W końcu udało mi się otworzyć paczkę z moimi pierwszymi zamówionymi modelami wagonu 120A od PIKO (IVb) - do tej pory brak czasu - i muszę przyznać, że to bardzo ładne modele. Oczywiście od razu je oświetliłem zamówionym zestawem PIKO 56148 do oświetlenia wagonów 120A, bo u mnie wagon ma być oświetlony
:
Przy okazji słów kilka na ten temat. Wydaje mi się, że wózki można obrócić w tym modelu bez problemu o 180 stopni więc oświetlając ten wagon wspomnianym zestawem zwracać trzeba uwagę na ułożenie tychże wózków z uwagi na izolację kół pierścieniami izolacyjnymi przy osiach. Koła z wózka pierwszego muszą mieć pierścienie izolacyjne ułożone po przeciwnej stronie, co koło z drugiego wózka, by po montażu oświetlenia zwarcia sobie nie zrobić. Bez oświetlenia nie ma to znaczenia, ale po oświetleniu już ma:
Chcę nadmienić, że dla osób nie mających bladego pojęcia o elektryce czy elektronice, instrukcja nie wyjaśnia gdzie należy lutować przewody (ja w każdym razie takiej informacji w niej nie znalazłem). Są rysunki ale nic na nich nie widać poza mniej więcej miejscem na płytce oświetleniowej. Po przyjrzeniu się na płytkę widać dwa punkty lutownicze. Opisane są na płytce jako "LL" i "LR" i do nich lutujemy przewody dochodzące z blaszek przy wózkach. czarny i czerwony:
Zamontowana płytka:
....i próba generalna
:
Montażu samej płytki, blaszek, czy prowadzenia przewodów nie opisałem, bo to akurat jest dobrze wyjaśnione na rysunkach w instrukcji:
http://www.modelmania.com.pl/images/piko/56148.pdf
Polecam oświetlanie tych wagonów tym dedykowanym zestawem. Wszystko ładnie pasuje.
Pozdrawiam.