• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Reakcje
439 294 188
To napisz może jakie są nazwy tych działów... tak z ciekawości. Bo widzę, że masz większą wiedzę w temacie organizacji produkcji modeli Robo i drążysz temat... Może dojdziesz do tego, który dział nawalił, a może i uda się tobie ustalić personalia tego kto zawalił...

Masakra...
no fakt sadzac po ostatnich wyrobach sm i robo to pewnie nie maja takich działów dlatego takie badziewie trafia na rynek

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
241 10 2
Może kolega zamiast klepac w klawiature sam otworzy firme i zacznie produkowac modele i pokarze innym jak się je powinno robić w tym czasie durnego klepania zapewne wiele doskonale wykonczonych modeli by już powstało. krytykować jest łatwo coś zrobić o wiele trudniej, pokaż efekty swoich przeróbek, waloryzacji taboru, makiety o ile cokolwiek robisz w modelarstwie poza klepaniem w klawisze.

Reakcje
439 294 188
Naruszenie regulaminu forum pkt 2.18 - wielokrotność kont - Artur
Może kolega zamiast klepac w klawiature sam otworzy firme i zacznie produkowac modele i pokarze innym jak się je powinno robić w tym czasie durnego klepania zapewne wiele doskonale wykonczonych modeli by już powstało. krytykować jest łatwo coś zrobić o wiele trudniej, pokaż efekty swoich przeróbek, waloryzacji taboru, makiety o ile cokolwiek robisz w modelarstwie poza klepaniem w klawisze.
a co koledze przeszkadza czyjas opinia?marzy sie koledze cenzura czy ew lizanie .... kolego sie nie martwi mam modele obydwu producentow,pomimo to mam tez prawo do krytyki,tak jak inni krytykuja produkty innych firm modelarskich a nie zauwazylem zeby kolega tam pisał klepaniu w klawiature

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
802 89 3
Dla mnie ciekawe jest to, że we wcześniejszych edycjach kuszetki PKP Intercity w tym malowaniu (Robo 244530 oraz kuszetka kursująca jako wagon 2. klasy z zestawu Robo 200210-1) napis w języku rosyjskim na białym pasie nad oknami był standardowy:
вагон c местами дла лежания
a w tej edycji jest inny:
вагон c местoм отдыхa
co można przetłumaczyć jako "wagon z miejscem odpoczynku" (!).
Jak to się stanęło? :oops:
Przecież to nie jest błąd typu literówka (jak kiedyś w ACME), tylko zupełnie inny wyraz o_O

MarGe

Aktywny użytkownik
Reakcje
10 1 0
W modelach ROBO (ale także PIKO) można zauważyć różne kolory ramek okiennych. Mogą być szare, srebrne a także i złote. Jakie w rzeczywistości zostały zastosowane materiały na ramy okienne, że przybierają one takie kolory? Czy były one w jakiś sposób czymś powlekane/malowane?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.692 37 4
anodowane lub surowe aluminium
Niestety to część prawdy. Ramy i okna oraz szkielet ściany korytarzowej z aluminium miały kolor: od połowy 60-tych do ok 1974 był eloks na aluminium w kolorze słomkowo- złotym, później tylko eloksolowane aluminium w kolorze naturalnego Al (eloksolowanie to jest wytrawianie i utlenianie aluminum czyli galwanicznie utlenienie aluminium aby nie szarzało pod wpływem warunków atmosferycznych ), a od ok 1998 roku kolor szary dla PKP i PKP PR. Nie wiem jak dla PKP IC, ale może też szary

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 51 2
Dla mnie ciekawe jest to, że we wcześniejszych edycjach kuszetki PKP Intercity w tym malowaniu (Robo 244530 oraz kuszetka kursująca jako wagon 2. klasy z zestawu Robo 200210-1) napis w języku rosyjskim na białym pasie nad oknami był standardowy:
вагон c местами дла лежания
a w tej edycji jest inny:
вагон c местoм отдыхa
co można przetłumaczyć jako "wagon z miejscem odpoczynku" (!).
Odebrałem swoją kuszetkę, podziwiałem ją wraz z moją partnerką, która jest Białorusinką i poprawnie powinno być:
Вагон с местами для отдыха.
Porównywaliśmy z kuszetką Piko. Pomijając napis to Robo gniecie Piko - kobicie aż oczy się zaświeciły jak zobaczyła wnętrze :p
Napis np. na Piko nie jest poprawny językowo.
Teraz w Robo błąd polega na braku jednej litery и w wyrazie местам, co czyni liczbę pojedynczą oraz przyimku для.
@robo - polecam się :) To tak żartem.
Pozdrawiam.