoczynku" (!).

Reakcje
439 294 188
Tak na moim przykładzie. Czasami mogę sprawdzić każdy swój projekt nawet 10 razy, a i tak finalnie jak przyjdzie gotowa kalkomania, to dopiero na etapie umieszczania jej na modelu zauważam błąd, co skutkuje poprawieniem projektu i zamówieniem nowego (co znacznie wydłuża czas ukończenia projektu). Mam o tyle dobrze, że ogranicza mnie tylko czas i mogę wszystko poprawić.
W przypadku producentów, niestety nie ma już tej swobody i błąd na etapie projektu powoduje bubla na modelu. Musimy się z tym liczyć że takie błędy się pojawiają i będą pojawiać, bez względu na producenta, bo nawet gdy się bardzo starasz to czasami coś przeoczymy - jesteśmy tylko ludźmi.
Co nie znaczy, że nie warto mówić o każdej różnicy względem oryginału.
Tylko że ty musisz wszystko sam ogarnąć
A w przypadku producenta jest kilka działów za to odpowiedzialnych

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.446 442 99
To napisz może jakie są nazwy tych działów... tak z ciekawości. Bo widzę, że masz większą wiedzę w temacie organizacji produkcji modeli Robo i drążysz temat... Może dojdziesz do tego, który dział nawalił, a może i uda się tobie ustalić personalia tego kto zawalił...

Masakra...

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
Odnośnie projektowania oznaczeń na modelach, wydaje mi się że nikt więcej tego nie weryfikuje - tylko projektant ma dostęp do dokumentacji.
Ale to tylko moje przypuszczenia.
Pamiętam sytuację, w której model wagonu 120A (chyba st. Grudziądz) produkcji Piko miał błędną cyfrę samokontroli.
Więcej tutaj: KLIK